www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Construeren met Makedo

Janneke 5 maart 2018

We zijn volop bezig met het thema dozen. Dozen zijn gemaakt van dik karton en daar zijn we mee aan het construeren.
Met sterke lijm is het alleen lastig plakken want het gaat steeds los en met scharen is het moeilijk knippen.
Toch kun je met karton de mooiste creaties maken! Daarom ben ik in de klas blij met Makedo!

Wat is Makedo?
Het is een zakje met daarin een set schroeven: 21 korte en 7 lange, een zaagje met een prikker en een schroevendraaier. Je kunt losse onderdelen bijbestellen. Met één zakje kunnen wel vier kinderen aan de slag. Zorg voor wat platen karton en dozen en laat de kinderen hun gang gaan. Het zaagje is veilig in het gebruik en zaagt prima door het karton. Er zitten twee zijden aan: een grove en een fijne.

 
De schroeven

 
 Het zaagje en het zagen

 De schroevendraaier

 De prikker
En dan helemaal zelf bedenken dat als je dat tussen de tafels doet, het karton goed blijft liggen en je goed kunt prikken!

Bij mij kregen ze de opdracht: Maak een dier van karton. Maar er is natuurlijk van alles mogelijk! Hutten maken, een boot of een kasteel. Je kunt er alle kanten mee op.

Hoe werkt het?

De kinderen kunnen het karton op maat zagen. Ze prikken een gat in het karton en in het deel waar het op moet. Dan draaien ze er een schroef in, waardoor het goed aan elkaar blijft zitten. De kinderen kunnen dit alles helemaal zelfstandig doen. Er komt geen lijm aan te pas en het blijft prima zitten. Daardoor blijven de kinderen enthousiast doorwerken aan het resultaat. Ik heb vaak genoeg gezien dat ze op den duur afhaakten als de lijm weer losliet en het hele bouwwerk instortte. Dat is bij Makedo niet het geval!

Als leerkracht heb je er geen omkijken naar! Er wordt veel samengewerkt en er worden volop problemen opgelost. Hoe blijven de poten nu staan? Hoe krijgt het dier een staart? Door samenwerking en bij elkaar om hulp vragen, zijn er een paar prachtige dieren gemaakt! Geweldig om te zien!

En ook is het prachtig dat sommige kinderen zich helemaal verliezen in het draaien van schroeven in karton en verder zagen en nog eens zagen…..

 

 

En dan zijn dit de resultaten!


De tijger                               De giraffe                               De poes

Ben je ook enthousiast? Klik op het Credu-logo om te bestellen.

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!