www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

De haan op de toren

Janneke 26 januari 2021

Meten en meetkunde is belangrijk in het reken/wiskundeonderwijs. Toch ervaren veel leerkrachten dat het makkelijker is om activiteiten te vinden voor getal- en getalbegrip dan voor meten en meetkunde.

Getalbegrip wordt vaak als belangrijk gezien en meten en meetkunde als minder belangrijk. Niets is echter minder waar. Het is juist andersom. Om de wereld om je heen te begrijpen en te ordenen, heb je oefeningen in meetkunde nodig. Een onderdeel van meetkunde is de oriëntatie in de ruimte. Als deze vaardigheden niet goed worden ontwikkeld, is er een grotere kans op rekenproblemen. Meten is het getalsmatig ordenen van de wereld om je heen, een onderdeel dat daardoor zeker bij meetkunde hoort en waar ook getalbegrip een plek krijgt.

Kinderen moeten door ervaringen opdoen, leren verklaren hoe het komt en dan de verbindingen leren maken zodat er een samenhangend geheel ontstaat. 

Ervaringen opdoen is ongelooflijk belangrijk. Hoe geef je dat vorm door op een manier die past bij jonge kinderen allerlei activiteiten aan te bieden waar kinderen volop in de weer zijn met: lengte en omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, tijd, geld, oriëntatie in de ruimte, construeren, opereren met vormen en figuren en verhoudingen en verbanden?

Lespakket de haan op de toren

Ik heb een lespakket gemaakt met 40 activiteiten rondom een haan op de toren. Het pakket is geschikt voor groep 1-2-3. Het gaat over Hendrik Haan. Hij heeft 100 jaar op de toren gestaan en valt er af. Door dit uit te spelen en dagelijks een gesprek met Hendrik te houden ontdekken Hendrik en de kinderen dat hij een heel ander beeld van de wereld om hem heen dan hoe de kinderen dat ervaren. Door samenwerking tussen Hendrik Haan en de kinderen komen begrippen aan de orde die te maken hebben met ruimtelijke oriëntatie, meten en meetkunde. De kinderen doen ervaringen op en leren van Hendrik en hij van hen.

Wat kun je verwachten? In dit pakket vind je 40 activiteiten waar je een thema van kunt maken of een wekelijks terugkerende activiteit.
Je vindt activiteiten rondom sorteren, tekenen, een lied, constructie, opdrachten waar oplossingen voor gezocht moeten worden, plattegronden, de haan die verliefd wordt, zelf muziek maken, bouwen, vouwen, kleien, wegen, meten en tot slot feest vieren.
Bij de activiteiten horen ook bijlagen met daarin: afbeeldingen die je bij het thema kunt gebruiken, het lied, stappenplannen bij het vouwen, en nog veel meer.

Bij de activiteiten is een lijst toegevoegd waarop staat wat je nodig hebt. Vrijwel alles heb je in school aanwezig. Je kunt de bladzijden zo afdrukken dat je op de ene kant een gesprek tussen de haan en de kinderen hebt en op de andere een activiteit om het doel te verdiepen. 

Hendrik Haan

Deze leuke handpop kun je goed gebruiken bij het lespakket.

Bestellen

Klik op de afbeelding om het pakket te bestellen:

Ik ben erg benieuwd wat jullie van het pakket vinden, willen jullie dat laten weten? Dan zet ik het hier bij.

Heb je het lespakket besteld en wil je meer doen met Hendrik Haan? Hier vind je een aantal downloads die goed bij het thema passen.

Getallen met Hendrik Haan

Wil je behalve meten en meetkunde ook aan de slag met getallen? Kijk dan hier:

Taal met Hendrik Haan

Knutselen met Hendrik Haan


 • Hanen van cirkels en halve cirkels

 • Haan en kip in de wei

 • Hendrik op de toren

 • Hendrik op de gevouwen torenspits
 •  Hendrik Haan van twee ballonnen

   
  Ver weg….dat kun je goed zien met een verrekijker

  Mijn schaduw en ik

Nog meer hoeken met Hendrik Haan

 •  
  Bouwhoek met kippenhok en zelf gemaakte kippen

Downloads met Hendrik Haan

Muziek met Hendrik Haan

Gebruik de schudkokers bij het leuke lied van Hendrik Haan op de toren uit het pakket.

Workshop over de toren van Hendrik Haan

Als het weer mogelijk is om workshops te geven dan neem ik jullie graag mee met Hendrik Haan en alles wat je rondom de haan op de toren kunt gaan doen. Ook ga ik je dan meer vertellen over het belang van meten en meetkunde in de klas en hoe je dit kunt aanpakken.

Bij belangstelling hoor ik het graag, dan maak ik een afspraak als de coronacrisis wat voorbij is!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!