www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Bewegen met de beweegmat

Janneke 24 november 2020

Kinderen en bewegen, dat hoort bij elkaar. En dat geldt voor alle leeftijden! Kort geleden ontving ik de beweegmat van Fitter op School, oftewel FOS.   
De post kwam, ik was benieuwd wat er in het pakket zou zitten en maakte het open. De kinderen van mijn groep zagen de beweegmat en waren meteen nieuwsgierig! Daarom heb ik de mat direct maar ingezet en in de hal neergelegd. Automatisch kwam iedereen in de rij staan en groep 8 sloot zich daarbij aan!

Wat een bewegingsmogelijkheden en wat vinden kinderen dit leuk om te doen. Vooral de afwisseling in en de moeilijkheidsgraad bij een aantal bewegingen, biedt uitdaging. Je moet hier en daar best even nadenken en kijken hoe je de beweging doen moet. Dat betekent overigens niet dat het voor jonge kinderen te moeilijk is, integendeel, ze kunnen dit heel goed. Moeten misschien hier en daar even nadenken maar dat lukt hen wel.

Wat is het voor mat?

– Kindvriendelijk

 – Makkelijk schoon te maken

 – 5,5 meter lange pvc mat

 – Makkelijk op te bergen

 

 

 

De mat is kindvriendelijk maar zeker ook uitnodigend. Kinderen willen er meteen mee aan de slag.
Verder is het inderdaad makkelijk op te bergen. je rolt het op. Een nadeel daarvan is dat als je de mat uitrolt en neerlegt het eerste deel snel omkrult. Daarom rol ik het de ene met de afbeeldingen naar boven en de andere keer met de afbeeldingen naar beneden op. Dat helpt wel.

Zelf maakte ik al een paar keer afbeeldingen van poten van dieren die ik lamineerde. Ze mochten deze zelf neerleggen en daarna gaan springen. Dat was een groot succes, ze bedachten steeds andere routes. Een groot nadeel was echter dat deze gelamineerde afbeeldingen erg glad zijn en daardoor alle kanten op vliegen. Deze mat biedt dezelfde mogelijkheden en blijft mooi liggen. Doordat het van PVC is gemaakt, glijdt het niet weg en glijden de kinderen er niet over uit. Dat is fijn.

 

Wat kun je met de mat?

De mat is ideaal om als bewegingsmoment in te zetten. Even los van het werk en gaan. De kinderen genieten daar erg van. Bovendien vergt het best wat motorische vaardigheden van de kinderen om de bewegingen te maken, dat maakt het ook uitdagend.

Daarnaast is de mat geschikt om allerlei oefeningen mee te doen. Ik had met mijn groep 3 een extra oefendag voor de letter eu. Ik heb allemaal eu woorden uitgeprint en op de mat neer gelegd. De kinderen maakten de beweging en noemden daarbij het woord. Daar konden ze eindeloos mee doorgaan en daarbij toch steeds de woorden oefenen.

 

Ook voor rekenen kun je de mat inzetten. Leg een bakje met sommen tot de 14 klaar. De kinderen pakken een somkaart en bedenken wat het antwoord is. Ze gaan de bewegingen maken totdat ze bij het antwoord zijn aangekomen. Bij elke beweging staat een cijfer tot en met 14. Maar ook de bovenstaande oefening is natuurlijk mogelijk, dus steeds een som maken en weer verder naar de volgende beweging. In dat geval zou ik om de vier of vijf bewegingen een som neerleggen.

Wie heeft de mat bedacht?

Mijn naam is Maurice en ik ben geboren in een dorpje in het zuiden van Nederland. In mijn jonge jaren was ik zeer beweeglijk. Op school, in de klas of aan de eettafel had ik moeite met stilzitten. Mijn concentratie was snel weg. Concentreren kostte mij vroeger, en eigenlijk nu ook nog, veel moeite. Mijn ouders hadden het al heel vroeg in de gaten, bewegen was de oplossing voor mij. Mijn ouders stuurde me na school meteen naar buiten en ik bleef buiten totdat we moesten eten. Na het eten ging ik weer naar buiten en ik moest binnen zijn als de lantaarnlampen aangingen. Soms gingen de lantaarnlampen waar ik toevallig speelde, later aan dan die bij mijn ouders :).

Op school keek ik altijd uit naar de gymles en pauzes, want daar kon ik fijn bewegen en spelen. Ik ben nu 33, maar toen ik op de basisschool zat was er nog geen bewegen in de klas. Het was moeite doen om de les uit te zitten en ik leefde van pauze tot pauze. Ook van bewegend leren had men toentertijd nog nooit van gehoord. Mijn gehele basisschoolperiode stond in het teken van spelen, bewegen en sporten. 

Tijdens mijn CIOS opleiding ben ik fan geworden van fitness en het fysieke menselijke lichaam. Tot op de dag van vandaag fitness ik graag en ben ik bezig met de fysieke en mentale gezondheid van mezelf. Het werd al snel duidelijk dat ik na het CIOS wilde door studeren, ik wilde meer weten en leren. Ik ging naar de Sporthogeschool in Tilburg. Ik wilde gymdocent worden en me specialiseren in Speciaal Onderwijs. 

Tijdens mijn werkcarrière ben ik in contact gekomen en heb ik samengewerkt met verschillende interessante en vakkundige (sport)mensen. Met de huidige kennis op het gebied van bewegend leren, het wetenschappelijke bewijs hiervoor en mijn ervaring als zittende stuiterbal in een klas heb ik fitteropschool.nl opgericht. FOS staat voor Fitter Op School en is alles omvattend. Fitter kun je fysiek worden, maar ook mentaal. Ik denk dat de basisschoolleeftijd hier cruciaal voor is. Dit is een ideale leeftijd om hier een goede basis voor te leggen. Ik denk dat bewegen de sleutel is tot succes. Fos de vos is onze mascotte en hij heeft al tal van beweegfilmpjes gemaakt. Deze energizers zijn gratis te vinden op ons Youtube kanaal (www.youtube.com/fitteropschoolnl). Ik vind dat bewegen in de klas een vast onderdeel moet worden in de dagelijkse schoolplanning. Twee tot drie keer per dag bewegen in de klas moet de norm worden. Door bewegen en sporten word je zelfverzekerder en leer je je lijf beter te begrijpen en te gebruiken. Deze skills heb je nodig tijdens communicatie en in sociale situaties.

Ik heb de FOS matten ontwikkeld, omdat ik graag meer beleving wil creëren tijdens het leerproces van kinderen. De lessen moeten uitdagend en actief zijn. Met de huidige kennis dat bewegend leren de leerprestaties verbetert, mag wat mij betreft de FOS matten niet ontbreken tijdens het leren.  Ik hoop dat jullie deze visie ook uitdragen en met mij delen!!

Heb je wat aan de mat?

Dit alles gelezen hebbende, kun je eigenlijk niet anders dan concluderen dat deze mat echt een meerwaarde is voor je werk als leerkracht van je klas. De kinderen hebben er zo veel plezier mee en zijn ondertussen volop in beweging wat weer zo belangrijk is voor het leerproces. De ontwerper van de mat weet waar hij het over heeft en weet ook als geen ander waarom beweging voor kinderen zo goed is.

Wil je de mat bestellen?

Klik op het logo hieronder en je komt op de link. Je kunt ook kijken bij de andere mat die je kopen kunt!

         

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!