www.jufjanneke.nl

0
GD Star Rating
loading...

We vieren een feestje!

Janneke 21 september 2014

Van 1 t/m 12 oktober is de Kinderboekenweek. Dan wordt er op heel veel scholen een feestje gevierd!
Het thema is feest omdat het voor de zestigste keer Kinderboekenweek is!

Tijdens de Kinderboekenweek gaat het om boeken en daarom is het een goed uitgangspunt om een boek centraal te stellen.
Er zijn nogal wat feesten te vieren, ook in boeken.

Ontwerpschema feest

Feestmusical

Samen met Liesbeth Hermsen heb ik heb een musical gemaakt die je goed bij dit thema kan gebruiken:

10516768_1523848747850091_3987496598076779504_n

De musical hoort bij het volgende boek:

In de klas werken we over dit boek. Wat is het een succes!

Het verhaal gaat over Dorus de Beer die een uitnodiging krijgt van konijn voor een slaapfeest. Hij zoekt zijn spullen bij elkaar en gaat op pad. Hij raakt de weg kwijt en klimt in een boom om te kijken waar hij heen moet. Maar de boom buigt en Dorus valt in een struik. Dan is er een klein schaapje dat hem wel wil helpen en hem de weg wijst. Maar in de struik zaten nog negen andere schapen. Alleen heeft Dorus dat niet in de gaten. Hij loopt met het kleine schaap en de andere schapen in zijn rugzak naar konijn. Daar ontdekt hij de andere schapen. Gelukkig zegt konijn dat er plaats genoeg is. Maar het valt niet mee om allemaal in het hol te komen…en hoe moet konijn nu voorlezen?

DSC_5944 DSC_5949
Dorus wordt geschilderd.

Andere boeken over feest

Uitgewerkte thema’s over feest

Op deze site kun je een paar uitgewerkte boeken vinden die heel goed bij dit thema passen:


 • Max en de Maximonsters; Max is ondeugend en krijgt straf. Hij moet zonder eten naar bed. Daar verdwijnt zijn kamer en komt hij bij de Maximonsters terecht. Ze maken hem tot koning en ze vieren een groot feest. Dan wordt hij wakker……
  Kijk hier voor het uitgewerkte thema Max en de Maximonsters


 • Bijna jarig; Ella is bijna jarig en dat is natuurlijk heel erg spannend. Vooral als er een geheim op zolder staat……Als Ella haar cadeau toch ziet, voelt ze zich heel naar. Nu is het geen geheim meer.
  Een prachtig boek! Het is een boek dat je raakt! Kijk hier voor het uitgewerkte thema: Bijna jarig

Bijzondere boeken

In de klas heb ik net het eerste boek van Aadje Piraatje uitgewerkt. Wat was dat een succes. In dit boek Aadje Piraatje viert feest, staan weer een vijftal verhalen over Aadje Piraatje: In de sneeuw; Aadje maakt een echte sneeuwpiraat, Een losse tand; tja, hoe krijgen de piraten die er uit,  Leesles; Aadje moet leren lezen, Storm; Het stormt en daar hebben de piraten heel veel last van en tot slot is Aadje Piraatje jarig en dat wordt aan boord gevierd!

Guido van Genechten heeft dit boek gemaakt. In de straat wordt een reuzefeest gegeven: een neuzenfeest! Maar wat is een neuzenfeest? Ik ken wel een hoedjesfeest, een toeterfeest, een pannenkoekenfeest, een pyjamafeest….maar een neuzenfeest? Je hebt toch al een neus? Maar je kunt natuurlijk wel een neus maken! Zo wordt het een reuze neuzenfeest!

Ga je met dit boek aan de slag dan heb je een leuk uitgangspunt om aan de slag te gaan met allerlei feestneuzen! Ik denk hierbij aan feestneuzen knutselen, een feestneuzenwinkel, foto van het kind uitprinten en daar een feestneus op plakken.

Het boek Hiep Hiep Hoera gaat over beer Dorus. Op een heel bijzondere dag zit hij op zijn vrienden te wachten. De ballonnen zijn opgeblazen en hij wacht. Dan komen de vrienden in optocht de kamer binnen. Dorus krijgt heel veel cadeautjes. Dan komen zijn lievelingstweelingneefjes met het allergrootste cadeau dat hij ooit had gezien! De neefjes beginnen alle andere pakjes open te maken. Het wordt een bende in de kamer. De neefjes pakken ook het grootste cadeau meteen maar uit: het is een dokterskarretje! Dorus vindt er niks aan en gaat met zijn andere cadeaus spelen. Maar dan gebeurt er een ongeluk. Dan is zo’n dokterkarretje maar wat handig!

