www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Spring de letters van het alfabet met de alfabetmat

Janneke 3 mei 2023

Bewegen zit in kinderen en aan die bewegingsdrang moet je dan ook regelmatig toegeven. Ik gebruik daarvoor de bewegingsmatten van FOS; Fitter Op School.
Al eerder heb ik geschreven over de geheugenmat en de de beweegmat.

Deze keer hebben we een nieuwe mat uitgeprobeerd: de alfabetmat samen met mijn groep 2 en 3.

De alfabetmat in de groep

In mijn groep 2-3 is grote belangstelling voor het spelen met letters. Groep 2 ontdekt de letters en groep 3 kan ze al daadwerkelijk lezen en er woorden mee maken. Daarom was ik nieuwsgierig hoe de alfabetmat ontvangen zou worden. Nadat we het postpakket kregen, hebben we deze samen geopend en de mat neergelegd. Wow planeten met letters en raketten!

Inmiddels weten de kinderen van mijn groep al dat bij het springen de schoenen uitmoeten omdat de matten anders wat gaan krassen, dus dat was snel gebeurd en het springen begon. Ondertussen werden alle letters die bekend waren opgenoemd en ook kwam zo nu en dan de vraag: wat is dat voor letter? Onder het springen kwam ineens de conclusie uit henzelf: het is het alfabet! En daar gingen ze weer…..springend de letters ontdekken. Even later zagen ze ook de handen ernaast en werd het springen gecombineerd met het neerzetten van de handen op de goede plek.

Beschrijving

De alfabetmat van fitteropschool.nl is een kleurrijke mat die uitnodigt om in beweging te komen. De alfabetmat staat in het teken van de ruimte. Op de mat staan planeten, sterretjes, satellieten en raketten. Er staan 13 planeten op en op iedere planeet staan letters van het alfabet. De planeten hebben een ‘gewone’ kant en een schaduw kant. Het is de bedoeling dat je tijdens het springen 1 voet op de schaduwkant plaatst en de andere voet op de licht-kant. Naast de planeten staan handen afgebeeld, hier kun je je handen plaatsen. Soms staan er 2 handen naast een planeet, soms 1 en soms geen. Naast iedere planeet vliegt een raket of satelliet. Hierop kun je je eigen gemaakte leskaarten plaatsen, waarop bijvoorbeeld woorden of letters staan.  

De mat is gemaakt van stevig pvc, waardoor deze stabiel op de grond ligt. De mat is geschikt voor kinderen en ontwikkeld om er op te bewegen.  

Bij de alfabetmat krijg je 5 kant-en-klare lessen, waar je direct mee aan de slag kunt gaan. De lessen zijn methodisch opgebouwd en er is bij iedere oefening een koppeling met leren gemaakt.  In de lessen staan ook leuke tik- en gooispelletjes beschreven waarbij je de alfabetmat kunt gebruiken. Op de site van Fitter Op School, onder het kopje ‘lesideeën’ kun je het lessenplan GRATIS downloaden.

De mat is 60cm breed en 520cm lang. De mat weegt ongeveer 1,5 kg en is na gebruik eenvoudig op te rollen. Mocht de mat vies zijn, dan is deze weer makkelijk schoon te vegen. 

 

Spellen bij de mat

Nadat er eindeloos is gesprongen en letters zijn benoemd, heb ik er een aantal spellen bij bedacht:

Spel 1; gooi de pittenzak, noem de letter en maak een woord mee dat met die letter begint

Ik heb bij de mat een aantal pittenzakken neergelegd. Voordat er gesprongen wordt, gooien de kinderen een pittenzak op de mat. Waar komt deze pittenzak terecht? Dit mag op of in de buurt van de letter zijn. Spring naar de letter toe, welk woord kun je met deze beginletter bedenken? Noem het woord, als de anderen het een goed woord vinden, begin je overnieuw.

Spel 2; pak een letterkaartje en spring naar die letter

Ik gebruik hiervoor de letterkaartjes die passen bij de kernen van groep 3; letterkaartjes. De kinderen lopen naar een bak en pakken er een letterkaartje uit, ze springen over de mat tot aan de letter en leggen deze naast de mat, daarna gaan ze weer terug en pakken een nieuwe letter. Zo gaan ze door tot de letters op zijn.

Spel 3; spring naar de letters van jouw naam

Wat is de eerste letter van je naam? Spring daar naar toe. Daarna begin je opnieuw en ga je naar de tweede letter van je naam, en zo verder.

Spel 4; stuiten met de bal in tweetallen en de letter benoemen

De kinderen staan tegenover elkaar met de mat tussen hen in. Ze hebben een bal en stuiten deze in het midden en proberen hem weer te vangen. Heb je een letter geraakt? Benoem de letter en je kunt er ook een woord bij bedenken

Spel 5; gooien met een letterdobbelsteen en spring naar de letter toe

Gebruik hiervoor een beschrijfbare letterdobbelsteen en schrijf hier de letters op die aan de orde zijn. Gooi met de dobbelsteen en spring naar dezelfde letter toe. Bedenk daarna een woord. Ook kun je een verhalendobbelsteen gebruiken. Met welke letter begint deze afbeelding? Spring er naar toe. Je kunt ook het woord hakken en plakken en steeds naar een stuk van het woord springen. Maak zo het hele woord. Groep 3 kan deze letters dan steeds op een papier of wisbordje schrijven.

Spel 6; stoelendans met de lettermat

Dit spel staat bij de lesideeen op de site van FOS. Laat een muziekje horen, als de muziek stopt, ga je op een letter staan. Ik liet ze daarna een pittenzak op die letter neerleggen en dan is het een verboden letter waar je dan ook niet meer op mag komen.

Bestellen

Veel prachtige mogelijkheden dus om met de alfabetmat aan de slag te gaan! Ik vind het een aanrader in groep 2 en groep 3 en zal deze met de kinderen dan ook vaak blijven gebruiken. Wil je ook deze mat bestellen? Ga dan naar het logo van FOS hieronder en klik er op. Dan kom je bij de bestelinfo. Veel springplezier!

 

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!