www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Troostpakket voor kleuters

Janneke 13 maart 2020

Het zal je maar gebeuren als kleuter, dat een heel dierbaar persoon komt te overlijden. Erg genoeg gebeurt het vaker dan je zou willen en elke keer weer sta je met lege handen. Hoe moet je een kind op een goede manier begeleiden? Waar hebben kinderen behoefte aan? 

Kathleen Amant, bekend als schrijfster van talloze leuke kinderboeken, heeft een troostpakket voor kleuters gemaakt. Het pakket is echt prachtig en waardevol voor ouders en leerkrachten van jonge kinderen. Ik ben onder de indruk van de mooie materialen en de opzet van het pakket!

Als een kleuter rouwt, lijken ze snel over te gaan tot de orde van de dag en spelen en praten ze weer over andere dingen. Toch betekent dit niet dat jonge kinderen niet rouwen. Ze verwerken hun verdriet door er mee bezig te zijn. Het kan zo zijn dat er niet over gesproken wordt en even later is er misschien weer volop verdriet. Door het pakket kun je allerlei manieren vinden om de kinderen met het verdriet om te laten gaan. Het ene kind is de andere niet, de een kun je helpen met een lieve knuffel, de ander door de creatieve kant te laten zien en weer een ander vindt troost tijdens een spelletje. Omdat ieder kind anders is en anders reageert, is het bijzonder fijn dat er zoveel verschillende mogelijkheden geboden worden. 

Het verhaal van het boek: Tot voorbij de regenboog gaat over Leon, die naar de regenboog fietst: “Daar is mijn papa”, zegt hij. “Hoog boven de wolken. Papa is dood gegaan. Hij hoort, ziet en voelt niks meer, ook geen pijn. En hij kan niet meer praten. Hij is niet meer bij ons en komt nooit meer terug. Voorbij de regenboog zijn de bomen altijd groen en hebben de bloemen prachtige kleuren. Het is er mooi en altijd zomer…”.

Leon fietst en fiets maar komt maar niet dichterbij. Tot hij bij een rivier komt, hoe komt hij nu bij papa?

Het boek is prachtig en ontroerend geschreven. Kinderen kunnen uit het verhaal al veel troost halen. Een goede aanvulling is dat veel voorwerpen die in het boek voorkomen een plekje in het pakket hebben gekregen en daardoor een emotionele waarde krijgen.

Zo zit het knuffelkonijn er in, de knuffelsteentjes en een kriebelveertje van de blauwe vogel om mee te kriebelen en weer rustig te worden.

  

Ook vind je in het pakket een regenboog fietsparcours met een schattig klein fietsje om naar de houten of kartonnen regenboog te fietsen.

Aan het einde van het boek staan tips en weetjes hoe kinderen het overlijden verwerken. Ook een belangrijke tip om duidelijk te benoemen dat dood onomkeerbaar is en dat diegene niet slaapt. Kinderen kunnen hierdoor angstig worden om zelf te gaan slapen. Daarbij vind je ook nog tips om met het boek aan de slag te gaan.

In het pakket heeft de regenboog een centrale, troostende rol. Kathleen koos er bewust voor om de papa van Leon geen sterretje aan de hemel te laten zijn. Zij wil kinderen liever niets wijsmaken. “Je hebt als volwassene toch het gevoel dat je dingen vertelt die niet kloppen, als je zegt dat papa een sterretje is geworden. Hoe lang kun je dat volhouden? Een sterretje is te concreet, te aanwijsbaar en dat kan kinderen onrustig maken: ‘Welke ster is papa nu eigenlijk?’
‘Papa is voorbij de regenboog’is een veel vager begrip, we kunnen die plaats niet aanduiden. Net zoals we niet weten waar de overleden mensen zijn. Maar het is prachtig om, als je een regenboog ziet, kunt zeggen:’Kijk papa is er weer even bij….”

Ik heb eens een kind bijna in paniek gezien omdat er een sterrenregen werd voorspeld en hoe leg je kinderen uit dat je in een raket echt niet op een ster iemand ziet zitten……
Daarom ben ik blij met deze symboliek. In het pakket zit een prachtige houten regenboog die op een mooie plek kan komen te staan zolang kinderen daar behoefte aan hebben.

Wat zit er verder nog in het pakket?


Zorgenkonijntje of zorgenpoppetjes voor kinderen die veel piekeren en ’s nachts moeite hebben met inslapen. Zo kunnen de kinderen aan elk poppetje een zorg vertellen, waardoor die niet meer in het hoofd rondspookt. Door de poppetjes onder hun kussen te leggen zijn de zorgen ’s ochtends verdwenen.

Een herinneringsboekje waar alle herinneringen in geschreven kunnen worden. Ook foto’s kunnen daar een belangrijke plek in krijgen. Als een ouder ernstig ziek is, kan samen met het kind een begin gemaakt worden met zo’n boekje, zodat het van onschatbare waarde wordt.

   

Wensenpotje; voor de wensen van Leon uit het boek maar ook voor die van de kinderen. Door er een touwtje om te doen en in het potje te doen, kan het kinderen daadwerkelijk helpen.


Een memoriespel met o.a. afbeeldingen uit het boek

Daarnaast nog meer prachtige materialen als:

  • Praatplaten
  • Gevoelsmeters om aan te kunnen geven hoe een kind zich voelt maar op de achterkant ook tips voor kinderen die troost kunnen bieden of blij kunnen maken
  • Een regenboogspel waarbij je de kleuren van de regenboog kunt verzamelen
  • Kleikaarten om stenen en de regenboog te maken van klei
  • Bijlagen voor vertelstenen
  • Format om op een bellenblaas te kunnen plakken en bellen naar de hemel te kunnen blazen
  • Kleurplaten
  • Bijlagen om stokpopjes van te kunnen maken of een kijkdoos

Tot slot zit er nog een duidelijke handleiding in het pakket hoe er met de materialen omgegaan kan worden.

Eigenlijk moeten alle scholen en instellingen die werken met jonge kinderen dit pakket bestellen. Dit pakket kun je pakken als er een overlijden in de naaste omgeving van een kind heeft plaatsgevonden maar ook om te gebruiken als herdenkingsmoment voor een dierbare.

Het grote pakket kan hier besteld worden:

Bestellen troostpakket XL

Bestellen troostpakket S

Alleen het boek bestellen kan ook!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!