Wat een leuk boek! Dit past heel goed bij het thema!

Op een dag is een boek met vijftig voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken. Wat een leuk boek is dit: van elke feest en gebruik is een voorleesverhaal voorhanden. Je kunt dit boek het hele jaar door gebruiken. De verhalen gaan van Nationale Boomfeestdag tot de Elfstedentocht en van de Naturalisatiedag tot tanden wisselen. De verhalen kun je rustig voorlezen aan de wat oudere kleuters en ook kinderen van de midden- en bovenbouw zullen er graag naar luisteren. Vooral omdat er zoveel feesten aan bod komen waar je misschien nog niet eens van gehoord hebt!

Muziek

feest

Een prachtige aanvulling is de CD: Feest op school! 

Een CD vol zang en feestplezier, waar je heerlijk op kunt bewegen en muziek mee kunt maken. De CD bevat een aantal algemene feestliedjes, die te gebruiken zijn tijdens de Kinderboekenweek 2014, verjaardagen, juffenfeest of andere leuke feestgelegenheden. Er staan ook liedjes op, die je kunt gebruiken tijdens de jaarlijkse feesten Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw, Carnaval en Pasen.

De CD bevat ook instrumentale versies en een bestand met bewegingssuggesties en de bladmuziek voorzien van akkoorden.

Aanbieding Kinderboekenweek 2014

Bestel de CD voor 15 oktober en krijg de lesbrief ‘feest’ er gratis bij (digitaal geleverd per mail). Deze lesbrief verwijst naar de muziekfragmenten van de Kinderboekenmuziek CD. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar geschikte fragmenten.

Levertijd: 5-10 werkdagen.

€ 9,95

Liedjes op de CD

Titel Omschrijving
Het feestorkest Een feestelijk liedje om samen feestmuziek mee te maken.
Chocoladetaart Om je vingers bij af te likken.
De slinger Een liedje om samen een slinger met verschillende vormen uit te knippen.
De dierenoptocht Doe de dieren na in de dierenoptocht.
Boekenfeest! Het is altijd een feest om naar de bieb te gaan.
De pietenschool Leer de Pietenkunstjes.
De Pieten boogie woogie Lekker swingen.
Pepernoten bakken Hoe doe je dat eigenlijk?
Mooie engeltjes Een rustig kerstliedje.
De kerstblues Hang met dit lied verschillende instrumenten in de kerstboom
Mooie boom Smaken verschillen, elke boom is anders.
Oudejaarslied Waar denken de kinderen aan met oudjaar?
In de optocht Een leuk carnavalslied.
De paashaas Van welk dier is dat ei in de wei?
De kuikendans Dans maar lekker mee, met dit vrolijke paasliedje!

Wil je de CD bestellen? Klik dan op: Lekker zingen producties en bestel de CD.

Gym en spel

Gymles met ballonnen

Ballonnen zijn erg leuk om te gebruiken bij een gymles. Wat kun je met ballonnen doen?
Zorg er voor dat je een goede voorraad ballonnen hebt opgeblazen.

 • Leg in een hoek van het speellokaal allemaal ballonnen neer. Laat iedereen een ballon pakken en eerst zelf bedenken wat er allemaal met een ballon gedaan kan worden. Laat een paar kinderen iets voordoen en de anderen doen het dan na.
 • Ballonnen omhoog houden; Dit kun je doen door elk kind een ballon te geven en daarbij de opdracht dat de ballon de grond niet mag raken. Nog spannender wordt het als je begint met aan de groep een of twee ballonnen te geven met de opdracht dat de ballonnen de grond niet mogen raken. Doe steeds meer ballonnen in het spel. Raakt de ballon de grond dan begin je weer overnieuw. Goed om te leren samenwerken.
 • Ballonnen meenemen in tweetallen; Loop het lokaal rond. Hoe kunnen de tweetallen de ballon meenemen? Tussen de ruggen, tussen de buiken, tussen de benen, tussen de hoofden, laat de kinderen zelf ook manieren bedenken.
 • Ballonnentrein: Maak een lange rij kinderen. Geef steeds een ballon die de kinderen tussen hun rug en de buik inklemmen. Probeer in de rij te lopen zonder de ballonnen te verliezen.
 • Ballonnenbasketbal: Geef elk tweetal een ballon en een hoepel. De een gooit de hoepel en de ander vangt de ballon in de hoepel weer op
 • Ballonnen slaan: Hang ballonnen op aan een touw in het midden van het speellokaal. Laat de kinderen rond lopen en telkens als ze langs een ballon komen, springen ze op en slaan ze er tegen aan.
 • Ballonnen vangen: Laat een aantal kinderen een ballon opblazen en het tuitje dichthouden. Op een teken worden de ballonnen losgelaten en proberen de anderen de rondvliegende ballon te vangen
 • Hang een stuk plastic op aan het plafond. Hang aan de vier punten een touwtje en bevestig die aan draden aan het plafond. Laat de kinderen proberen om ballonnen erin of juist eruit te tikken

