www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Logeren; thema voor sint en kerst

Janneke 30 oktober 2021

Dit jaar een thema waarbij Sint en Kerst gecombineerd worden door kleren en logeren.

Logeren

Sint wil komen logeren! Hij stuurt steeds een koffer vooruit met daarin spullen van zichzelf en voor de kinderen om mee te spelen. De bedoeling is dat de kinderen zo leren hoe de kledingstukken heten. De kledingstukken worden benoemd kunnen daarna zelf in de klas worden gebruikt. De kleren van Sint komen in de logeerkamer te hangen. Het is leuk dat de kinderen de mogelijkheid hebben om overdag eens in de slaapkamer van Sint te kijken. Verander er ook steeds wat: een kopje op een nachtkastje, een tandenborstel en tandpasta, een kam met een spiegel, een toilettas op het bed, etc.

Ik heb een document gemaakt waar de brieven voor aan de koffer en de inhoud van de koffer steeds naast elkaar staan. Ook staan er verwerkingsmogelijkheden om te doen. Klik op de koffer voor de bestanden.

De koffers van Sinterklaas

Er wordt een keer koffer bezorgd. Je kunt dit op school laten doen, bij leerkrachten thuis (en daar een filmpje van maken zodat de kinderen zien dat er een koffer wordt gebracht), of bij kinderen uit de klas. Wat raar, wat is daar de bedoeling van? De koffer wordt mee naar school genomen en daar aan de anderen getoond. Wat zou er in zitten?

Wat zit er in de koffers?

 

Koffer 1; naambord met de plaatsnaam van de school, een plattegrond van de plaats van de school, een landkaart, een pop van Sint, de letter s en een verrekijker.

Sint wil graag komen logeren. Hij heeft de weg gezocht en de weg naar de school gevonden. Dat lijkt hem een fijne plek. Kan er op school een logeerplek worden ingericht?

Dan wordt koffer 2 bezorgd.
In koffer 2 zit: Een mijter en een werkmijter van de Sint en voor de kinderen om mee te spelen

Je kunt een gesprek houden over de verschillende mijters en wanneer de Sint deze zal gebruiken.
Bij de bestanden zit een pagina met daarop een mijter en een werkmijter. Hieronder kunnen de kinderen tekenen of schilderen wanneer Sint een van deze mijters op doet. Verder zit er een bestand in met een aantal gewone mijters en werkmijters. Deze kunnen de kinderen uitknippen en plakken bij een eigen werkstuk.

Dan komt koffer 3. Hierin zitten de schoenen van Sinterklaas en een aantal kinderschoenen. Bekijk welke maat Sinterklaas heeft en welke de kinderen. Zet de schoenen eens op grootte. Teken de schoenen van Sinterklaas eens na. Kun je een mooie schoenendoos vinden waar de schoenen inpassen? Wanneer gebruik je nog meer schoenen met het Sinterklaasfeest? Speel samen het schoenen zetten eens uit?

Dan komt koffer 4. Dit is een grote koffer. Er zit een kledingzak in met daarin de tabberd (de paarse jurk onder de witte jurk) de albe (de witte onderjurk) de mantel en de stola. Natuurlijk draagt Sint ook ondergoed. Laat een mooie lange onderbroek zien. Waarom zou Sinterklaas een onderbroek met lange pijpen hebben? Bekijk de kleren en laat de kinderen zich verkleden in de kleren die voor hen in de koffer zitten.

Koffer 5 komt er aan. Het zijn twee op elkaar gestapelde koffers. De onderste is een grote en daar bovenop een kleine koffer. Het wordt vastgehouden met een lint. Wat z al hier nu inzitten? Het zijn de handschoenen en de ring van de Sint. Ook voor de kinderen is er een paar handschoenen in de kleine koffer. Natuurlijk wordt de ring bekeken. Wat een mooie ring met een rode edelsteen. De handschoenen zijn wit. Waarom draagt Sinterklaas witte handschoenen? In de downloads zit een handschoen die de kinderen kunnen versieren. Ontwerp voor Sinterklaas een paar mooie handschoenen.

 

De laatste koffer is koffer 6. Er rammelt wat in de koffer….wat zal dat zijn? Voorzichtig open je de koffer. Er zitten kruidnoten in! Als bedankje voor het ophangen van de kledingstukken en het logeren op school! De kinderen mogen het woord SINT leggen of de S. De voorbeelden zitten in het bestand. Daarna mogen ze het natuurlijk lekker opeten!
Ook leuk is om er kruidnotenmix in te doen en de kinderen zelf kruidnootjes te laten bakken.

Intocht op school

Op de dag dat Sinterklaas op school komt, kun je iedereen buiten op school laten staan en samen zingen…….. Sinterklaas komt maar niet. Dan komen er een paar Pieten hard de hoek omrennen en hijgen en puffen. Ze zijn Sinterklaas kwijt. Hij komt elke nacht helpen maar vannacht hebben ze hem niet gezien. Hoe moet dat nu verder? Waar is Sinterklaas? De directeur zegt dat hij in de buurtapp wel een berichtje wil zetten en gaat naar binnen om de telefoon te halen. Wie komt hij daar tegen? Sinterklaas. Hij had zich verslapen in het prachtige logeerbed en is nu dus veel te laat…… Gelukkig is hij nu toch nog op tijd!

Boekentips

Materialen

Logeren rondom kerst

Dit thema kun je goed doortrekken in de periode na Sinterklaas. De kinderen gaan vast wel eens logeren bij opa/oma of bij vriendjes.

Neem een koffer mee met daarin een kersttrui, pyjama, toilettas, knuffel, ondergoed, een voorleesboek en wat winterkleren. Pak alles uit en laat de kinderen samen kijken en bespreken wat ze zien. Waarom neem je deze voorwerpen mee? Wat doe je hier mee? Hebben de kinderen wel eens gelogeerd?

Laat de kinderen tekenen/schilderen over logeren.

Zet de koffer in de huishoek. Maak een bed en laat de kinderen uitspelen dat ze gaan logeren.

Bedankt

Dit prachtige verhaal rondom de aankomst van Sinterklaas op school is bedacht door Margriet Holterman. Zij heeft dit uitgevoerd op haar school. Ik heb het aangepast en de downloads gemaakt. Dank je wel Margriet!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!