www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Boekentip van de maand

Janneke 5 mei 2022

Er zijn zo veel leuke en zinvolle boeken. Elke keer verschijnen er weer nieuwe pareltjes. Elke maand geef ik één of meerdere boekentips.

Juni 2024

Het schooljaar is al weer bijna voorbij! In mijn klas zijn de kinderen dol op voorlezen. Daarom wil ik twee meesterlijke voorleesboeken in het spotlicht zetten. De eerste omdat ik deze zeker wil gaan voorlezen en de tweede omdat ik deze momenteel aan het voorlezen ben en de kinderen na elk hoofdstuk zeggen: Juf, je moet nu niet stoppen……

De Grote Mees Kees
Meester Kikker

De grote Mees Kees is een voorleesboek met verhalen over Mees Kees. Het is nog maar een stagiair maar nu al de beste meester van de wereld en ook nog eens de leukste! Hij mag al invallen omdat de juf zwanger is. Wat een feest! Bij dictee geeft hij moppen en bij rekenen mag je de antwoorden gewoon overschrijven maar dat moet dan wel netjes! Mees Keer verzint overal wel een oplossing als het schoolhoofd Dreus er maar niet achter komt.

Meester Kikker is een boek dat ik al heel lang in de kast had staan. De kinderen in de klas zagen dit en vonden de titel erg grappig! Ik besloot het boek te gaan voorlezen en echt iedereen is muisstil en luistert geboeid. Dat maak je niet vaak mee met een boek. Paul van Loon heeft het zo geschreven dat het aan het eind van het hoofdstuk net erg spannend is en dat merk je! Wie heeft er nu een meester die zo nu en dan in een kikker verandert, verliefd is op een juf en ook nog eens een topmeester is!

Februari 2024

Een bijzonder telboek over onze verbazingwekkende wereld is het boek: Een octopus heeft nul botten.
Wat is nul? Helemaal niets! Zo zijn er nog veel meer dingen op aarde: nul neerslag, al twee miljoen jaar niet, planten die nul aarde nodig hebben om te groeien, maar de nul maakt een getal ook groter als je deze erachter zet. Zo is er verder één zon, je hebt een hart, in een avocado zit een zaad. Zo gaat het boek verder vol wetenswaardigheden tot de 9. En als je 9 nullen achter een negen zet, heb je negen miljard!

Het boek is een ideaal telboek met wetenswaardigheden voor nieuwsgierige kinderen. Ik ga het boek komende week voorlezen in groep 3 omdat ik weet dat hier veel kinderen interesse in hebben!

Januari 2024

Er kwam een krokodil logeren

Het zal je toch maar gebeuren: je zit net aan tafel als er aan de deur wordt aangebeld en er een enorme doos op de grond staat! Deze doos beweegt ook nog…. Timo wordt er een beetje bang van maar dan klapt de doos open en stapt er een groene krokodil uit! De krokodil vertelt dat hij gezellig komt logeren… Timo weet dat nog zo niet maar de krokodil brult: Pas op! Anders bijt ik in je bil…. In de keuken wil de krokodil ook eten, veel eten. hij ligt lekker languit op de bank, wil naar bed en in bad maar dan zijn Timo en zijn ouders hem zat….
Komen ze wel van de krokodil af? Of blijft deze voor altijd bij hen wonen?

Wat een ontzettend grappig boek om in de klas voor te lezen. Het verhaal is op rijm geschreven.

Lesidee: Zet een grote, lege doos in de kring. Vraag de kinderen wat er in zou kunnen zitten. Probeer ook uit of het inderdaad past of niet. Vertel dan dat er bij Timo ook een pakketje wordt bezorgd. Laat de voorkant van het boek nog niet zien voor het verrassingseffect!

Een grote opblaaskrokodil is natuurlijk erg leuk om daarna in de klas neer te leggen en daar het boek steeds weer te lezen.

Gebruik de handpop om steeds een rijmwoord te bedenken. Maar het moet wel goed zijn want: Pas op! Anders bijt krokodil in je bil!

