www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Een Gorgel als vriend

Janneke 15 september 2018

Meestal ben ik niet zo onder de indruk van kinderboeken die door tv persoonlijkheden zijn geschreven. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Eén daarvan is het boek: de Gorgels van Jochem Myjer. Het afgelopen jaar heb ik de Gorgels aan de klas voorgelezen. Hoewel ik er zelf even in moest komen, hingen de kinderen aan mijn lippen! 

Het boek gaat over Melle, hij wordt midden in de nacht wakker. Er zit een vreemd wezentje op zijn bed dat lijkt op een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Hij heeft een stok in zijn hand. Als Melle het licht aandoet, is het wezentje echter verdwenen. Op school lacht iedereen hem uit en zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is. Toch weet Melle zeker wat hij gezien heeft. In de werkkamer van papa vindt hij een boek dat heet: Het Boek der Nederlandse Gorgels en Brutelaars. Het boek zit vol met gele briefjes met aantekeningen. Melle begint in het boek te lezen en zo weet hij dat het klopt wat hij heeft gezien: een waakgorgel. Zo maakt hij kennis met Bobba. Als Bobba gebeten wordt door een Brutelaar, merk je hoe diep de vriendschap geworden is. Melle doet er alles aan om Bobba beter te krijgen.

In het begin van het boek, als Melle de Gorgel ontdekt, beschrijft hij deze. Ik heb toen de kinderen laten tekenen hoe zij denken dat de Gorgel eruit zou zien.

 

 

Daarna heb ik de knuffel-gorgel geïntroduceerd die tijdens het voorlezen steeds bij iemand op schoolt mocht zitten. Omdat in het boek ook een rugtasje voorkomt, was deze ook al snel in trek en liepen kinderen met zakje en knuffel door de klas.

Het boek is best spannend maar ook leuk en ontroerend. Grappig is dat je het favoriete eiland van Jochem Myjer: Texel telkens weer tegenkomt. Het is geschikt voor kinderen van 6 – 9 jaar. Ik heb het voorgelezen in mijn groep 2 en dat ging prima.
Als ik het boek weer voor ga lezen, start ik met de wereld van de Gorgels.

Dit prentenboek is meer geschikt voor de wat jongere kinderen en is een mooie voorloper naar het voorleesboek. Het geeft duidelijkheid over hoe Gorgels wonen en leven en hoe de relatie met de mensen is. Het boek gaat over Gorgel Bobba die geboren wordt en opgroeit en daarbij van alles leert over de mensenwereld en zijn taak daarin. De prachtige illustraties van Rick de Haas laten de Gorgelwereld leven!

Daarnaast kun je gebruik maken van verschillende spelletjes die door uitgeverij Zwijsen zijn uitgebracht en daardoor helemaal aansluiten bij school.
Joebelabambam!

GD Star Rating
loading...

Een Gorgel als vriend, 3.0 out of 5 based on 3 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!