www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Jomathic; cijfers, splitsen, bouwen en nog veel meer!

Janneke 7 januari 2017

Als je bezig bent met het rekenonderwijs in groep 2 en 3 is getalbegrip erg belangrijk maar ook het splitsen, het zetten van de cijfers in de goede volgorde, begrippen als groot-klein en bouwen met iets anders als de standaard blokken, zijn vaardigheden waaraan je niet genoeg aandacht kunt besteden. Daarom ben ik ook erg blij met de doos: Jomathic. Al deze vaardigheden komen hier uitgebreid aan bod.

naamloos-14-430x287dsc_6793

Het is een doos met daarin houten cijfers in allerlei groottes. 

Een set Jomathic bestaat uit 58 hardhouten cijfers van 1 t/m 10. 

De doos bevat de volgende cijfers:
22×1    4×3      4×5      4×7     4×9
6×2      4×4      4×6      4×8    2×10

De cijferblokken van Jomathic zijn uniek door de maatvoering die ze hebben.
De mooie houten cijfers zijn zo gemaakt, dat elk volgend cijfer in de rij precies ‘1’ hoger is dan de voorgaande. Dit maakt dat je bijvoorbeeld kunt laten zien dat 5 en 1 erbij 6 is en 5 en twee ‘enen’ erbij of een 2 erbij 7 is.
In de doos zitten een groot aantal ‘enen’. Hierdoor kun je Jomathic goed inzetten bij het inhoud geven aan getallen. 5 ‘enen’ zijn exact even hoog als de 5.
In dit document zijn diverse activiteiten / spelvormen beschreven die ingezet kunnen worden bij het rekenonderwijs.
Een aandachtspunt is de 4, die heeft maar één been en het is vermoeiend om steeds op één been te staan. De 4 heeft er voor gekozen om te gaan liggen. Zo past hij precies in de rij. Zijn goede vriend 6 heeft wat ruimte gemaakt, zo kan de 4 steunend op de 6 laten zien, dat ze samen de vrienden van 10 zijn.

Ontdekkingen in de klas:

Wat is het altijd een feest om de kinderen eerst eens te laten ontdekken wat het voor spel is en wat je er mee kunt doen. De kinderen begonnen er eerst enthousiast mee te bouwen want, zo spraken ze uit, het is gemaakt van hout en het zijn blokken, dus daar kun je mee bouwen. En natuurlijk kan dat heel goed! En ook nog met de m van Mark erin!

dsc_6794 dsc_6795

Al snel ontdekten ze dat het cijfers waren! Deze kwamen in de goede volgorde te staan! Alhoewel sommige cijfers best lastig zijn, want hoe horen ze nou? En is het nu een twee of een vijf? En hoe zit het nu met de negen en de zes? Een goede oefening voor de omkeringen…….
Bovendien is de vier een bijzondere want om de hele tijd op één been te staan is wel erg vermoeiend. Daarom gaat de vier er bij liggen. Ook de een is niet een echt cijfer maar gewoon een blokje. Deze ontdekkingen hebben wel even wat uitleg nodig.

dsc_6799 dsc_9065

Kijk eens juf, je kunt ze ook van klein naar groot zetten! Weer een ontdekking!
Ik heb er knopen bij gelegd en even later begonnen de kinderen de blokken te versieren met knopen en de juiste hoeveelheid er bij te leggen.

Op mijn vraag of je ook een rij kunt maken waar alles even hoog is, werd wel even gepuzzeld maar…. ook hier kwamen we uit!
En als dan eenmaal ontdekt wordt dat de twee net zo groot is als twee eentjes, en de drie net zo als een twee met één, en dat drie drieën samen een negen zijn, werd er heel wat gepuzzeld!

dsc_6804 dsc_6808

Wat een geweldige manier om het splitsen te oefenen! Ook heel goed om te gebruiken in groep 3.

dsc_7391

We doen regelmatig het spel: samen 10

dsc_6806

Eerst krijgen de kinderen een blok van mij. Dan lopen ze rond door de klas. Als ze iemand anders tegenkomen, laten ze hun cijfer zien en benoemen deze. De ander doet het ook en als het goed is, ruilen ze de blokken om. Dit gaat zo door totdat ik klap en: samen 10 zeg. Op dat moment zoekt iedereen een ander op om samen 10 mee te maken: dus een 7 en 3, een 9 en 1, een 4 en 6, enz.
Dit spel is erg geschikt om tweetallen te vormen en daarbij de cijfers te leren kennen én te splitsen!

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke activiteiten te bedenken met Jomathic. Maak een rij van 1 – 10 en haal er steeds één tussenuit. Wie weet welke weg is. Of de blokken 1 – 10 door elkaar zetten en dan laten raden. Steeds weer een succes!

Op de website van Wizz Spel staan nog veel meer leuke lestips om met dit spel te doen. Op de Facebookpagina/Juf Janneke  zal ik de komende tijd nog meer ervaringen met dit materiaal in groep 2 en 3 delen.

Als je klikt op de link hieronder, kom je op de pagina van Wizz-spel waar je Jomathic kunt bestellen.

Logo-Wizz-Spel

 

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!