www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Spelen met letters

Janneke 10 februari 2018

Kinderen in groep 3 leren lezen. Dat gaat meteen in een vlot tempo en er komen direct veel letters, woorden, zinnen, nieuwe vaardigheden en het schrijven van letters aan te pas. Om de overgang naar groep 3 wat makkelijker te maken, is het goed dat kinderen ook in groep 2 al kennismaken met letters. Natuurlijk hoeven ze nog niet echt te lezen maar veel kinderen vinden het wel geweldig om er mee bezig te zijn. In mijn combinatiegroep 2/3 starten we ’s morgens met een leesmoment van een half uur. Groep 3 krijgt dan drie leesopdrachten in circuitvorm. Ook groep 2 gaat met taal en letters aan de slag. De ene keer met auditieve oefeningen in de kring en een andere keer een circuit met allerlei taalspelletjes, bedenken van woorden bij een beginletter maar ook lekker lezen in prentenboeken en daaruit voorlezen/vertellen.

Je merkt dat kinderen na een half jaar onderwijs in groep 2 al veel gezien hebben van groep 3. Ik merk dat ze veel meer belangstelling krijgen voor het leren lezen en schrijven! Daarom slaat het lettercircuit voor groep 2 nu ook steeds meer aan.
Welke opdrachten krijgen de groep 2 kinderen tijdens het lettercircuit? We maken veel gebruik van de volgende materialen:


 • Gooien met een ballon en als je de ballon krijgt, bedenk je een woord met een afgesproken beginletter. Een ballon gaat niet zo snel, dus kunnen kinderen goed nadenken over nieuwe woorden.

 • De lettermat; spring je naam op de lettermat of woordentwister. Te koop bij Wizz-spel. Klik op de link.

 • Kiene Klanken is favoriet in de groep. Stempel met fysieke stempels op de tablet en oefen spelenderwijs met letters, klanken en woorden, ondersteund door beeld én geluid. De bijbehorende app is te downloaden in de App Store. Beschikbaar voor iOS en Android. Kiene Klanken is ontwikkeld voor groep 3. De speciale letter-, woord- en klankoefeningen sluiten naadloos aan op de aanvankelijk leesmethodes van nu (Veilig leren lezen en Lijn 3). In groep 1 en 2 is de set zeer geschikt voor kinderen met een voorsprong in lezen. Een interactief spel met veel mogelijkheden. Favoriet bij mijn groep 2 en 3!
  Kiene Klanken wordt verkocht bij Heutink
 •  Hubelino
  Je kent Hubelino van de prachtige knikkerbanen. Maar er is meer! Hubelino heeft prachtig lettermateriaal uitgebracht waar kinderen woorden kunnen leggen op grondplaten of natuurlijk rechtop neerzetten! De letters zijn in vrolijke kleuren en blijven er goed op zitten. Het zijn hoofdletters maar dat maakt niet uit. Kinderen leren immers vaak eerst de hoofdletters schrijven en stappen dan pas over op het wat moeilijker te schrijven blokschrift. Daardoor herkennen ze de letters vrijwel altijd. Bovendien kom je in het dagelijks leven ook vaak dingen tegen die in hoofdletters geschreven zijn. Ik pleit er zelf altijd voor om kinderen met zoveel mogelijk verschillende letters in aanraking te laten komen. Daar past dit spel goed bij.
  Klik op de afbeelding om op de verkooplink te komen.
 •   
  Woorden maken met losse letters van het letterspel van Heutink
 •  Met dit zelfde spel kun je ook de volgende activiteit doen:
  Leg het spel neer. Laat iemand met de ogen dicht zitten en een ander kind kiest een letter.
  Schrijf deze letter op de rug. Het kind met de ogen dicht gaat nu raden welke letter het was.
  Daarna pakt het dezelfde letter. Klopt het?

 •  Letters maken met klei is ook heerlijk voor kinderen om te doen.
  Speelklei is te bestellen bij: Heutink

Andere taalspelletjes die goed te gebruiken zijn in een taalcircuit zijn:

 •  Actie-reactie
 •  
  Wat rijmt niet; Vaak zijn er spellen die gaan over alles wat wel rijmt maar dit spel is anders en daarbij zoek je wat er juist niet rijmt in een reeks van vier afbeeldingen.
  Spel is te koop bij Heutink.
GD Star Rating
loading...

Spelen met letters, 3.0 out of 5 based on 3 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!