www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Kip en Leren lezen met Kip en Muis

Janneke 4 maart 2018

De komende weken is het weer zover! We krijgen een kip in de klas te logeren! Deze kip is normaal altijd bij mij thuis. Dagelijks voorziet ze mij van een chocolade-eitje. Heerlijk! Zo tegen Pasen is er vaak een van de kinderen die voorzichtig begint te vragen of de kip dit jaar ook weer een paar weken op school komt logeren. Natuurlijk gaat dat ook dit jaar weer gebeuren. Deze keer aangevuld met een prachtig boek van David Vlietstra.

We maken daarvoor eerst een mooi kippenhok! Deze keer passen we het hok wat aan en maken we er een gat in voor Muis en een gat in de grond voor Mol. Ook komen er attributen bij te liggen die bij het verhaal passen zodat het verhaal elke keer goed gelezen en nagespeeld kan worden door groep 2 en 3.

Rekenen met Kip

We gaan de eitjes verzamelen in een grote pot en schatten dagelijks hoeveel eitjes de kip weer gelegd heeft. Dit houden we bij op een grafiek. Hebben we een heleboel eitjes? Dan gaan we ze eerlijk verdelen en bedenken we daar een goede manier voor. Een goede manier dus om dagelijks bezig te zijn met rekenen.

 

 

Taal met Kip, Muis en Mol

Dit jaar komt daar ook een stuk taal bij. Daarvoor gebruik ik het volgende boek:

Dit boek van David Vlietstra is geschikt voor kinderen na 6 a 8 maanden leesonderwijs! Dat past dus goed bij groep 3. Het is een leuk opgezet boek! Elk verhaal begint met een stukje voorlezen door een volwassene. Op dat moment komt het kind goed in het verhaal en kan ondertussen alvast naar de plaatjes kijken.

Het midden van het verhaal is geschreven voor de kinderen. Er zijn een paar mogelijkheden: De kinderen lezen om de beurt een gekleurde regel aan elkaar voor of ze lezen alleen de gekleurde regels voor of het hele middenstuk. Dat is afhankelijk van het niveau en de concentratieboog van het kind.

Daarna wordt het verhaal afgesloten door de volwassene. Zo beleef je samen het hele avontuur.

Het verhaal gaat over Muis, Kip en Mol. Kip woont alleen in een kippenhok en krijgt alleen visite van de boer of zijn vrouw die dan een eitje komt halen. Dan zit er op een dag ineens een muis in het hok. Muis is door een gat heen gekropen. Ze maken kennis met elkaar en vanaf dat moment komt Muis elke dag bij Kip. Muis leert Kip om te vliegen en ook Muis probeert dat te leren. Als Muis jarig is, krijgt deze een ei van Kip maar hoe krijgt Muis dat mee? Een andere keer komt Muis nat binnen door een bui op haar hoofd. Kip wil ook wel eens een bui maar dan lukt niet in een kippenhok, maar dan bedenkt Muis een plan om Kip een bui te bezorgen. Een andere keer doen ze allebei niks maar is dat wel leuk? Als Muis een andere keer komt, heeft hij een ballon gevonden en die gaan ze opblazen. Leuk een ballon! Muis bedenkt een plan om de ballon in de grond te poten, dan komt er een ballon-boom. Maar dat duurt lang, voordat er een boom is! Een andere keer gebeurt er iets raars in het hol want er groeit een bult in het hok en daar komt een kop uit! Het is Mol en die is de weg kwijt. Muis helpt de Mol en Kip geniet want die heeft ineens een glijbaan in haar hok Toch wil Kip graag uit haar hok. Mol en Muis gaan haar helpen!

Wat een leuke en originele verhaaltjes zijn dit! Er zit humor in verwerkt en de verhaaltjes lopen anders dan je zou verwachten. De tekeningen passen goed bij de verhalen en het is geweldig dat het zo geschreven is dat je op een leuke manier als volwassene samen met een kind dit boek kunt lezen! Het is voor kinderen duidelijk te zien wanneer zij beginnen met lezen want deze tekst heeft een ander lettertype. Bovendien heeft elk dier een eigen kleur zodat het makkelijk te herkennen is.

De komende tijd staat dit boek naast het hok van de Kip en dit jaar voeg ik daar de poppen van Mol en Muis aan toe. Ook zet ik er een bakje met attributen neer zodat de kinderen het verhaal kunnen naspelen. Dit slaat vast goed aan bij groep 2 en 3! 

Kijk voor een kleurplaat en een puzzel op: Kip en muis.

Het nieuwste boek is:

Bestanden Dottie de Kip

Bestanden Dottie de Kip kun je hier downloaden: Bestanden Dottie de Kip. Dit is goed te gebruiken bij het boek: Kip en Muis.

Boeken over kippen

GD Star Rating
loading...

Kip en Leren lezen met Kip en Muis, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!