www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Ssst! De tijger slaapt

Janneke 17 december 2017

Van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari 2018 zijn de Nationale Voorleesdagen. Tijdens deze dagen staat het belang van voorlezen aan jonge kinderen extra in de aandacht. Een prachtig moment om met de kinderen rondom een leuk prentenboek te werken. Het boek: Ssst! De tijger slaapt is geschikt om in een kleutergroep maar ook in groep 3 dieper uit te werken. Op deze pagina kun je allerlei ideeën vinden. De pagina zal nog regelmatig worden aangevuld.

Ontwerpschema en groepsplan

Hier kun je een ontwerpschema downloaden over: Ssst! De tijger slaapt. Alle kernactiviteiten staan hier in genoemd met daarbij de activiteiten.

Ssst! De tijger slaapt

Informatie over het boek:

Ssst! De tijger slaapt is een verrassend en interactief prentenboek van Britta Teckentrup. Bijzonder is dat de ballonnen in de tekeningen glanzend zijn, zodat ze net op echte ballonnen lijken.

De tijger slaapt…
Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen.

De lezer moet helpen
Maar de dieren hebben wel hulp nodig. De lezer wordt dan ook aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een slaapliedje te zingen. Zal het alle dieren lukken veilig aan de overkant te komen? En zeg, waar zijn al die ballonnen eigenlijk voor?

Verkozen tot Prentenboek van het jaar 2018.

Andere boeken over tijgers

Speelgoed bij het thema

Zoek je speelgoed met extra uitdaging? Klik op de afbeelding voor verkoopinformatie. Laq is geweldig speelgoed, een nieuw constructiemateriaal dat veel uitdaging biedt.

Opening van het thema

Nodig alle kinderen uit voor een voorstelling, door een uitnodiging te maken. Deze maken de kinderen zelf. Stempel hiervoor met aardappelen ballonnen in de kleuren: rood-geel-blauw-groen. Gebruik hiervoor het volgende format; uitnodiging opening voorleesdagen. Je kunt gewoon met verf over de letters heen stempelen. Deze blijven vaak wel zichtbaar als het niet te dik gestempeld wordt.

Het boek is zeer geschikt om uit te spelen in de klas door kinderen of door leerkrachten als opening van de Nationale Voorleesdagen. Je hebt de volgende personages nodig:

  • Tijger
  • Muis
  • Schildpad
  • Kikker
  • Vos
  • Ooievaar

Start van het verhaal: Midden op het speelveld ligt tijger te slapen. Vraag de kinderen vooral om erg stil te zijn. Tijgers zijn immers gevaarlijk en die willen we niet wakker maken. De dieren moeten over de tijger heen en willen haar natuurlijk ook niet wakker maken. Vraag de kinderen om hulp. Hoe kunnen ze dit doen? Dan start de voorstelling. De kinderen helpen de spelers door over de neus en de buik te aaien. Te blazen en uiteindelijk zingen de kinderen een verjaardagsliedje voor tijger. Op het moment dat kikker over de tijger heen zweeft, gebruik je een knuffel aan een ballon, zodat je goed kunt naspelen wat er gebeurt. Zo speel je het verhaal verder uit.

Speelveld: Maak een speelveld waar de tijger in het midden lekker kan liggen slapen. De dieren starten links met de ballonnen en rechts staat een verjaardagsdecor klaar.

Benodigdheden:

  • Ballonnen: blauw, rood, geel en groen. Deze kunnen ook van karton gemaakt worden. De laatste ballon, de blauwe die knapt. Voor het effect is dat wel leuk als het een echte is.
  • Slingers
  • Pakjes 
  • Taart

Misschien een leuk idee om een taartvorm te vullen met slagroomsoesjes en daar kleine kaarsjes in te prikken. Tot slot van de voorstelling kunnen de kinderen een lekker slagroomsoesje proeven en zo meegenieten van de verjaardagstaart.

Introductie van het boek

Laat het boek zien aan de kinderen. Vraag de kinderen welke dieren op de voorkant te zien zijn: de tijger en de muis. Wat doet de muis? Wat doet de tijger? Waarom zou muis aan een touwtje hangen? Kijk ook eens op de achterkant van het boek. Welke dieren zie je daar? Als je het kaft helemaal opent, kun je misschien zien wat er gebeurt. Hoe kijkt kikker? Zal tijger nog lang slapen, denk je? Pak de dierenknuffels erbij. Benoem de namen van de dieren en schrijf ze eventueel op.

Aankleding van de klas

Zet het boek op duidelijk zichtbare plaats. Zet er een knuffel bij zodat het boek duidelijk opvalt.

Vraag de kinderen van groep 3 om woorden op te schrijven van wat zij van het boek vinden, knip dit uit en plak het op een stuk karton. Hang deze achter het boek op.

Knutselopdrachten

Tekenopdrachten

Hoeken

  • Verteltafel: Ssst! De tijger slaapt
  • Informatiehoek over tijgers
  • Zandtafel; jungle in de zandtafel maken

Spel en beweging

  • Ssst de tijger slaapt; Leg op een mat een van de kinderen neer die net doet alsof hij slaapt. De andere kinderen komen steeds dichterbij de tijger. Zo nu en dan vraagt iemand: Tijger, slaap je? Ineens staat de tijger op en probeert de kinderen te tikken.
  • Ballonnen gooien; Laat kinderen in tweetallen een ballon naar elkaar toe slaan. De ballon mag niet op de grond terecht komen.

Muziek

Knijpkaarten

Knijpkaarten zijn kaarten die je kunt uitprinten en lamineren. Knip ze daarna los van elkaar uit of gebruik de kaarten in tweetallen. Laat de kinderen het goede antwoord zoeken door daar een wasknijper te plaatsen. In de klas laat ik de kinderen in tweetallen de opdrachten doen en elkaar corrigeren.

Materialen

Digibord

Groep 3

Taal

Vertelkast en wenskist 002
In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: Ko Klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, Ria Rijm: voor rijmoefeningen, Henk Hak en Piet Plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, Lange Slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc., vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar een map in ligt met daarin bladen met de auditieve oefeningen erop.

Woordenschat

Rekenen/wiskunde

  • Taart voor tijger; Hoe ziet een taart er van bovenaf gezien uit? Teken de taart van de bovenkant. Nu moet de taart verdeeld worden tussen tijger en zijn vriendjes. Hoeveel stukjes hebben we nodig? Hoe verdelen we de taart eerlijk?
  • Kaarsjes voor tijger; Er moeten kaarsjes op de taart. Hoeveel jaar wordt tijger? Dobbelspel; Lamineer de kaarsjes en de taarten. Voor ieder kind een taart en zes of twaalf kaarsjes. Gooi met één of twee dobbelstenen. Hoeveel kaarsjes moeten er op de taart? Schrijf daarna met een stift het goede getal op de taart. Op welke taart zitten de meeste kaarsjes? Deze mag een dopje op de taart leggen. Wie heeft uiteindelijk de meeste dopjes? 
  • Voorzetsels oefenen: leg de tijger op een doos, onder een doos, in een doos, tussen twee dingen in, naast een doos, enz.
  • Voorzetsel kaarten; Waar zit de tijger
  • Welke schaduw hoort bij de tijger? 
  • Telkaarten tijgers

Afsluiting van het thema

De kinderen van groep 2 spelen met de poppen en de materialen het verhaal uit voor groep 3.

Groep 3 vertelt aan groep 2 over tijgers.

GD Star Rating
loading...

Ssst! De tijger slaapt, 4.3 out of 5 based on 7 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!