www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Wat een troep die plastic soep

Janneke 30 september 2018

Deze vakantie was ik in Amerika. Daar heb ik me verbaasd over de enorme hoeveel plastic die daar wordt gebruikt: bekertjes, bestek, bordjes, plastic tasjes en ga zo maar door. Natuurlijk wordt er wel veel hergebruikt, maar toch. Terug in Nederland bedacht ik dat goed is om daar ook in de klas aandacht aan te besteden. Gelukkig komen er steeds meer lesmaterialen die ook bij jonge kinderen gebruikt worden. Ik doe momenteel elke dag een activiteit in de klas rondom plastic soep en wil de kinderen daardoor een stukje bewuster te maken van het afvalprobleem.
Deze pagina wordt regelmatig aangevuld.

Doel

Ik wil de kinderen bewuster maken van het feit dat afval laten rondslingeren niet meer kan. En daar kunnen we zelf het goede voorbeeld van geven. Ook wil ik ze leren hoe je minder afval kunt produceren door bekers en bakjes te gebruiken die je elke keer weer gebruiken kunt in plaats van zakjes en pakjes weg te gooien.

Boeken

Plasticsoep is troep

Een boek vol leuke en bijzondere weetjes. Veel wetenswaardigheden zal bij kinderen niet bekend zijn. Een voorbeeld is het oplaten van ballonnen, eigenlijk kan dat echt niet meer! Ook het opruimen van zwerfafval gaat bij kinderen vaak niet verder dan het opruimen van rommel maar de reden waarom dat zo belangrijk is, komt niet altijd aan bod. Eigenlijk is de plastic soep een grote ramp, veel kinderen hebben geen idee hoe lang het duurt voor dat plastic vergaat, als dat al het geval is. De gevolgen voor dieren zijn ook verschrikkelijk. Beter is om van de plastic rommel iets moois te maken!

Het boek: plastic soep van de klimaatjes reeks van Clavis start op het strand tijdens een warme dag. En dan is zwemmen natuurlijk heerlijk! Maar niet met een plastic zak over je hoofd. En er drijft nog veel meer…. waar komt dat toch vandaan? Met plastic zakken kun je eigenlijk ook best hele leuke dingen doen!

Het eerste boek is vooral geschikt voor midden- en bovenbouw. De onderste kan echt goed voor de onderbouw gebruikt worden. Plastic soep wordt voor zo duidelijk gemaakt en ook wat je wel met de plastic kunt doen.


Materiaal bij het thema

Credu verkoopt Clip-it, kleine clips waardoor je doppen aan elkaar kunt bevestigen. De clip-its zijn er in allerlei verschillende kleuren en er zijn twee soorten zodat je ook in d

 

Onderzoek/uitstapjes

  • Elke dag loop ik met een groepje kinderen het plein rond om afval op te ruimen dat daar dagelijks weer ligt. Voor de kinderen is dit een vast ritueel en ze vinden het goed om te doen. Aan hun gesprekken merk je dat ze zich daardoor best bewust worden van wat anderen allemaal op de grond laten vallen en liggen.
  • Wat is van plastic gemaakt? De kinderen zijn met emmers op pad geweest en hebben in de klas gezocht naar alles dat van plastic is gemaakt. Leuk om de discussies te horen: nee dat is niet van plastic want er zit papier in, juf is dit van plastic? Nee van hout, etc.

Knutselopdrachten

  • Ga aan de slag met doppen, er is zoveel moois van te maken
  • Maak een kunstwerk van het plastic afval dat je samen hebt gevonden

Bij tien kleine rubbereendjes:

  •  
    Oceaan maken van verf en daarin krassen met een stokje. Eendjes knippen en plakken.

  • Gedicht over de eendjes op een folie schrijven en dan op de oceaan nieten.
  •  Eendjes vouwen; 16 vierkantjes en dan steeds drie blokjes gebruiken voor een eendje

Hoeken

  • Troep in de zandtafel. Maak een strand met een zee. Op een dag ligt er allemaal plastic op het strand en in de zee. In het begin legden de kinderen dit keurig weg. Na een paar dagen snapten ze wat de bedoeling was, het hoorde bij het opruimen!
     
  • Maak wat van doppen
  •  Maak een doppenmandala
  •  
    Bouwen met plastic bekers
  •  Doorzichtig plastic op de lichttafel
  •  Verteltafel bij het boek: tien kleine rubbereendjes maken

Spel en beweging

Ga naar buiten met plastic zakken, knijpers en handschoenen om het zwerfafval op te ruimen

Links

  • Er is een leuk plastic soep lespakket te bestellen. Het is voor groep 4 tot en met 8 maar ik heb het pakket aangeschaft en zie er ook voor kleuters en groep 3 leuke lesideeen in. Bestel: lespakket plastic soep

Muziek

  • Kinderen voor kinderen: plastic soep

  • Badeendje Bas en de troep in de zee; Toontje Hoger is een groep leerkrachten die met een illustrator de handen ineen heeft geslagen en bezig is met het maken van muzikale lespakketten voor kleuters. Een van hun pakketten past uitstekend bij de lessen over Plastic Soep. Het is een lespakket met een digitaal prentenboek en in het lespakket zitten liedjes, tips voor dans, toneel, drama en muziek. Het is compleet met de MP3 bestanden. Je kunt het pakket bestellen via deze link: Badeendje Bas en de troep in de zee.

Knijpkaarten

Knijpkaarten; Dit materiaal werkt als volgt: print de kaarten uit en lamineer ze. Nu kunnen de kinderen het goede antwoord zoeken en daar een wasknijper bij zetten. Ik speel dit spel in tweetallen waarbij ze beiden een opdracht maken en elkaar steeds controleren.

Oefeningen voor op het digibord

Taal

Vertelkast en wenskist 002
In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: Ko Klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, Ria Rijm: voor rijmoefeningen, Henk Hak en Piet Plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, Lange Slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc., vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar een map in ligt met daarin bladen met de auditieve oefeningen erop.

Woordenschat

Rekenen/wiskunde

Bedankt

Margriet Holterman, bedankt voor je extra tips en Margriet van Laar voor het maken van de materialen.
Credu heel erg bedankt voor het leveren van de Clip-its.

GD Star Rating
loading...

Wat een troep die plastic soep, 3.3 out of 5 based on 3 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!