September 2023

Cadeautjes krijgen als je jarig bent is altijd leuk en ook spannend en het maakt je nieuwsgierig. Maar je moet er wel op wachten….. en dat valt niet altijd mee! Suusje Eekhoorn is jarig en haar beste vriend August de Vos geeft een feestje met slingers, taart en een cadeautje. Maar dit mag pas opengemaakt worden als August klaar is met versieren. En dat duurt lang….héél erg lang. Als August even iets moet doen, leent Suus vast het cadeautje, misschien kan ze raden wat het is? Ze probeert van alles, ruiken, schudden, schoppen, likken, dansen en nog veel meer….maar het helpt niet want ze weet nog niks. Ze zwaait met haar armen en….weg is het cadeautje. Suus zoekt overal maar nergens is het te vinden. August vraagt waar het cadeautje is want zonder cadeautje geen feest…..Gelukkig kent August zijn vriendinnetje en heeft hij iets anders bedacht! En zo wordt het toch het beste feestje ooit!

Wat is dit een leuk boek! Alle kinderen zullen zich hier zeker in herkennen want hoe leuk is het om jarig te zijn en cadeautjes te krijgen en vooral die cadeautjes maken je altijd erg nieuwsgierig!!! Wat ik knap vindt van de schrijver en tekenaar: Miriam Bos, is dat je zelf voelt wat Suus Eekhoorn voelt. Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal en voelt de teleurstelling letterlijk.
Ik gebruik dit boek bij de start van het schooljaar om de verjaardagskalender te maken. Iedereen tekent zichzelf en we maken een mooi cadeau! De resultaten voeg ik toe als ik klaar ben met deze kalender.

Mei 2023

Feest is leuk! Daarom verheugen de dieren zich daar al dagen op! Het is een groot verkleedfeest en ieder dier heeft zich daarom verkleed: een struisvogel als giraf, een octopus als vogel, een kameleon als raket, een konijn als kikker, een kikker als konijn en nog vele andere creaties. Meerkat laat iedereen naar binnen, alleen Kameleon mag er niet in. Hij probeert het weer als boot, maar helaas. Ook als huis mag hij niet naar binnen, totdat hij een paar hoorns ziet liggen en op zet. Eindelijk mag hij naar binnen! Iedereen viert feest maar Kameleon heeft het niet echt naar de zin. Het is hem veel te druk. Hij verlaat het huis en klimt de boom in. Hoger en hoger, daar waar het steeds stiller wordt en daar zit Haas, die vond het ook te druk en te vol. Samen hebben ze het gezellig, ver weg van het feest!

Feest is leuk maar niet iedereen houdt zo van drukte, lawaai en veel bezoekers. Eerst geeft Kameleon niet op en probeert steeds een nieuwe creatie om op het feest te komen maar eenmaal op het feest, voelt hij zich niet echt op zijn gemak. Zo zie je maar; niet iedereen is een feestbeest! Ik denk dat kinderen met veel plezier naar de illustraties kijken. Erg leuk om te zien hoe de dieren zich hebben verkleed. Je ontdekt steeds iets nieuws. Verder denk ik dat er best kinderen zijn die begrijpen hoe Kameleon zich voelt. Een mooi boek om hier met de groep eens over te praten. Ga jij altijd met plezier naar een feest of ook niet altijd. Wie voelt zich wel eens net als Kameleon en konijn? Het boek is ook goed om te gebruiken bij de aanloop van een feest waar verkleden bij hoort. Tijdens een gesprek zullen er ook kinderen vertellen dat ze daar helemaal niet van houden.

Februari 2023

Zo nu en dan komen er mensen in de klas kijken om te zien hoe het werkt in een groep 2/3. Altijd leuk en ik sta er altijd open voor om uit te leggen wat we doen en hoe we het doen. De kinderen zijn er ook helemaal aan gewend. Laatst had ik ook een groep die aan het eind als verrassing een cadeautje gaf. Het was een boek met de naam: Help een verrassing! Niet iedereen houdt van verrassingen en zeker August de Vos niet. Suus Eekhoorn heeft gezegd dat ze hem komt ophalen en wat ze gaan doen is een verrassing! August maakt zich grote zorgen. Wat zullen ze gaan doen? Zou het wel leuk zijn, of iets engs of iets wilds of iets druks, misschien kan hij niet meer kiezen omdat het teveel is? Dan komt Suus en….het wordt fantastisch! Het wordt een heerlijke dag.

