www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Vos en Haas

Janneke 21 augustus 2016

Ken je Vos en Haas? Sylvia Vanden Heede heeft heel wat boeken geschreven rondom deze karakteristieke hoofdpersonen. Vos en Haas wonen in het bos samen met andere dierenvrienden die een rol in de boeken spelen. Als je elk dier wat beter leert kennen, ontdek je ook de karaktereigenschappen en dat is zo herkenbaar!
Een kleine greep uit het assortiment:

Komend jaar krijg ik een combigroep 2 en 3. Om die reden ben ik op zoek naar boeken die goed passen bij deze leeftijdsgroep en ben ik bij deze boeken terecht gekomen. Vorig jaar kreeg ik een paar boeken maar vond ze voor jonge kleuters best pittig. In groep 2 heb ik het boek: Gaatjes, voorgelezen. De kinderen konden meegenieten van de humor en de verhalen en wisten goed waar het boek over ging. 

De boeken van Vos en Haas hebben drie niveaus: met een groene rand is Avi start tot M3, de blauwe rand is Avi M3 tot eind 3 en de oranje rand is voor Avi eind 3 tot M4. Dus al geschikt voor kinderen om zelf te lezen. Maar voorlezen kan natuurlijk al eerder. Kinderen van groep 2 zullen de humor van de boeken al kunnen begrijpen.

Ik wil jullie graag een goed beeld geven van de boeken. daarom zal ik er drie uitlichten.

Het eerste boek is: Gaatjes. Haas wil graag gaatjes. Vos begrijpt daar niets van, want wie wil er nu gaatjes? Die doen pijn en wat is mooi aan gaatjes? Ze zitten in je kiezen en in je mond en dan moet de tandarts boren. Haas zegt dat ze niet zulke gaatjes bedoelt maar gaatjes in haar oren wil. Daar heeft Vos nog nooit van gehoord want die heb je toch al? Maar Haas wil gaatjes voor oorbellen, want Pluim heeft ze ook! Vos gaat naar Uil en vertelt wat Haas wil. Uil lacht er om want Haas heeft toch al gaatjes in haar oren? zonder gaatjes ben je doof! Ever heeft een ander advies want die vindt de gaatjes stoer! Een ring in de neus, wenkbrauw of lip. Maar Haas wil geen ring maar klokjes. Maar hoe kom je dan aan gaatjes? Met een boormachine of een perforator? Uil gaat met de perforator naar Haas en zegt dat hij gratis gaatjes kan maken. Maar of Haas dat nu een goed idee vindt?

Tijdens het voorlezen waren de kinderen er helemaal stil van en na het verhaal begonnen de verhalen over kinderen en ouders die gaatjes in de oren hadden en hoe dat in het werk was gegaan. Het boek is erg leuk om voor te lezen of door kinderen zelf te laten lezen. Er staan veel woorden in die goed zijn om de woordenschat te vergroten. Sommige woorden zijn wat uitvergroot en juist die woorden zijn een goed aanknopingspunt voor een gesprek met kinderen.

Pluim is op bezoek bij Ping Wing. Ping Wing woont in haar buitenhuis maar heeft last van heimwee. Pluim gaat daar wat aan doen en als Haas binnenkomt begint ze een dameskransje. Ze eten lekkere cake en drinken koffie. De andere dieren mogen er niet bij want dat zijn geen dames. De heren vinden dat maar niks want ze hebben wel zin in cake. Dan besluiten ze ook maar een club op te richten……maar welke? Een herenkransje, een motorclub, een roeiclub, een zeilclub, een nachtclub of een beleggersclub? Ze komen er niet uit want iedereen wil wat anders. Vos mist Haas en heeft zin in cake. Hij gaat naar huis. Gelukkig, ze is er! Vos is blij! Alleen wij zijn er, en dat is genoeg!

Weer een boek vol met humor. Dit boek is een goed uitgangspunt om in groep 3 voor te lezen. Richt aan het eind: de club van wij op. Doe met de kinderen verschillende spelletjes om elkaar beter te leren kennen: gooi met een bal en als iemand de bal krijgt, mag deze iets leuks over zichzelf vertellen. Of maak van alle kinderen een portretfoto en lamineer deze. Leg ze in de kring en vertel dat dit de club van wij is. Elke keer mag iemand een foto pakken, naar die persoon toe lopen en vertellen wat er zo leuk aan die persoon is.

In het Vos en Haas: Doeboek staan allemaal leuke spelletjes, puzzels, zoekopdrachten, tekenopdrachten en schrijfopdrachten. Erg leuk om te gebruiken als voorbereiding voor groep 3. Groep 2 kinderen kunnen er ook aardig mee uit de voeten maar het vereist toch een fijne motoriek dus meer geschikt voor begin groep 3. Op de achterkant van elke pagina staan de antwoorden waardoor de kinderen zelf kunnen controleren. 

Inmiddels is er ook een tweede doeboek

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!