www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Fitter op school met de geheugenmat

Janneke 29 april 2021

Het is jullie bekend dat ik bewegen in de klas erg belangrijk vind. Kinderen hebben beweging nodig en het is goed voor iedereen. Al eerder schreef ik een blog over de beweegmat. Deze is populair in de klas! Een mat met veel mogelijkheden en beweegplezier. Kinderen spelen hier graag mee en ik combineer er op los door heen te springen op de beweegmat en terug door woordjes te springen of vormen en getallen te benoemen. Sinds kort heeft de beweegmat in mijn groep concurrentie gekregen van de geheugen/vormenmat. Wat is het doel van deze mat: Concentratie, programmeren én onthouden. 

Toen de mat binnen kwam hebben we deze eerst eens bekeken en benoemd wat we zagen. Al snel bleek dat er hetzelfde op stond maar dat de ene kant op wit en de andere op zwart was gedrukt. Ook zagen ze dat de vormen er in spiegelbeeld op stonden. We hebben de vormen en kleuren benoemd.

Toen aan de slag. Want bewegen hoort er bij! Om het uit te proberen heb ik eerst sprongen gemaakt naar een aantal vormen en weer terug. De kinderen deden dit na aan de andere kant. Toen duidelijk was, wat de bedoeling was, mochten ze het zelf voordoen en een ander nadoen. Vooral groep 3 vindt dit erg leuk om te doen. Wij deden dit met sprongen maar dit kan ook met de armen. Het doel is om te onthouden op welke vormen én in welke volgorde is gesprongen.

Een andere variant is om een vorm op de rug te tekenen. De ander springt dan naar deze vorm toe. Dit hebben ze ook eindeloos gedaan. De mat is zo’n succes dat we het als hoek hebben toegevoegd op het planbord. Elke dag wordt de mat tevoorschijn gehaald en worden er allerlei varianten gespeeld. Zelf hebben de kinderen bedacht om er een soort van stoelendans op te spelen met drie personen. Een geeft een opdracht en de anderen moeten dat zo snel mogelijk gaan doen. Wie het eerst is, heeft gewonnen. Daarna draaien ze door. Ook een vorm van Twister wordt er zo op gespeeld. Iemand zegt met welke hand op voet een vorm aanraakt moet worden. Dikke pret!

Via de website: www.fitteropschool.nl kun je verschillende opdrachtkaarten gratis downloaden. Deze ga ik binnenkort aanbieden om een nieuwe impuls te geven aan het werken met de mat.

Beschrijving

De geheugenmat van fitteropschool.nl is een kindvriendelijke en kleurrijke pvc mat. De mat is gemaakt van stevig pvc, waardoor deze goed en stabiel op de grond ligt. De mat is geschikt voor kinderen en het is speciaal ontwikkeld om het bewegend leren te ondersteunen. De geheugenmat kan gebruikt worden om de concentratie, het programmeren en het geheugen op een leuke en actieve manier te oefenen.

Op de geheugenmat staan zes verschillende vormen die zes verschillende kleuren hebben. De mat bestaat als het ware uit 2 vakken, een zwart vak en een wit vak. In beide vakken staan precies dezelfde vormen.

In het lessenplan die je op de website kunt vinden, zitten lessuggesties en oefenkaartjes die je kunt gebruiken in combinatie met de geheugenmat.

De geheugenmat biedt tal van spel- en oefenmogelijkheden. Je kunt visuele, tactiele en verbale/ auditieve oefenstof en instructies aanbieden. De geheugenmat is geschikt voor alle kinderen op de basisschool. Je kunt de oefenstof heel makkelijk aanpassen aan het niveau van de leerlingen. 

De mat is 160x100cm, weegt ongeveer 1 kg en is na gebruik eenvoudig op te rollen. Mocht de mat vies zijn, dan is deze weer makkelijk schoon te vegen. 

Het mooie van de mat is dat hij zo opgerold is en ik laat de mat, na gebruik, onder in een kast leggen. Ik gebruik zelf vier blokken om op de hoeken te leggen. Zeker in het begin rolt de mat makkelijk terug.

Wat vind ik van de mat?

Ik ben er enthousiast over en wat belangrijker is, de kinderen delen dit gevoel. Elke dag wordt de mat gepakt en in de klas neer gelegd. Logisch want kinderen willen bewegen en daar komt deze mat aan tegemoet. Mocht je behoefte hebben aan andere vormen omdat dit misschien beter bij je lesaanbod past? Dan kun je makkelijk een papieren versie over een van de vormen heen plakken met plakfolie, dit blijft er wel een tijdje op zitten. In groep 1 en 2 gebruiken we de mat voor beweging, onthouden en leren herkennen van de vormen en kleuren en voor groep 3 kun je de opdrachtkaarten gebruiken waarbij ook leesopdrachten zitten. Ook kun je de kinderen vragen om eerst te tekenen welke route er gesprongen moet worden waarna de ander deze opdracht gaat doen. De mat biedt echt veel mogelijkheden. Voor hogere groepen is deze mat ook te gebruiken. Hoe lang kun je een reeks sprongen onthouden en naspringen? Even bewegen tussen de lessen door. Ik word er blij van!

Hoe kun je de mat aanschaffen?

Klik op het logo van Fitter Op School en je komt bij de bestellink.

Ik wens jullie met deze mat veel beweegplezier toe!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!