www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

We kennen alle letters in groep 3

Janneke 5 januari 2024

Wij werken met de Veilig Leren Lezen Kim versie en na kern 6 hebben de kinderen alle letters en tweetekenklanken geleerd. Dat is een fantastische reden voor een feestje: het letterfeest.

Boeken bij het letterfeest

Het boek: Letterbende: Er is storm in het oerwoud. Kleine aap ziet van alles langskomen door de wind, zelfs een papegaai. Als de storm voorbij is hangt er van alles in de boom. De slimme papegaai weet dat het letters zijn. Die moet iemand verloren zijn! Kleine aap zoekt alle letters op en hangt ze aan zijn staart. Dan gaat hij samen met Papegaai op pad om te ontdekken waar de letters vandaan komen. Ze komen steeds dieren tegen die een letter in hun naam missen: de noe, de lang, de ijger en zelfs een leermuis en een alvis. Het wordt een lange tocht maar er komen steeds meer blije dieren die hun letter weer terugkrijgen en de kinderen kunnen daar uitstekend bij helpen!

Een ontzettend leuk boek om voor te lezen aan het begin van het letterfeest. Samen met de kinderen kun je op zoek gaan naar de letters die missen.

 • De kinderen kunnen zelf letters versieren zodat het lijkt op de vacht van de dieren die met die letter beginnen. Dus de z van zebra met strepen, de p van pauw met pauwenveren, etc. Gebruik daarvoor deze letters.
  Letters om te versieren

Welke activiteiten kun je doen met de kinderen?

Vlaggetjes maken;
In de week vooraf aan het letterfeest gaan we zelf vlaggetjes maken. Dat doen we door op het format zelf letters te tekenen met zwarte stift en deze met ecoline in te kleuren. Zo ziet de klas er al feestelijk uit.
Format vlaggetje

Letterlied: We oefenen samen het letterlied van Zwijsen; Letterlied

De dag van het letterfeest
Ik start de dag met een letterspeurtocht. Dat doe ik met bingokaarten. Mocht het slecht weer zijn, dan hang ik de letters op in school of op het plein. Bij droog weer maken we een wandeling en zoeken we alle letters op de kaart op. Wie heeft bingo?
Letterbingobestanden

Lettercircuit

Ik verdeel de klas in groepen en leg opdrachten klaar om 10 activiteiten te kunnen doen.

 • Opdracht 1; Gooi met de letterdobbelstenen en maak een woord. Maak zo vijf woorden.
  Leg daarna een van de woorden met de letterkoekjes. Gelukt? Eet ze dan op.
 • Opdracht 2; Maak een plattegrond van je groep. Zet hier de nummers 1-12 op. Leg op deze plekken letters neer van de download. Bestudeer de plattegrond. Ga naar het nummer en kijk welke letter er ligt. Schrijf deze op en puzzel zo de zin bij elkaar! Wat staat er?
  Letters op de plattegrond
 • Opdracht 3; Maak een letterhoed. Kleur de letters die je wilt in, knip ze uit en plak ze op een hoedenband. Maak zo je eigen letterhoed.
  Letters voor je letterhoed
 • Opdracht 4; Vouw een letterhappertje, schrijf er letters in en speel dit met elkaar.
 • Opdracht 5; Letters vouwen uit het Vouwboek.
  Deze letters hangen we op het raam zodat iedereen dit kan bekijken.
 • Opdracht 6; Woorden springen. Ik maak een parcours met de woorden uit kern 6. Hierbij gaan de kinderen een ronde door de groep en de gang springen en daarbij het woord benoemen.
 • Kern 6
 • Opdracht 7; Letters van klei maken en hier woorden van maken. Wie maakt het langste woord?
 • Opdracht 8; Letters maken op de kralenplanken. Een bestand met daarin voorbeelden van alle kralenplankletters en tweetekenklanken kun je hier vinden: Kralenplankletters en tweetekenklanken

 • Opdracht 9; Letters maken met je lijf. Ga op de vloer de letters maken. Pak een kaartje met een letter erop en maak deze letter alleen of met een groepje.
 • Opdracht 10; Knippen en plakken met letters; Leg voor de kinderen verschillende folders en tijdschriften klaar. Daar kunnen ze letters uitknippen en opplakken en er zo woorden of zelfs een verhaal van maken. Het is makkelijk om te starten met de naam van het kind en daarna een mooie verzameling letters. Deze letters kunnen geplakt worden in deze mooie schilderijenlijst.

Einde van de dag
We kijken aan het einde van de dag naar een filmpje van Zwijsen waarop je de naam van de leerkrachten kunt invoeren en zo zien de kinderen terug wat ze allemaal geleerd hebben: Filmpje maken Zwijsen

Uiteindelijk krijgen de kinderen hun welverdiende letterdiploma en gaan met de letterhoed op naar buiten!
Letterdiploma
Letterdiploma Zwijsen

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!