Wat fijn dat dit onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt. De kinderen in de klas hebben ademloos zitten luisteren en begrepen heel goed waar August mee zat maar een ander vertelde juist: Het is toch leuk, een verrassing? In tweetallen hebben ze er even over gesproken.

Een geweldig boek met prachtige tekeningen. Echt leuk voor al die kinderen die graag alles van tevoren willen weten. En die zijn er nogal wat!

Januari 2023

 Het pinguinpakketje gaat over ijsbeer die een rustig leventje leidde, totdat hij op een dag iets in de krant zag. Een huisdier is misschien wel gezellig.... De bezorger komt en zet het pakketje voor de deur! IJsbeer is zo blij met zijn nieuwe huisdier! Ze doen van alles samen maar dan is er iets mis met Pinguïn. Het lukt ijsbeer niet meer om hem op te vrolijken. Dan op een dag is Pinguïn weg, nergens te bekennen. Gelukkig vindt ijsbeer hem en dan snapt hij wat het probleem was en hoe hij het op kan lossen. Ze gaan op reis helemaal van de bovenkant naar de onderkant van de aarde. Pinguïn is weer gelukkig en ijsbeer gaat weer op weg naar huis. Maar nu worden er pakketjes over en weer gestuurd want ze blijven voor altijd vrienden.

Wat een leuk en origineel boek over vriendschap maar ook de verschillen tussen de polen! Alle elementen van de Noordpool komen aan bod en ook waarom pinguïns en ijsberen niet op dezelfde pool leven. Het boek is vol gevoel maar ook met humor geschreven. Helemaal het gegeven van de post erbij.
Hoe leuk is het om bij dit thema een posthoek in te richten waar allerlei pakketjes verstuurd kunnen worden! 

 In juli 2022 schreef ik al een review over het boek: In het potje. Scrol naar beneden om het te lezen. Nu is er een tweede boek: uit een potje. Het gaat weer over Benjamin het konijn. Hij is dol op griezelboeken, griezelmoppen en enge tekenfilms maar het is niet fijn om bang te zijn. Hij kan het gevoel nergens wegstoppen, het kwam steeds terug. Uiteindelijk stopt hij zijn angst in een potje en bergt dat op. Later voelde hij zich verdrietig en stopt hij dat ook in een potje en bergt dat op. Bij de muziekles is hij heel erg enthousiast maar hij moet juist luisteren, daarom stopt hij dat ook in een potje en zo gaat dat met alle gevoelens...totdat Benjamin vaak helemaal niets meer voelt Als hij wordt uitgelachen, schaamt hij zich, maar er is geen ruimte meer voor dat potje. Hij slaat alle potjes aan diggelen en dan gebeurt er iets dat hij niet had verwacht: hij voelt opluchting! Gevoelens zijn niet om weggestopt te worden, ze mogen er zijn en je kunt ze delen!

Een prachtig boek over gevoelens die er allemaal mogen zijn en bij je horen! Heerlijk om dit boek in de klas te gebruiken.

November 2022

De Pietotoets van Hans Hagen en Marieke van Ditshuizen is aan de tweede druk begonnen na het succes van vorig jaar. Juf Merel begint de dag in de klas maar ze kijkt heel ernstig. Er is een probleem, zou de klas kunnen helpen om het op te lossen? Er zijn dit jaar niet alleen te weinig juffen en meesters maar ook te weinig pieten….. zou de klas kunnen helpen? Natuurlijk! Dat willen ze heel graag. Maar je bent niet zomaar een Piet, daarvoor moet je een Pieten cursus doen met een Pieto-toets. Het is een toets met vragen, evenwichtsoefeningen, goed kunnen mikken, liedjes, precisie mikken en vangen, sluipen, oog-hand coördinatie en tot slot de eindtoets! Zal iedereen uit de klas van juf Merel slagen voor deze toets?

Het is een humoristisch en goed bruikbaar boek in de klas. De verhaaltjes van gebeurtenissen in de klas worden afgewisseld met opdrachten en een uiteindelijke toets. Tja….bij kleuters wordt natuurlijk niet meer getoetst maar tegen de Pieto toets zal niemand bezwaar hebben! De activiteiten kunnen goed in een circuit verwerkt worden en ook groep 3 en zelfs 4 kunnen hier aan meedoen! Bovendien zitten er nieuwe Sinterklaasliedjes bij. Hoe leuk is het om tijdens het bezoekje van Sint het Pietodiploma uit te laten delen en voor te doen wat iedereen heeft geleerd!