Feestmaterialen

Bij het thema feest heb ik heel veel nieuwe materialen gemaakt:

 • Memory Feestmemory
 • Versier de taart   kaarsen Versier de taart met de kaarsen
 • Knippen en plakken Knip en plak jezelf tussen de slingers
 • Knippen en plakken 2 Knip en plak jezelf tussen de vlaggetjes
 • Hoed 1Feesthoed 3Feesthoed 2
  Drie leuke feesthoeden om op een foto van een hoofd te plakken of om een hoofd eronder te tekenen
 • Ballonnencirkel Maak een tekening voor een echt feestvarken
 • Feesttekening  Een mooie basis voor een feesttekening
 • Kleurplaat ballon
 • Voorkant werkboek 
 • Voorkant werkboek 2

Tekenen

Blaas in de klas allemaal ballonnen op. Misschien kunnen de kinderen het zelf ook eens proberen. Bekijk de kleuren en doe er een leuk spelletje mee door de ballon in de kring hoog in de lucht te houden. Lukt dat ook met twee ballonnen? Of meer? Bekijk de vorm van de ballonnen.

 • Geef de kinderen een vel wit papier. Laat ze met wasco ballonnen tekenen: groten en kleintjes. Hoog en laag. Ga er daarna met blauwe ecoline overheen.
 • Teken met stiften ballonnen. Kleur ze ook in. Maak grote ballonnen en kleintjes. Knip ze nu uit. Geef de kinderen een vel blauw papier en plak nu de ballonnen op. Als ballonnen voor elkaar vliegen, zie je maar een gedeelte. Plak ze daarom een beetje over elkaar heen. Plak daarna touwtjes aan de onderkant.

Woorden op de computer

Image5Woorden op de computer over het thema feest

Taal

 • Auditieve oefeningen over feest
 • Woordkaarten feest  Woordkaarten over feest
 • woordkaarten feesten Woordkaarten over verschillende feesten
 • woordenboek Woordenboek over feest
 • Woordkaarten groot Woordkaarten groot en woordtukjes
 • Woord feest  Zoek het goede woord feest en kleur de ballon

Rekenen

 • Zoek het getal Trek een streep naar het goede getal
 • Voorzetsels Waar ligt de hoed? Benoemen van voorzetsels
 • Van groot naar klein Plak de kaarsen van klein naar groot plakken
 • Van klein naar groot   Kaartjes waarbij de kinderen het plaatje zoeken van kort naar lange kaarsen
 • kaarsen Met deze kaarsen kunnen de kinderen zelf een afbeelding als hierboven naknippen en naplakken
 • Rangtelwoorden  Werkblad zoek de rangtelwoorden
 • eerste middelste Zoek de eerste – laatste – middelste
 • Ballonnenreeksen Leg de echte ballonnen net zo neer.
  Bij de bovenste twee afbeeldingen kunnen de kinderen de ballonnen eronder natekenen.
  Bij de onderste vier afbeeldingen tekenen ze alleen welke ballon nu aan de beurt is.

 • Taart verdelen; Geef de kinderen een cirkel en laat ze deze versieren als een taart door te knippen en plakken of beschilderen. Ga dan in een groepje het volgende doen: Knip de taart doormidden: hoeveel stukken heb je nu? Knip elke helft doormidden, hoeveel stukken zijn er nu? Knip dan de vier stukken weer doormidden. Hoeveel stukken zijn er nu? Ga zo door tot er acht taartpunten zijn. Je kunt eventueel aangeven waar de kinderen moeten knippen als ze het zelf moeilijk vinden. Laat ze nu de taart weer heel maken. Knip en plak er een mooi kleedje onder.
 • Gebruik een taart van papier (zie hierboven) die in acht taartpunten is verdeeld. Vertel dat het feest is en dat er zes kinderen op het feestje komen. Ze eten elk een taartpuntje. Hoeveel stukjes blijven er over? Herhaal dit met verschillende aantallen.

Knijpkaarten

Kralenplanken

taart6jaar kralenplank  taart5jaar kralenplank  pakje kralenplank

jarig6 kralenplank jarig5 kralenplank   Ballon kralenplank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GD Star Rating
loading...

We vieren een feestje!, 2.0 out of 5 based on 3 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!