www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

Boekentip van de maand

Janneke 5 mei 2022

Er zijn zo veel leuke en zinvolle boeken. Elke keer verschijnen er weer nieuwe pareltjes. Ik ga de rubriek: boekentip van de maand weer in ere herstellen. Elke maand geef ik één of meerdere boekentips.

Juli 2022

Hier weer een leuke tip om de Kinderboekenweek tot een succes te maken.

Het boek: In een potje gaat over Benjamin, een echte verzamelaar. Hij verzamelt van alles in potjes. Steeds als hij een potje vasthield, herinnerde hij zich alle fantastische dingen die hij had gezien en gedaan. En hij heeft een heleboel verzameld: blaadjes, boterbloemen, veren, stenen in de vorm ban een hart. Op een avond is de lucht kersensirooprood. Benjamin geeft aan Julia een potje lucht en sindsdien verzamelen ze samen. Ze verzamelen bij elk seizoen heel veel dingen. Dan gaat Julia verhuizen, dat voelt niet fijn. Gelukkig kun je potjes ook versturen!

Wat een prachtig boek om de natuur en de kinderen als verzamelaars naar elkaar toe te brengen! Maak een museum in de klas waar je een pottententoonstelling maakt van dat waar jij met de klas mee bezig bent of een museum van natuurschatten. Mogelijkheden genoeg!

Juni 2022

In oktober 2022 is de Kinderboekenweek van 5 t/m 16 oktober. Het thema is Gi-ga-groen en alles draait dan om de natuur. De dag ervoor is het dierendag. Ik wil jullie de komende maanden steeds een boekentip geven die je daarbij kunt gebruiken. Deze keer; Superkat, bijzonder gewoon.
 Piek wil een kat. Niet een gewone maar een bijzondere kat en daarom klopt ze aan bij de beste uitvinder van het land! Piek heeft dan ook bijzondere eisen die ze aan een kat stelt. Ze wil een kat die: Nooit op de kattenbak hoeft, lange, zachte haren heeft, zo groot is dat je erop kunt rijden, alles doet wat je wilt en de kat moet kunnen praten. Zal het de uitvinder lukken?

Ik denk dat dit al een prachtig moment is om de kinderen te laten tekenen of schilderen over deze bijzondere kat. Hoe denken zij dat de kat er uit ziet?

Piek kan er bijna niet van slapen, ze is erg benieuwd. Een week later is superkat klaar, het is helemaal gelukt! Maar is dat wel zo??? Piek is toch niet helemaal tevreden, misschien is Superkat iets te bijzonder? Misschien is gewoon wel goed genoeg!

Wat een prachtig uitgangspunt. Ik zou graag willen dat kinderen leren dat ze goed genoeg zijn van zichzelf. Dat ze zich niet hoeven meten aan de maatstaven van anderen, dat ze mogen zijn wie ze zijn met alles wat daar bij hoort! Dit boek draagt daar zeker toe bij. Goed om bij kinderen bespreekbaar te maken.

Mei 2022

Deze maand twee gevoelige prentenboeken:

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik iets wilde schrijven over het boekje Oskar. Mijn werkwijze is over het algemeen dat ik een boek in de klas voorlees en bespreek met de klas wat ze er van vinden. Zo is dat ook met het boek Oskar gegaan.

Het boek gaat over een klein hert: Oskar. Mama Hert heeft haast en Oskar is nog steeds niet klaar. Daardoor wordt mama steeds ongeduldiger en bozer. Oskar vindt dat niet fijn en wordt steeds meer gespannen en kan daardoor minder goed nadenken. Hij voelt zich verdrietig en steeds meer boos worden en roept heel hard NEE,NEE,NEE!!! En dan rent hij heel hard het bos in. Uil is hem achterna gevlogen en wil Oskar helpen. Oskar vertelt wat er is gebeurd en samen gaan ze terug naar mama. Onderweg horen ze een hard geluid, het is Egel die heel erg schrikt van Oskar en Uil. Maar er gebeurt niks en Egel wordt weer rustig en gaat mee. Zo komen ze bij mama, die is erg ongerust maar niet meer boos. Mama zegt dat het haar spijt dat ze zo ongeduldig was en Oskar heeft spijt dat hij is weg gerend. Mama gaat eten maken voor de nieuwe vrienden van Oskar en Oskar is erg blij met ze.

Veel kinderen herkennen zich in Oskar. Hij is gevoelig voor prikkels en gevoelens van anderen en wordt daar gespannen van en reageert daar op. Er zijn maar weinig boeken die over dit onderwerp gaan. In de klas hebben we er samen over gesproken en de kinderen hadden veel sympathie voor Oskar. Ik heb ze gevraagd of iemand in de klas zich ook wel eens zo voelt. Voor een aantal kinderen was dit best herkenbaar. We hebben gesproken over wat zij dan zouden doen: ook weglopen? Vaak worden kinderen boos en gaan ze naar hun kamer. Eigenlijk is dat hetzelfde als wat Oskar deed.

Om te bestellen kun je op het boek klikken.

 Pauw is een beetje verlegen, gaat over een pauw die zijn staart niet kan opzetten. Wat hij ook probeert en hoe iedereen hem ook stimuleert, het lukt niet. Als het hem teveel wordt, gaat hij naar het bos naar zijn dierenvrienden. Schildpad is langzaam bezig om de bladeren op te ruimen, dat gaat wel even duren maar pauw helpt hem met de staart. De mierenvrienden zijn aan het verhuizen maar moeten de rivier over. Pauw legt zijn staart zo neer dat ze eroverheen kunnen wandelen. Het nest van opa Vogel is stukgegaan. Pauw geeft een veer zodat opa Vogel dat in het nest kan gebruiken. Thuis ziet hij zijn buurmeisje, wat is zij mooi! En dan.......is ineens de staart open! Ik durf mezelf te laten zien

Een prachtig boek over elkaar helpen en jezelf te durven zijn. De verlegenheid herken ik niet zo in het boek maar het kan ook een andere opvatting zijn over dat je jezelf meer durft te laten zien.

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!