www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Rijmen met kleuters

Janneke 31 oktober 2015

Rijmen is belangrijk in de taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarbij is het belangrijk om goed te oefenen en als leerkracht vaak het goede voorbeeld te geven voordat de kinderen zelf aan de slag gaan met rijmen. Waarschijnlijk hebben jullie dezelfde ervaring: als ik met de klas ga rijmen, zijn er altijd een paar kinderen bij wie het kwartje niet direct valt. Zij noemen als rijmwoord bij jas rustig een hond. Natuurlijk rijmen we met grote regelmaat in de klas, door:

 • Auditieve oefeningen met rijmen bij het thema
 • Onzinrijmpjes op de namen van de kinderen; altijd weer een groot succes!
 • Samen een groot onzinrijm maken en daar een tekening bij maken
 • Rijmspelletjes/rijmlotto’s
 • Liedjes, versjes en gedichten: hier een paar leuke boekentips

Andere rijmtips:

 

 • DSC_1986 DSC_1987
  Rijmdoosje of rijmkoffertje. Een kind neemt het rijmkoffertje mee naar huis. Daarin zit een voorwerp. Ze zoeken thuis iets dat rijmt op het voorwerp en stoppen dat in het koffertje met een nieuw voorwerp. Op school halen we de twee voorwerpen eruit en het nieuwe voorwerp gaat weer mee met een ander kind. De voorwerpen die rijmen, zet ik op de foto en hang ik op in de klas en ook doe ik een exemplaar in het koffertje. Zo ontstaat er uiteindelijk een zelfgemaakt rijmboek. De voorwerpen komen in een mand te liggen in de rijmhoek zodat we er daar nog mee kunnen rijmen
  Informatie voor de ouders
 • Een rijmhoek in de klas.
  DSC_1807 DSC_1876
  Op het whiteboard hangen plaatjes die rijmen en staan woorden die rijmen. Er staat een rijmspel om te spelen en rijmboeken.
GD Star Rating
loading...

Rijmen met kleuters, 2.8 out of 5 based on 29 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!