www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Hartenkind; boek voor pleegkinderen

Janneke 22 mei 2024

Hartenkind

Nog even en dan is het weer Vaderdag. Op veel scholen wordt er dan iets leuks gemaakt voor de vaders. Het is best lastig als jouw vader niet voor je kan zorgen en je wel een pleegvader hebt. Hoe vertel je dat aan je klasgenoten en hoe doe je dat met Vaderdag?

Daan is op school en is met zijn gedachten ergens anders. Vanmiddag komen zijn vader en moeder op visite! Zijn vrienden en vriendinnen vragen hem waarom hij zo aan het dromen is en dan vertelt hij dat hij eigenlijk twee vaders en twee moeders heeft! Een vader en moeder waar hij geboren is maar die niet voor hem kunnen zorgen en een vader en moeder die wel voor hem zorgen maar waar hij niet geboren is. In de klas wil hij nu wel vertellen hoe het zit.

Het is best spannend om zijn echte papa en mama weer te zien en als ze weggaan, voelt dat heel naar. Als Daan, mama Tess onverwacht tegenkomt in de dierentuin is dat ook erg lastig want wat doe je dan? En als het Vaderdag is, aan welke papa geef je nou het cadeau? Dan komt er ook nog een baby, zou mama Sara straks nog wel van hem houden? Gelukkig stelt mama Sara hem gerust: “Jij bent niet uit mijn buik geboren, maar wel uit mijn hart, jij bent mijn hartenkind!”

Een pleegkind heeft veel om mee te dealen, de eigen ouders, de pleegouders, hoe vertel je dat aan anderen maar het belangrijkste is toch wel: hoe ga je om met je eigen gevoelens. Het boek: Hartenkind is een prachtig voorleesboek dat ook geschikt is voor jonge kinderen. Het is geschreven door: Lyona Rose die zelf opgroeide in een pleeggezin en nu is opgeleid tot sociaal pedagogisch hulpverlener. Ze is dus professional en ervaringsdeskundige. Het gevoel van Daan die worstelt met zijn gevoelens voor zijn ouders en pleegouders, is zo mooi beschreven dat het ervoor zorgt, dat het je raakt in het hart!

In mijn eigen onderwijspraktijk maak ik ook wel mee dat kinderen die bij ons op school zitten, opgroeien in een pleeggezin. Je staat lang niet altijd goed stil wat voor impact dat heeft voor een kind. Daarom zou dit voorleesboek eigenlijk in de scholen aanwezig moeten zijn en voorgelezen moeten worden om zo meer begrip te krijgen op de positie van een pleegkind.

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!