www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Rijmen met kleuters

Janneke 31 oktober 2015

Waarschijnlijk hebben jullie dezelfde ervaring maar als ik met de klas ga rijmen, zijn er altijd een paar kinderen bij wie het kwartje niet direct valt. Zij noemen als rijmwoord bij jas rustig een hond. Natuurlijk rijmen we met grote regelmaat in de klas door:

 • Auditieve oefeningen met rijmen bij het thema
 • Onzinrijmpjes op de namen van de kinderen; altijd weer een groot succes!
 • Samen een groot onzinrijm maken en daar een tekening bij maken
 • Rijmspelletjes/rijmlotto’s
 • Liedjes, versjes en gedichten: hier een paar leuke boekentips

Andere rijmtips:

 

 • DSC_1986 DSC_1987
  Rijmdoosje of rijmkoffertje (Idee van Janet de Vink) Dan neemt een kind het rijmkoffertje mee naar huis. Daarin zit een voorwerp. Ze zoeken thuis iets dat rijmt op het voorwerp en stoppen dat in het koffertje met een nieuw voorwerp. Op school halen we de twee rijm voorwerpen eruit en het nieuwe voorwerp gaat weer mee met een ander kind. De voorwerpen die rijmen, zet ik op de foto en hang ik op in de klas en ook doe ik een exemplaar in het koffertje. Zo ontstaat er uiteindelijk een zelfgemaakt rijmboek. De voorwerpen komen in een mand te liggen in de rijmhoek zodat we er daar nog mee kunnen rijmen
  Informatie voor de ouders
 • Sinds deze week heb ik ook een rijmhoek in de klas.
  DSC_1807 DSC_1876
  Op het whiteboard hangen plaatjes die rijmen en staan woorden die rijmen. Er staat een rijmspel om te spelen en een prachtig boek: Mijn eerste aanwijsboek op rijm.

Het boek wordt aangekondigd als een boek voor dreumesen maar als ik eerlijk ben, vind ik het boek juist heel erg geschikt voor kleuters! Ik heb het eerst voorgelezen in de klas. Al snel lazen ze zelf mee omdat elk rijmwoord een afbeelding is. Ze vonden het geweldig en waren erg enthousiast. Nu ik het boek in de rijmhoek heb gelegd, zitten er regelmatig kinderen zelf het boek te lezen en….dus volop te rijmen!

 

GD Star Rating
loading...

Rijmen met kleuters, 2.7 out of 5 based on 19 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!