www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Spelen in Stilte

Janneke 26 april 2017

Spelen in Stilte, Mindfulness in de klas is het nieuwste boek van Irma Smegen. Eerlijk gezegd heb ik altijd het idee dat ik niet zo van mindfulness ben en ook dat het wat zweverig is. Toch ben ik, nieuwsgierig naar alles wat goed is voor je klas, begonnen aan dit boek. Eigenlijk was ik bij de inleiding al om….. want het baart mij wel eens zorgen wat wij in de klas en ouders thuis allemaal over de kinderen uitstorten. Televisies die meteen ’s morgens al aanstaan, telefoons die roepen om aandacht, ouders die willen dat je jezelf aankleedt en zelf naar hun werk moeten, de voorschoolse- tussenschoolse- en ook nog de naschoolse opvang, op school ontmoet je al je klasgenoten en begint de leerkracht hele verhalen te houden, je moet van alles leren, in klassen is het druk en ook onrustig, kortom je doet de hele dag ontzettend veel prikkels op. Dat is voor volwassenen al veel, laat staan voor kinderen die aan het begin van hun leven staan. Iedereen verdient het toch om zo nu en dan om even een momentje rust te hebben en stil te staan bij jezelf?

In de inleiding van het boek: Spelen in Stilte, wordt beschreven wat mindfulness is: Jezelf bewust te worden wat je voelt, hiernaar te luisteren en goed voor jezelf en je omgeving te zorgen. Mindfulness is een concrete manier om vaardigheden te leren waar je je leven lang profijt van zult hebben (citaat uit Spelen in Stilte) Toen ik dat las, begon ik mijn mening al wat bij te stellen. Want in deze drukke tijd, is dat juist erg belangrijk. En als je door wat oefeningen er een leven lang baat bij hebt, is dat toch fantastisch?

In ons dagelijkse lesprogramma is best tijd te vinden voor leuke, korte oefeningen. Met mindfulness maak je een pas op de plaats in de hectiek van de dag. Door zo nu en dan een pauze in te lassen laat je kinderen even op adem komen. En als kinderen even ontspannen, kunnen ze daarna met nieuwe energie weer verder. Natuurlijk geldt dat ook voor leerkrachten! Het is goed voor iedereen en het is ook fijn om te weten dat iedereen kan meedoen!

Wat leer je met mindfulness? Het is goed voor aandacht en concentratie, loslaten, niet streven en accepteren, een open houding hebben en niet oordelen, vertrouwen hebben, vriendelijke aandacht en compassie, creativiteit en oplossingsgericht denken. Toch hele positieve effecten die je als kind maar ook in het onderwijs zeker goed kan gebruiken!

In het boek leer je hoe je de oefeningen kunt begeleiden en staan er maar liefst 52 oefeningen om mee aan de slag te gaan. Oefeningen met ademen, bewegen, vriendelijke aandacht, vriendelijke wensen, je bewust zijn van je lichaam, gevoelens en emoties, observeren, iets maken, oefeningen met eten en drinken en luisteren. Toen ik dit hoofdstuk begon door te lezen dacht ik bij vrijwel alle oefeningen, dat ga ik eens in de klas proberen, dat is goed voor de kinderen en de sfeer in de groep. Leuke, frisse oefeningen voor binnen, buiten in de natuur, om mee bezig te gaan en ook veel oefeningen die je heel makkelijk even kan toepassen. En…moet ik bekennen, helemaal niet zweverig, verre van dat! Goede oefeningen om even stil te staan bij jezelf , bij de ander en tot rust komen.

Het laatste hoofdstuk geeft een aantal praktische tips om mindfulness te gaan toepassen. Zo las ik dat het handig is om duidelijk aan te geven op welk moment je er mee bezig bent, zodat er geen jarigen van andere groepen in de klas staan of iemand die de koffie komt brengen. Dat verstoort direct de rust en de aandacht. En een van de mooiste tips: door steeds aan te geven dat je het druk hebt, krijg je dat gevoel ook. Stop ermee dat woord te gebruiken, dat geeft al meer rust!

En nu? Na de vakantie ga ik in de klas verschillende oefeningen uitproberen. Ik weet zeker dat het best even wennen zal zijn maar na een paar keer weet iedereen niet beter. En als het zo veel positieve invloeden heeft, kun je toch ook niet anders? Ik zal jullie via Facebook mee laten ervaren hoe het verloopt. 

Ben je nieuwsgierig naar het boek? Je kunt het bestellen, door te klikken op onderstaand boek:

Irma, bedankt! Ik denk dat dit een rustgevend ritueel wordt in onze klas waarbij ik er vanuit ga dat iedereen er veel baat bij heeft!

GD Star Rating
loading...

Spelen in Stilte, 4.2 out of 5 based on 13 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!