www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Tekenen en schilderen

Janneke 3 januari 2013

In mijn groep ga ik één keer per week aan de slag met tekenen of schilderen. Tijdens de knutselactiviteiten doe ik daar ook wel activiteiten mee maar ik vind het zinvol om ook wat te doen zonder een thema en dan alleen aandacht voor verschillende technieken. Op deze pagina wil ik een aantal tekenopdrachten en technieken plaatsen. Er staan ook opdrachten bij voor hogere groepen.

Tekenmap

Elk jaar bewaar ik alle teken- en schilderopdrachten
in een speciaal daarvoor bestemde tekenmap.
Op de tekeningen zet ik de datum of de maand, zodat je later
de ontwikkeling van de technieken kan zien.

Door een tekenmap te gebruiken, zit je niet vast aan een bepaald formaat en kun je daarmee spelen. Bij een tekenschrift is dat anders.

Onderbouw


 • Cirkels; begin met een stip in het midden zetten. Daaromheen komen steeds cirkels in andere kleuren verf. De cirkels moeten wel aansluiten. Geef de kinderen een vierkant vel papier.


 • In de klas stond een glazen pot met daarin Engelse drop. Na een gesprek over de kleuren en de vormen van de drop mochten de dropjes met wasco nagetekend worden. Ga er daarna met een felle kleur ecoline overheen.


 • Deze opdracht heb ik met groep 2 gedaan. Zet op een wit vel papier een stip met een potlood en teken daarna steeds lijnen. Stop niet totdat je weer bij de eerste stip bent. Kleur daarna de vakken in. Vooral het tekenen van de lijnen vinden de kleuters erg moeilijk. Als je daarna de lijnen zwart maakt en uitknipt, is het een heel mooi resultaat waar de kinderen erg trots op zijn.


 • Stempelen met witte verf. Dat is de sneeuw. Op een ander papier hebben de kinderen zichzelf bij de foto getekend in winterkleren. Dit heb ik uitgeknipt en erbij geplakt.


 • FotoFrits heeft zijn fototoestel opgehaald bij de reparateur. Nu kan de foto echter alleen maar halve foto’s maken. Misschien kunnen de kinderen helpen om de foto weer goed te maken?

 • Wat zie je door de verrekijker? Tekenen op een cirkel. Geef wel duidelijk aan waar je je bevindt.

 • Piraat tekenen van wasco.
  Plakken op een A3 papier waarop strepen zijn geplakt.

Middenbouw

 • Voetbal:

  Vergroot foto’s van voetballers op a4 formaat en druk ze in zwart-wit af. Knip de ene helft eraf en plak deze op. Laat de andere helft erbij tekenen met houtskool. Knip daarna het hele hoofd uit en plak het op oranje papier.

Bovenbouw

Sinterklaas:


 • De opdracht voor de bovenbouw was: Schilder Sinterklaas op vakantie. Het resultaat is erg mooi geworden. Bedankt Leontien!
GD Star Rating
loading...

Tekenen en schilderen, 3.7 out of 5 based on 59 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!