www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

De zilveren weken

Janneke 20 december 2021
Het is bijna weer zover: de periode waarin je aan de slag gaat met de zilveren weken.
Wat zijn de zilveren weken?
De eerste weken van het schooljaar – de Gouden Weken zijn bepalend voor het creëren van een fijne sfeer in de groep. Leerlingen verkennen elkaar, de leraar en de regels. In deze periode worden de normen en waarden van een groep bepaald. De leraar speelt in deze fase een belangrijke rol.
Na elke vakantie doorloopt een groep bepaalde fasen in het proces van groepsvorming. De periode na de kerstvakantie noemen we de Zilveren Weken. Deze periode kan weer zorgen voor onrust in de groep. De Zilveren Weken zijn bij uitstek geschikt om weer extra aandacht te besteden aan de dynamiek in de groep. Gebruik deze weken om te werken aan een positieve groepssfeer en veilige groep waar iedereen de rest van het schooljaar profijt van heeft.

Over deze periode; de Zilveren weken, heeft Boaz Bijlenveld een boek geschreven.

Het boek

Het boek start met een hoofdstuk over de theorie en de praktijk. Er zijn veel onderzoeken verricht naar groepsdynamiek. Het is bekend dat het belangrijk is, dat groepen, juist als ze al langer bij elkaar zijn, op een goede en effectieve manier moeten blijven samenwerken. Er zijn verschillende fases die de groepsontwikkeling kenmerken: de oriëntatiefase, de conflictfase, de stabiliteitsfase, de prestatiefase en de beëindigingsfase is de laatste fase.
Er is ook aandacht voor de problematiek in een kleuterklas. Daar stromen immers elk moment kinderen in. Hier is het gevoel van veiligheid het belangrijkst.
Verder is het thuisonderwijs in deze tijd een belangrijk onderdeel binnen de schoolcultuur en er staan verschillende tips om wat mee te gaan doen.
Het hoofdstuk: Doen is een waardevol hoofdstuk. Hierin staan allemaal leuke evaluatie-, spel- en coöperatieve werkvormen. Een deel ervan komt ook voor in het boek: de gouden weken maar er zijn ook veel nieuwe werkvormen te vinden. Een voorbeeld is: vragen om te gebruiken als er afscheid genomen gaat worden van een leerling of de basisschool, evaluatievormen om terug te kijken; een paar voorbeelden: een afscheidsbrief op zelfgemaakt papier, een afscheidsplank, vooral leuk zijn de tips over de gele ballon op reis. Bij veel mensen al bekend als een lestip op deze website! Twee bladzijdes worden hieraan besteed. Leuk om te lezen!
Daarna is er een hoofdstuk met allerlei spelvormen en energizers voor allerlei leeftijden en werkvormen. Ook om te gebruiken na een periode van thuisonderwijs. Heel waardevol in deze tijd om even op andere ideeën te komen.

Er staan verschillende coöperatieve werkvormen in die ook in de Gouden weken staan maar dat geen bezwaar want zo heb je een handig overzicht die je zo in kunt zetten, zonder dat je het andere boek er weer bij moet pakken. Je vindt verder voorbeeldroosters met activiteiten en wekenplanning voor kleuters, onderbouw, middenbouw, bovenbouw en voortgezet onderwijs.

Wat doe je nu als je veel hebt geïnvesteerd in de Gouden Weken maar er blijft onrust in de groep? In dat geval is het belangrijk om tussentijds onderdelen uit het Zilveren Weken programma op te pakken. Mocht dat nu allemaal geen zoden aan de dijk zetten dan is er een ander programma: Werken aan Wat Werkt methodiek van Insoo Kim Berg en Lee Shilts. Dat is een oplossingsgerichte benadering om groepen weer in hun kracht te zetten. Deze werkwijze is in het boek te vinden met veel praktische tips.

Wat ook handig is, zijn de cijferschalen voor werkhouding, met tijdregistratie, voor respect op het plein. Deze worden uitgewerkt met voorbeelden ter verduidelijking.

In de bijlagen vind je tot slot de competenties sociaal-emotioneel leren. Fijn om dat even op een rij te hebben.

Wat vind ik van het boek?

Het boek geeft duidelijke adviezen om een goede sfeer in de groep te krijgen. In het begin van het schooljaar ben je daar vaak bewust mee bezig en na verloop van tijd, wordt dit minder. Een goed moment om daarom even wat extra activiteiten in te plannen om de sfeer weer op te krikken. Gaat het uitstekend met de sfeer in je groep? Dan nog kan het geen kwaad om samen wat groepsvormende activiteiten te doen. Het verbindt en daar krijg je alleen maar positieve energie van in de groep!
Het boek heeft een duidelijke opbouw en heel veel praktische tips die je goed in kunt zetten. Fijn vind ik het stukje over thuisonderwijs. Weer naar school gaan na een periode van thuisonderwijs is al een sociaal proces maar het is fijn om even wat praktische activiteiten erbij te kunnen pakken. De voorbeeldroosters vind ik erg handig. Per leeftijdsgroep pak je een rooster erbij en kun je selecteren wat je wel/niet wilt gaan doen. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van je groep.

Ik denk dat op elke school en misschien zelfs wel in elke groep de boeken van de Gouden Weken en de Zilveren Weken op de plank moeten staan om gebruikt te kunnen worden als er behoefte is aan activiteiten rondom de groepsvorming.

Bestellen

De Zilveren weken:

En voor de Gouden weken:

GD Star Rating
loading...

De zilveren weken, 1.3 out of 5 based on 4 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!