www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Boekentip van de maand

Janneke 5 mei 2022

Er zijn zo veel leuke en zinvolle boeken. Elke keer verschijnen er weer nieuwe pareltjes. Ik ga de rubriek: boekentip van de maand weer in ere herstellen. Elke maand geef ik één of meerdere boekentips.

Mei 2022

Deze maand twee gevoelige prentenboeken:

 

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik iets wilde schrijven over het boekje Oskar. Mijn werkwijze is over het algemeen dat ik een boek in de klas voorlees en bespreek met de klas wat ze er van vinden. Zo is dat ook met het boek Oskar gegaan.

Het boek gaat over een klein hert: Oskar. Mama Hert heeft haast en Oskar is nog steeds niet klaar. Daardoor wordt mama steeds ongeduldiger en bozer. Oskar vindt dat niet fijn en wordt steeds meer gespannen en kan daardoor minder goed nadenken. Hij voelt zich verdrietig en steeds meer boos worden en roept heel hard NEE,NEE,NEE!!! En dan rent hij heel hard het bos in. Uil is hem achterna gevlogen en wil Oskar helpen. Oskar vertelt wat er is gebeurd en samen gaan ze terug naar mama. Onderweg horen ze een hard geluid, het is Egel die heel erg schrikt van Oskar en Uil. Maar er gebeurt niks en Egel wordt weer rustig en gaat mee. Zo komen ze bij mama, die is erg ongerust maar niet meer boos. Mama zegt dat het haar spijt dat ze zo ongeduldig was en Oskar heeft spijt dat hij is weg gerend. Mama gaat eten maken voor de nieuwe vrienden van Oskar en Oskar is erg blij met ze.

Veel kinderen herkennen zich in Oskar. Hij is gevoelig voor prikkels en gevoelens van anderen en wordt daar gespannen van en reageert daar op. Er zijn maar weinig boeken die over dit onderwerp gaan. In de klas hebben we er samen over gesproken en de kinderen hadden veel sympathie voor Oskar. Ik heb ze gevraagd of iemand in de klas zich ook wel eens zo voelt. Voor een aantal kinderen was dit best herkenbaar. We hebben gesproken over wat zij dan zouden doen: ook weglopen? Vaak worden kinderen boos en gaan ze naar hun kamer. Eigenlijk is dat hetzelfde als wat Oskar deed.

Om te bestellen kun je op het boek klikken.

 Pauw is een beetje verlegen, gaat over een pauw die zijn staart niet kan opzetten. Wat hij ook probeert en hoe iedereen hem ook stimuleert, het lukt niet. Als het hem teveel wordt, gaat hij naar het bos naar zijn dierenvrienden. Schildpad is langzaam bezig om de bladeren op te ruimen, dat gaat wel even duren maar pauw helpt hem met de staart. De mierenvrienden zijn aan het verhuizen maar moeten de rivier over. Pauw legt zijn staart zo neer dat ze eroverheen kunnen wandelen. Het nest van opa Vogel is stukgegaan. Pauw geeft een veer zodat opa Vogel dat in het nest kan gebruiken. Thuis ziet hij zijn buurmeisje, wat is zij mooi! En dan.......is ineens de staart open! Ik durf mezelf te laten zien

Een prachtig boek over elkaar helpen en jezelf te durven zijn. De verlegenheid herken ik niet zo in het boek maar het kan ook een andere opvatting zijn over dat je jezelf meer durft te laten zien.

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!