www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Complimentendag

Janneke 27 februari 2021

Elk jaar is het op 1 maart complimentendag. Meestal ben je sneller in het geven van kritiek of een negatieve opmerking dan dat je iets positiefs zegt tegen een ander. Wij zijn het voorbeeld voor kinderen, kinderen kijken naar hoe wij het doen en als we steeds mopperen zullen zij dat gaan overnemen. Goed om over na te denken.

Boeken en spellen

Complimentenkaartjes om uit te delen.
Een prachtige medaille met daarop; Zo trots op jou om elke dag aan een ander kind te geven die dat verdient
Complimentenstickers om de kinderen mee te verrassen op complimentendag en tot slot een complimentenspel die geschikt is voor kinderen.

Hoe kun je het in de klas oppakken?

In de klas start ik deze dag met de vraag wat een compliment is. Daarbij laat ik het woord compliment zien. Kaartje compliment en complimentendag. We bespreken de letters en de klankgroepen en de kinderen krijgen hun eerste complimenten omdat ze dat vast goed gaan doen.

In tweetallen gaan ze brainstormen over de vraag: Wat is een compliment en wanneer geef je die?

Daarna pak ik het spel MEP

MEP is een schitterend kaartspel voor de onderbouw van de basisschool, mooi in al zijn eenvoud. En… ontworpen en gemaakt door leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van een basisschool. MEP is het winnende spel van de eerste Rekenspelwedstrijd in Nederland.

MEP bevat 108 speelkaarten en een twaalfzijdige dobbelsteen. De 108 kaarten zijn verdeeld in 9 sets van 12. Op deze sets staan hoeveelheden en getallen uitgebeeld op allerlei verschillende manieren: vingerbeelden, turfbeelden, getalbeelden, dobbelsteenpatronen, kralen met kleuren in de vijfstructuur, smileys, afbeeldingen van de klok waar de hele uren worden aangegeven, afbeeldingen met geld in euro’s en een briefje van tien en een getallenlijn waarop alleen de 5 en de 10 staat aangegeven. Doel van het spel is om de kaart te vinden met een waarde gelijk aan de waarde van de dobbelsteen.

Uit dit spel selecteer ik verschillende kaarten en laat de kinderen steeds een kaart trekken. Ze lopen rond en zoeken iemand om samen de hoeveelheid 10 mee te maken. Hebben ze deze gevonden dan geven ze elkaar een compliment, leveren hun kaarten in en pakken elk weer een nieuwe kaart. Daarna weer op zoek naar een volgende partner om 10 mee  te maken. Zo oefenen we het geven van een compliment aan elkaar.

Vraag de kinderen daarna welke complimenten ze hebben gegeven en welke ze hebben gehoord. In de loop van de dag mogen ze een compliment aan anderen geven door zelf een compliment te schrijven, een tekening te maken voor iemand en daarbij te zorgen dat iedereen een compliment krijgt in de loop van de dag. Meteen een leuke schrijfopdracht voor de groep 3 kinderen!

Je kunt ook een complimentenwoord laten kiezen/lezen. Maak van het woord een zin. Kleuters kunnen dit mondeling doen en groep 3 kan het opschrijven.

Downloads

Je kunt de volgende downloads gebruiken:

Deze medailles kun je ook voor elkaar laten maken:

Compliment

Jullie zijn toppers die met zo veel energie en inzet de dag op school voor de kinderen tot een geweldige dag maken! Ook dat verdient een compliment!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!