www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Bewegend en spelend rekenen

Janneke 29 december 2020

Wie mij al langer volgt, weet dat ik bewegen in combinatie met leren belangrijk vind. Ik geef workshops bewegend leren, doe dit in mijn eigen groep dagelijks en reken ook veel door middel van spel en materialen. Door het alleen maar werken in een werkboek of tablet, zitten kinderen te veel, en dat kan toch niet goed zijn. Kijk naar je eigen gedrag tijdens een vergadering. Bij een lang verhaal, is je concentratie kort en dwaal je snel af. Bij een actieve opdracht ben je meer betrokken. Ik ben er van overtuigd dat kinderen en zeker jonge kinderen niet veel moeten stil zitten maar lekker in beweging zijn, dat is goed en gezond voor iedereen en daar is een mens voor gemaakt. Daarnaast is het goed voor de concentratie om bewegen en leren af te wisselen of te combineren. De hersenhelften leren om samen te werken. Door samen bezig te zijn met een opdracht en beweging ben je sociaal bezig, het werkt goed op je zelfbeeld en geeft ook zelfvertrouwen. Kijk maar eens rond in een klas waar gewerkt wordt met bewegen en leren, dan zal je zien dat kinderen er ongelofelijk veel plezier door ervaren!

Om die reden ben ik ook altijd op zoek naar nieuwe materialen en werkvormen om te kunnen gebruiken in het onderwijs. Kort geleden kwam ik een nieuwe uitgave tegen van Remco Hoeymans: Bewegend en spelend rekenen. Een bundel korte, krachtige activiteiten die geordend zijn op domein. Je vindt er veel beweegactiviteiten maar ook handige tips om te gebruiken tijdens de uitvoering. Er zijn zowel binnen- als buitenactiviteiten en het is gericht op het rekenaanbod van groep 1 t/m 8. Dat is dus veelbelovend!

Bewegend en spelend rekenen bestellen

Dit kun je ook bij Remco Hoeymans zelf doen via zijn website.

Wat biedt de bundel?

Waarom is bewegend en spelend leren van belang voor kinderen?

In dit hoofdstuk wordt beschreven wat de waarde is van bewegend en spelend rekenen. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het belang van beweging in het het onderwijs. Echt overtuigend bewijs is er niet gevonden maar wel positieve uitschieters voor rekenen/wiskunde op scholen die langdurig met bewegend leren aan de slag zijn gegaan. Doordat de hersenactiviteiten vergroot worden, kunnen sneller verbanden worden gelegd. Bewegen is goed voor iedereen en vooral ook het bewegen buiten. Aan de slag dus!

In de algemene tips vind je allerlei praktische tips als de ruimte die je tot je beschikking hebt, de routines, de integratie, het wegwaaien van de materialen, het controleren en de parcours.

Dan volgen er wat algemene bewegingsvormen en de waarde ervan: joggen, kruisen, stuiteren, hurken of staan en een binnen- en buitenkring.

In de volgende hoofdstukken komen allerlei activiteiten aan bod rondom de volgende domeinen:

Getalbegrip
   Tellen maar….
  Getalbeelden
  Volgorde telrij
  Meer/minder
  Tientallen en eenheden ontleding

Bewerkingen
  Optellen en aftrekken
  Splitsen
  Vermenigvuldigen
  Delen
  Breuken
  Procenten

Geldrekenen
Grafieken en verbanden
Meten/meetkunde
Tijd

Bij elk domein vind je verschillende activiteiten. Er staat duidelijk bij beschreven wat er aan materiaal nodig is, wat je aan voorbereiding moet doen en hoe de uitvoering eruit ziet. Ook staan er hier en daar uitbreidingsmogelijkheden bij.

Wat vind ik er van?

Het is een waardevolle bundel vol binnen én buiten activiteiten. Het aanbod is gericht op groep 1 t/m 8. Ook voor kleuters zijn er leuke activiteiten te vinden. Je kunt deze bij elke willekeurige methode inzetten doordat de inhoud gekoppeld is aan de rekendomeinen.  Het zijn actieve werkvormen die kinderen kunnen motiveren om beter te leren rekenen. Het is fijn om de werkvormen bij een domein te kunnen pakken waar je op dat moment mee bezig bent, dat versterkt elkaar. Zijn alle activiteiten nieuw? Nee, dat niet. Je komt bekende werkvormen tegen maar het is wel fijn om alles bij elkaar te hebben. Als je met een domein en doel aan de slag gaat, staan er verschillende activiteiten bij elkaar, om meteen in te zetten. De benodigdheden zijn vaak in een klas of school wel aanwezig. Ik vind het een fijne aanvulling op het aanbod voor rekenen en het stimuleert om met bewegend en spelend rekenen aan de slag te gaan!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!