www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Kom mee naar buiten!

Janneke 2 januari 2017

Het is winter, koud, wat nattig weer, brrr……
Kijk eens naar buiten, je ziet geen kind buiten spelen! En……dat is juist erg gezond om wel te doen en de energie kwijt te raken! 

Ik denk dat kinderen echt even een doel moeten hebben om lekker buiten te gaan spelen. Want als er iets leuks is, zijn ze echt super gemotiveerd, en….dan merkt niemand iets van de kou!
Daarom ben ik echt blij met: Kom mee naar buiten-kaarten; Buitenspeeltips voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Ik heb ze nu een paar maanden in mijn bezit en ik gebruik ze graag! Ze geven je net even een ander idee om het buitenspelen een oppepper te geven.

show

Wat zijn deze kom mee naar buiten-kaarten? Het is een pakket kaarten waarop per seizoen tien activiteiten beschreven staan om buiten te doen! Elke kaart bevat één activiteit.
Op de kaart staat wat je moet verzamelen, hoe de activiteit gaat en wat je er nog meer mee kunt doen. Ook staan er een paar tips in. De kaarten zijn plastic, daardoor kun je ze dus goed mee naar buiten nemen en als ze vies worden het er even afvegen. Ze zijn los en hangen aan een haak met een ring waardoor je ze makkelijk ergens op kunt hangen.

Er zijn altijd materialen bij nodig. Niet alles heb je misschien voorhanden, maar als je ouders vraagt, kom je vaak een heel eind. Ik kwam zelf bij de kaarten op andere ideeën die soms misschien wat makkelijker te realiseren zijn. Zo hebben we eindeloos wip bal gespeeld met een trekkarretje en een bal en hebben we met losse, grote plastic zakken de wind gevangen. Als je met de kaarten aan de slag gaat, krijg je een goede stimulans om meer te doen buiten dan alleen met de karren spelen en de zandbak. Dat vind ik heel positief.

Mijn goede voornemen voor het komende schooljaar: Ik ga starten met een aantal kaarten, waarvan de kinderen, elke week, eentje mogen trekken. Ik selecteer ze wel eerst even, omdat het op ons plein op die manier beter te organiseren is. Elke week wordt op donderdag een kaart getrokken en voorgelezen. Zo kunnen de kinderen zich al verheugen op wat er komen gaat de volgende week. Die vrijdag en het weekend kunnen de materialen die nodig zijn, verzameld worden en vanaf maandag kunnen we er dan een week mee aan de slag. Het mooie van het kaartensysteem is, dat je heel makkelijk de kaarten er uit kunt halen die je misschien eerst nog niet gebruikt en toevoegen als je ze juist wel wilt gebruiken.

Om jullie vast een idee te geven wat er op de kaarten staat en hoe ik er mee werk:

Herfst

Wipbal

dsc_9290 dsc_9294

Wind vangen

dsc_8134 dsc_8114

Samen zoeken naar herfstspullen om daar wat moois van te maken. En iets maken kan heel goed buiten maar ook binnen!

dsc_6316

Winter

Zorg voor iets anders op het plein.
Op de kaarten staan heel veel leuke activiteiten met sneeuw en ijs, maar dat is niet altijd aan de orde in Nederland…. Mocht het wel het geval zijn, gebruik dan de kaarten. Want wie wil er nu niet: curlen, sneeuwverven, een labyrint maken, boetseren, sporen in de sneeuw, enz.

dsc_9806 dsc_9807

Reuzenmikado is ook altijd leuk om buiten te doen!

dsc_5320

Lente

Vooral het hek weven, lijkt me een erg leuke activiteit! Deze gaan we zeker nog eens uitproberen! En….andersom verstoppertje! Dat is natuurlijk super om te doen!

Behalve de ideeën die op de kaarten staan, kun je ook een regenpijp gebruiken. Een kleine bal erin en…….kijk wat er gebeurt! 

dsc_5377 dsc_5372

Zomer

Op de kaarten staan leuke ideeën voor een blote voetenpad en regenbogen maken. Ook weer iets waar ik nu al zin in heb om uit te proberen!

Andere activiteiten zijn o.a.: Na een regenachtige dag een waterloop maken in de zandbak

dsc_5725 dsc_5718 dsc_5716

Of spelen met bootjes in een plas

dsc_5704 dsc_5694 dsc_5692

Stoepkrijten

dsc_5554 dsc_5547

Spelen met schaduwen

Kijk, de paal verschuift! Of kinderen of juf natekenen met krijt

dsc_4951 dsc_4948

Nu ik met dit stukje bezig ben, heb ik gewoon al zin om met de kinderen naar buiten te gaan! Dat is het leuke van deze kaarten. Het stimuleert enorm en geeft een boost aan het buitenspel! Je kunt de kaarten bestellen via onderstaande link. Klik op de afbeelding.

kruiwagen

Veel speelplezier!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!