www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Thuis spelend rekenen met Kwizzi

Janneke 27 december 2021

Kwizzi, een vragenspel voor kleuters

Kwizzi is een educatief spel waarmee kleuters de einddoelen van rekenen behalen. Het spel bestaat uit 200 uitdagende quizvragen binnen de categorieën meetkunde, meten en getallen en omvat alle onderwerpen die kleuters moeten kunnen, kennen en weten op het gebied van rekenen en getalbegrip.

Wat is Kwizzi?

Kwizzi is het meest complete spel voor thuis en op school om alle rekenvaardigheden binnen de domeinen getallen, meten en meetkunde te oefenen en de bijbehorende leerdoelen te behalen.

Het spel is tot stand gekomen in de periode van thuiswerken van de dochter van de makers: Zij kreeg tijdens de lockdown een berg werkbladen en challenges mee van haar juf. Uiteraard gingen wij met haar aan de slag om alle werkjes zorgvuldig te maken, maar na een tijdje was het nieuwe ervan af en was het moeilijk haar te motiveren. Ik besloot de leerdoelen van rekenen voor groep 1-2 op te zoeken en hier leuke opdrachten bij te bedenken om het rekenen leuker en uitdagender voor haar te maken. En dat sloeg aan! Iza vroeg al snel wanneer we weer gingen quizzen.

Omdat de maker het gevoel had dat er meer ouders en kleuters baat zouden hebben bij de vragenkaartjes, hebben ze de kaartjes professioneel laten ontwerpen en drukken en in de praktijk laten testen door meerdere leerkrachten.

Educatief rekenspel Kwizzi draagt bij aan:

 Hoe werkt Kwizzi?

Het is een kaartenspel met kaarten met een blauwe rand voor groep 1 en met een oranje voor groep 2. Door samen dit vragenspel te spelen, zie je wat jouw kleuter weet en kan op het gebied van de rekenvaardigheden.

  • Spreek van tevoren af met hoeveel kaarten je speelt
  • Pak de benodigde kaarten
  • Schud de kaarten, maak een stapel en leg ze met de rug naar boven
  • Draai de bovenste kaart om en vertel welke vraag er op staat
  • Is het antwoord goed? Ga dan verder met de verdiepingsvraag eronder. Is het antwoord fout? Leg dan uit wat het goede antwoord moet zijn en waarom
  • Pak nu de volgende kaart en lees die vraag voor
  • Is het vooraf aantal afgesproken kaartjes bereikt? Dan is het spel voorbij.
  • Je kunt opdrachten voor groep 1 moeilijker maken door de kaartjes door elkaar heen te doen
  • Kom je niet uit het antwoord dan is dit via de site op te zoeken door het nummer.
  • Je kunt ook een tijd afspreken, bijvoorbeeld 10 minuten. Hoeveel kaartjes kun je in 10 minuten goed beantwoorden?
 

 Wat vind ik van Kwizzi?

Het spel zit verpakt in een stevig, duurzaam kartonnen doosje en de kaartjes zijn vrolijk en duidelijk. Middenin is een vakje voor de 20 fiches die aan twee kanten gebruikt kunnen worden. Met de getallen 1-20 of de blauwe kant. Rechts bovenin staat het doel van het kaartje: 1-2-3 voor getalbegrip, weegschaal voor meetkunde en vormen voor opdrachten rond meten, kleur en vorm. Het is duidelijk hoe het spel gespeeld moet worden, ik denk dat het voor kinderen leuk is om er meer speleffect in te stoppen door een tijd af te spreken, te kijken hoeveel kaartjes de ene dag en hoeveel kaartjes een volgende dag in die tijd opgelost zijn. Het spel kun je ook met meerdere kinderen tegelijk spelen en dan de hoeveelheid kaartjes tellen.

Het spel is voor thuisgebruik uitstekend om te gebruiken. Persoonlijk vind ik de extra opdrachten erg klein geschreven maar een bril doet natuurlijk wonderen. Het spel zal de hoeveelheid werkbladen echt verminderen, de opdrachten zijn hetzelfde maar door de spelvariant leuker. De challenges wil ik niet op dezelfde hoop gooien. Die gaan uit van handelend rekenen en dat is de basis voor het leren rekenen. Door te doen, zien de kinderen wat er gebeurt. Vaak wordt dat vergeten maar het is een ontzettend belangrijk dat kinderen doen en handelen. Natuurlijk kunnen veel opdrachten ook echt gedaan worden met materialen waardoor de kinderen ermee kunnen handelen. De middelste van vijf flessen, het dikste en/of dunste boek, drie echte schoenen pakken en deze van smal naar breed zetten, mogelijkheden genoeg dus!

Dit spel is bij het thuiswerken of als activiteit van ouders met hun kinderen heel goed te gebruiken. Je zou het spel ook in kunnen zetten in de klas in een kleine kring of een circuitactiviteit. Het is geen vervanger om de rekendoelen aan te leren want dat doe je door handelend te oefenen maar om thuis te gebruiken is het ideaal! Vooral het wedstrijdelement spoort kinderen aan om de kaartjes te willen winnen!

Kwizzi biedt ouders en leerkrachten:

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!