www.jufjanneke.nl

Leesactiviteiten voor groep 3

Op deze pagina komt een verzameling leesspelletjes die te gebruiken zijn bij het leren lezen. We gebruiken de methode VLL-KIM versie.

 

Spelregels trappen en slangen: 

Spel: trappen en slangen werkt als volgt. Ik laat het spel door twee kinderen spelen. De pionnen gaan naar start. Om de beurt wordt met een dobbelsteen gegooid en de pionnen maken evenveel stappen. Het woord waarop het kind terechtkomt wordt hardop gelezen. Komt de pion op een ladder, dan mag het kind de ladder volgen naar boven en dat woord ook noemen. Kom de pion op een slang, dan glibber je naar beneden…..

Kern 2

Kern 3

Kern 4

  • Woordrijtjes oefenen kern 4; mix en ruil; Ik leg op elke tafel een briefje met woordrijtjes, De kinderen pakken dit briefje, lezen het voor aan een ander en ruilen het briefje als beiden de woordjes hebben gelezen. Dit kunnen kinderen een hele tijd volhouden en ze zijn volop aan het lezen.

Kern 5

  • Woordrijtjes oefenen kern 5; Een leuke werkvorm is om de briefjes te verstoppen, hebben ze een briefje gevonden dan lezen ze deze hardop voor en verstoppen het weer op een plek. Ook kun je natuurlijk mix en ruil doen. Zie voor de beschrijving kern 4.
  • Begrijpend lezen kern 5; begrijpend lezen opdrachten kern 5
    Lamineer de opdrachten en knip ze uit. Lees zelf welke opdrachten voor je eigen plein geschikt is. Leg ze op het plein en leg aan de kinderen uit dat ze de opdracht moeten lezen en daarna doen. Wat een enthousiasme! Ik heb groep 3 kinderen laten voorlezen aan groep 2 en dan samen de opdracht doen.Kern 6

  • Lopend dictee kern 6; Hang de woorden op in de klas of leg ze neer. De kinderen hebben op hun tafel een blad waarop ze de woorden moeten schrijven. Ze lopen naar een woord, lezen deze, lopen terug naar de tafel en schrijven het woord op. Doe dit zo met 10 woorden. Daarna controleer je op de woorden goed zijn geschreven.
  • Woordrijtjes kern 6;  Doe dit spel in tweetallen: Lees de woorden zoemend voor of met klankgebaren. Kan de ander het woord raden? Daarna omdraaien. Of de een leest een woord voor en de ander schrijft het op op papier of een wisbordje.

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!