www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

De gele ballon gaat op reis

Janneke 9 augustus 2021

Ken je de boeken Charlotte Dematons? Ze zijn prachtig. Er is in elk boek zoveel te zien en te ontdekken voor de kinderen. Na de zomervakantie gaan we allemaal activiteiten doen met dit boek.

Voor de vakantie hebben alle kinderen een gele ballon mee naar huis gekregen. Daarbij kregen ze de vraag om een vakantiefoto te maken met de gele ballon. Klik op de ballon voor de voorbeeldbrief.


In de laatste vakantieweek krijgen ze een mail van de leerkracht van de klas waar de kinderen komen met daarin de vraag om de foto’s te sturen. Deze leerkracht maakt er een filmpje van of print de foto’s uit en hangt ze op in de klas.

Als de kinderen dan in de klas komen op hun eerste schooldag hangen de foto’s van de gele ballonnen alvast in hun nieuwe klas te wachten en kunnen de vakantieverhalen op gang komen. Een mooi begin van het nieuwe schooljaar. 

Met de gele ballon kun je nog veel meer leuke activiteiten doen en ook al heb je niet om de vakantiefoto’s gevraagd….met deze tips kun je de vakantieverhalen ook op gang brengen. Er zitten ook een aantal samenwerkingsopdrachten bij zodat je de kinderen weer aan elkaar kunt laten wennen. Hou je net van het gebruik van ballonnen? Gebruik dan een prop papier, een ballon van de downloads of knip een ballon uit karton.

Lessuggesties voor: op reis met de gele ballon;

 • Leg het boek van Charlotte Dematons in de kring. Laat de bladzijdes zien en vraag de kinderen of hun foto op een van die plekken genomen is.
 • Maak van alle foto’s een gele ballon boek. Op die manier kunnen kinderen wat bij hun foto gaan schrijven of kunnen ze de vakantiebestemmingen nog eens bekijken.
 • Laat elk kind vertellen over de plek op de foto. Waar was het, waarom was het zo leuk, wie waren er mee. Dit kun je in de grote kring doen maar ook in kleine groepjes.
 • Speel: ik ga op reis en neem mee……doe dit door een gele ballon door te geven aan elkaar. Steeds wordt er een voorwerp bij bedacht.

Ballonnenspelletjes/kleurenspelletjes:

 • Blaas een gele ballon op en gooi deze in de kring. De ballon mag niet op de grond komen. Hier gaat het om samenwerking. Eventueel kun je tellen hoe lang de ballon in de lucht blijft.
 • Pak een gele, opgeblazen ballon. Laat een kind in het midden zitten met de ogen dicht. De andere kinderen geven de ballon achter hun rug door. Op een teken van de leerkracht blijft de ballon bij iemand achter de rug verstopt zitten. De leerling in het midden krijgt drie pogingen om te raden waar de ballon verstopt is. Zo oefen je meteen de namen.
 • Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is: geel.
 • Tel langzaam tot 10. De kinderen zoeken allemaal gele voorwerpen en leggen die in een gele hoepel neer.
 • Maak twee of drie rijen. Laat de kinderen met de benen wijd staan. Geef een opgeblazen ballon door aan elkaar over de hoofden van de kinderen heen. De achterste geeft de ballon tussen de bene door weer terug naar voren. Welke rij is het eerste klaar?
 • Print een gele ballon uit. Midden/bovenbouwkinderen kunnen op deze ballon een woord/zin als reactie schrijven van iets dat ze zien bij een ander op de foto. Als ze de beurt krijgen lopen ze naar de foto en leggen ze uit waarom ze dat woord erbij hebben bedacht.
 • Gebruik de ballon om de kinderen een vakantietekening te laten maken op de ballon.
 • Ballonnendans: Geef elk kind een ballon. Leg uit dat je hier en daar wat ballonnen wegpakt. De kinderen lopen om de ballonnen heen door het speellokaal of de klas. Pak een paar ballonnen van de grond weg.
  Op een teken zoekt iedereen zo snel mogelijk een gele ballon op en houdt deze in de hand. Geen ballon? Dan ben je af.
 • Maak tweetallen en doe tussen de buiken, de hoofden, de ruggen, de armen of de benen een gele ballon. Welk tweetal kan een ronde lopen zonder de ballon te verliezen?

Downloads bij de gele ballon, klik op de afbeelding

 •     Brief voor de kinderen en de leerkrachten als voorbeeld, met lessuggesties
 • Grote ballon, om te tekenen over de vakantie of andere activiteiten
 • Vier kleine ballonnen
 • Ballonnenblad om voor elke ballon die je in het boek tegenkomt een ballon aan te kunnen kruisen, hoeveel ballonnen heb je gevonden?
 • Ballonnen met de getallen 1-20; welke ballon(nen) is/zijn omgedraaid?
  Ook kun je de ballonnen uitdelen aan de kinderen, zijn er meer/minder kinderen dan 20?

 

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!