Oktober 2022

In het bizarre bottenboek gaat het natuurlijk over botten! Wat zijn botten en wie of welke dieren hebben botten? Zijn er ook dieren zonder botten? Zou dat bij mensen ook kunnen? Belangrijke vragen om eerst te weten. Dan volgen er achttien dieren maar ook de mens met platen waarin een skelet is getekend, zodat je goed kunt zien hoe de botten in een lijf zitten. Van elk dier worden ook verschillende wetenswaardigheden gemeld over de botten. Erg leuk om bij je thema te gebruiken en heel interessant voor kinderen om te bekijken.

In mijn klas zijn de kinderen dol op dit boek, zeker samen met de zak met botjes. Ze worden erop gelegd en ook meteen gemeten want wat zijn kleine en wat grote botjes!


Bij dit boek maken we veel gebruik van de bottenset van Credu.
Klik op de afbeelding voor de bestellink

September 2022

Tante Augusta gaat met Lucy een jurk shoppen bij de winkelier van de Wereldberoemde Boetiek. Er zijn heel veel verschillende jurken te koop! Maar ze voelen niet echt…..goed. Lucy weet wel wat ze wil, een jurk met zakken! Daar kun je tenminste van alles indoen, van alles wat Lucy vindt en ontdekt! Zal de verkoper deze jurk ook in de winkel hebben?

In juli heb ik jullie verteld over een boek waarin Benjamin van alles verzamelt. Ook deze keer is dat dus het geval. Lucy houdt ook van verzamelen! Alleen dan in haar zakken. 

Ga voordat je het boek voorleest eens de vraag aan de kinderen stellen: heb je een zak in je broek of je jurk? Of heb je een jaszak? Laat deze eens zien? Zit er ook wat in? Laat maar zien wat er allemaal in je zakken zit. Je zult vast zien dat er heel wat verzamelaars in de groep zitten!

Lees daarna het boek voor. Wie heeft een jurk aan in de klas? Bekijk de verschillende jurken en benoem de verschillen. Heb je geen jurk aan. maar een broek? Zou je daar ook veel zakken op willen hebben? Teken jezelf met een jurk of een broek aan met daarop veel zakken.

Je kunt ook deze download gebruiken. Teken in de zak wat je er allemaal in hebt of zou willen hebben. Teken ook de buitenkant van jouw zak: Zak

Juli 2022

Hier weer een leuke tip om de Kinderboekenweek tot een succes te maken.

Het boek: In een potje, gaat over Benjamin, een echte verzamelaar. Hij verzamelt van alles in potjes. Steeds als hij een potje vasthield, herinnerde hij zich alle fantastische dingen die hij had gezien en gedaan. En hij heeft een heleboel verzameld: blaadjes, boterbloemen, veren, stenen in de vorm ban een hart. Op een avond is de lucht kersensirooprood. Benjamin geeft aan Julia een potje lucht en sindsdien verzamelen ze samen. Ze verzamelen bij elk seizoen heel veel dingen. Dan gaat Julia verhuizen, dat voelt niet fijn. Gelukkig kun je potjes ook versturen!

Wat een prachtig boek om de natuur en de kinderen als verzamelaars naar elkaar toe te brengen! Maak een museum in de klas waar je een pottententoonstelling maakt van dat waar jij met de klas mee bezig bent of een museum van natuurschatten. Mogelijkheden genoeg!

Juni 2022

In oktober 2022 is de Kinderboekenweek van 5 t/m 16 oktober. Het thema is Gi-ga-groen en alles draait dan om de natuur. De dag ervoor is het dierendag. Ik wil jullie de komende maanden steeds een boekentip geven die je daarbij kunt gebruiken. Deze keer; Superkat, bijzonder gewoon.
 Piek wil een kat. Niet een gewone maar een bijzondere kat en daarom klopt ze aan bij de beste uitvinder van het land! Piek heeft dan ook bijzondere eisen die ze aan een kat stelt. Ze wil een kat die: Nooit op de kattenbak hoeft, lange, zachte haren heeft, zo groot is dat je erop kunt rijden, alles doet wat je wilt en de kat moet kunnen praten. Zal het de uitvinder lukken?

