www.jufjanneke.nl


Leren lezen in groep 3

Dit jaar heb ik een groep 2/3. Een prachtige combinatie met groepen die goed bij elkaar passen! Groep 2 lift  mee met veel activiteiten van groep 3 en voor de groep 3 leerlingen is er natuurlijk het leren lezen.
Vaak herkennen ze al veel letters die in groep 2 zijn aangeboden en waarmee ze kennis hebben gemaakt. In een mum van tijd worden deze letters in groep 3 herhaald en komen er allerlei dubbelklanken bij. Ook leren ze snel allerlei nieuwe woorden en zinnen en uiteindelijk zelfs teksten en verhalen. Het herkennen van de woorden moet in een snel tempo en dat lukt niet iedereen.

Het valt mij bovendien op dat het vaak de jonge kinderen zijn die problemen hebben met het leren lezen. Dit komt ook door de omkeringen, dit begint vaak al in groep 2 maar gaat in groep 3 onverminderd door! En juist dan moet er heel veel gelezen worden!
Deze omkeringen worden veroorzaakt door de hersenhelften die rond het 5e/6e jaar de linker- dan wel rechterhelft gaan bepalen. Het begin van deze fase kenmerkt zich door het compleet spiegelen van de naam. Terwijl kinderen dus altijd hun naam goed schrijven, kan dit ineens helemaal gespiegeld worden. Dit blijft een tijdje duren en gaat vaak vanzelf over. Maar lastig is het wel. Zeker in groep 3 als je elke dag maar weer met het lezen bezig bent.

Op deze pagina ga ik allerlei leestips verzamelen en delen met jullie. 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!