www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Koffertje om te troosten

Janneke 10 augustus 2021

Je kent het wel……..kinderverdriet: dikke tranen, veel lawaai, snikken door het hele lijfje heen en met horten en stoten komt het verhaal eruit. Als leerkracht ben je vaak de spil in deze situatie en sta je het kind met raad en daad bij. Komt er een bloed bij te pas, hoe weinig of veel dan ook, dan is er meteen paniek, want voor bloed hebben kinderen diep respect.
Er zijn ook nogal wat redenen om verdriet te hebben als jong kind: ruzie met een vriendje, iemand heeft een tong uitgestoken, je hebt een botsing gehad, je hebt je pijn gedaan, je begrijpt iets niet, je zit niet lekker in je vel, je bent moe, het gaat thuis niet lekker en noem nog maar meer op.

Er zijn oplossingen voor: arm eromheen, pleister of een doekje, ruzie bijleggen, even op schoot, ach je kent dat wel. Dat helpt altijd!

Jaren geleden ben ik gestart met een troostkoffertje. Ik heb allerlei dingen bedacht om het troostkoffertje zo te maken dat kinderen deze zelf kunnen gebruiken. Is er in de klas ruzie geweest of heeft iemand zich zeer gedaan? Dan mogen de kinderen zelf het initiatief nemen om het troostkoffertje te pakken en daar iets uit te halen waarvan zij denken dat het meeste gaat helpen bij het troosten, dit kan in overleg met de verdrietige natuurlijk. 

Na een paar jaar intensief gebruik, kwam ik het koffertje bij het opruimen van de klas weer tegen en ga het weer nieuw leven inblazen. Daarom een nieuw koffertje met ook troostactiviteiten voor groep 3 erin.

 Doel

Het doel dat ik daarbij zie is dat kinderen zelf verantwoordelijk worden voor het troosten van een ander in plaats van dat de leerkracht dat doet. In mijn groep heb ik vorig jaar hard gewerkt aan het creëren van een goede groepssfeer. En dat was goed merkbaar! Kinderen voelden zich verantwoordelijk voor elkaar en kwamen voor elkaar op als dat nodig was. Omdat een groot deel van de groep naar een volgende groep gaat, moet er weer hard gewerkt worden om de groepssfeer weer zo te krijgen. Ik denk dat deze troostkoffer daar een bijdrage aan kan leveren.

Troostkoffer

20150721_135025

De troostkoffer is een eenvoudig koffertje waarop ik een verdrietig gezichtje heb getekend. Deze koffer krijgt een plek in de klas waar de kinderen zelf makkelijk bij kunnen. In de eerste schoolweek ga ik het koffertje introduceren. Heeft iemand verdriet dan mag iemand anders het koffertje halen, open maken en er een ding uitkiezen dat het beste past. Ook mag de verdrietige zelf inbreng hebben natuurlijk!

Dit wordt het koffertje nu.

Wat zit er in?

 • 20150721_135049

  In het koffertje zitten een paar kleine dingetjes in blikjes en doosjes. De kinderen mogen het gebruiken en als de verdrietige denkt dat het helemaal over is, doet deze het zelf weer terug in de koffer.
 • 20150721_135309 Blikje met mooie pleisters
 • 20150721_135409
  20150721_135436
  Een schatkistje met gelukssteentjes en gelukspoppetjes om even geluk te brengen als het niet mee zit
 • 20150721_135359
  Een mooi potje om de tranen in te doen, weg ermee!

 • Een lief knuffeltje dat even kan ondersteunen
 • 20150721_135242
  Een tasje met kleurloze lippenstift voor zere lippen en een crème voor een pijnlijk plekje
 • 20150721_135450 Een klein hartjesstickertje voor de verdrietige
 • 20150725_150257 Een spiegeltje om te zien hoe groot de schade is, of niet
 • 20150725_150308 En natuurlijk een pakje zakdoekjes voor de tranen 
 •  Hier wordt je toch weer helemaal vrolijk van? Samen even draaien met de tollen

 •  Een zoentje op een papiertje

 • Even samen een lief boekje lezen

 • Samen een spelletje spelen van Kikker en zijn vriendjes

 • Een veertje om over de zere plek te aaien

 • Even iets liefs schrijven voor de verdrietige helpt altijd! Zeker met zulke leuke pennen.
GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!