Ik denk dat dit al een prachtig moment is om de kinderen te laten tekenen of schilderen over deze bijzondere kat. Hoe denken zij dat de kat er uit ziet?

Piek kan er bijna niet van slapen, ze is erg benieuwd. Een week later is superkat klaar, het is helemaal gelukt! Maar is dat wel zo??? Piek is toch niet helemaal tevreden, misschien is Superkat iets te bijzonder? Misschien is gewoon wel goed genoeg!

Wat een prachtig uitgangspunt. Ik zou graag willen dat kinderen leren dat ze goed genoeg zijn van zichzelf. Dat ze zich niet hoeven meten aan de maatstaven van anderen, dat ze mogen zijn wie ze zijn met alles wat daar bij hoort! Dit boek draagt daar zeker toe bij. Goed om bij kinderen bespreekbaar te maken.

Mei 2022

Deze maand twee gevoelige prentenboeken:

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik iets wilde schrijven over het boekje Oskar. Mijn werkwijze is over het algemeen dat ik een boek in de klas voorlees en bespreek met de klas wat ze er van vinden. Zo is dat ook met het boek Oskar gegaan.

Het boek gaat over een klein hert: Oskar. Mama Hert heeft haast en Oskar is nog steeds niet klaar. Daardoor wordt mama steeds ongeduldiger en bozer. Oskar vindt dat niet fijn en wordt steeds meer gespannen en kan daardoor minder goed nadenken. Hij voelt zich verdrietig en steeds meer boos worden en roept heel hard NEE,NEE,NEE!!! En dan rent hij heel hard het bos in. Uil is hem achterna gevlogen en wil Oskar helpen. Oskar vertelt wat er is gebeurd en samen gaan ze terug naar mama. Onderweg horen ze een hard geluid, het is Egel die heel erg schrikt van Oskar en Uil. Maar er gebeurt niks en Egel wordt weer rustig en gaat mee. Zo komen ze bij mama, die is erg ongerust maar niet meer boos. Mama zegt dat het haar spijt dat ze zo ongeduldig was en Oskar heeft spijt dat hij is weg gerend. Mama gaat eten maken voor de nieuwe vrienden van Oskar en Oskar is erg blij met ze.

Veel kinderen herkennen zich in Oskar. Hij is gevoelig voor prikkels en gevoelens van anderen en wordt daar gespannen van en reageert daar op. Er zijn maar weinig boeken die over dit onderwerp gaan. In de klas hebben we er samen over gesproken en de kinderen hadden veel sympathie voor Oskar. Ik heb ze gevraagd of iemand in de klas zich ook wel eens zo voelt. Voor een aantal kinderen was dit best herkenbaar. We hebben gesproken over wat zij dan zouden doen: ook weglopen? Vaak worden kinderen boos en gaan ze naar hun kamer. Eigenlijk is dat hetzelfde als wat Oskar deed.

Om te bestellen kun je op het boek klikken.

 Pauw is een beetje verlegen, gaat over een pauw die zijn staart niet kan opzetten. Wat hij ook probeert en hoe iedereen hem ook stimuleert, het lukt niet. Als het hem teveel wordt, gaat hij naar het bos naar zijn dierenvrienden. Schildpad is langzaam bezig om de bladeren op te ruimen, dat gaat wel even duren maar pauw helpt hem met de staart. De mierenvrienden zijn aan het verhuizen maar moeten de rivier over. Pauw legt zijn staart zo neer dat ze eroverheen kunnen wandelen. Het nest van opa Vogel is stukgegaan. Pauw geeft een veer zodat opa Vogel dat in het nest kan gebruiken. Thuis ziet hij zijn buurmeisje, wat is zij mooi! En dan.......is ineens de staart open! Ik durf mezelf te laten zien

Een prachtig boek over elkaar helpen en jezelf te durven zijn. De verlegenheid herken ik niet zo in het boek maar het kan ook een andere opvatting zijn over dat je jezelf meer durft te laten zien.

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!