www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Wat rijmt er op stoep?

Janneke 11 augustus 2019

Rijmen is belangrijk voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Als kinderen moeite hebben met rijmen, is uit onderzoek gebleken dat deze kinderen moeilijker tot lezen komen in groep 3 en daarmee de verdere leesontwikkeling. Rijmen is een abstract begrip want soms lijken woorden erg op elkaar en wanneer rijmt het nu wel of juist niet? Bij rijm is het laatste gedeelte van het woord hetzelfde. Het is belangrijk dat je als leerkracht goede instructie geeft als je begint met rijmen. Het visualiseren van rijm is ondersteunend aan het auditief kunnen bepalen van rijm. Daarom is dit boek zeer geschikt om met rijmen aan de gang te gaan!

Alleen de titel van dit boek geeft al stof tot meedenken door de kinderen! Ik ben in de klas begonnen met het laten zien van de voorkant en de lezers hadden het rijmwoord meteen te pakken!

Het boek gaat over de oma van Thomas, zij wordt heel veel jaar, hij heeft zijn cadeau al klaar. Wat erin zit is geheim. Nu puzzelt hij op een verjaardagsrijm. Op de pagina zie je Thomas lopen, er ligt poep op de stoep en op de vraag Wat rijmt er op stoep……, zou je al snel denken dat je het antwoord weet! Maar dat is niet het geval…..op elke pagina wordt je op het verkeerde been gezet door de laatste zinnen en de afbeeldingen. Dat zorgt voor een leuk en hilarisch verhaal! Ik heb het verhaal verschillende keren voor gelezen en de kinderen vonden het geweldig! Vooral het eind waar oma juist alle dingen zegt die eigenlijk niet mogen….. maar het rijmt wel! Ook de afbeeldingen in het boek zijn prachtig! Er is veel te zien en voegt echt wat toe aan het verhaal als je goed kijkt!

Wil je nog meer doen met rijmen?

Waarschijnlijk hebben jullie dezelfde ervaring maar als ik met de klas ga rijmen, zijn er altijd een paar kinderen bij wie het kwartje niet direct valt. Zij noemen als rijmwoord bij jas rustig een hond. Natuurlijk rijmen we met grote regelmaat in de klas door:

 • Auditieve oefeningen met rijmen bij het thema
 • Onzinrijmpjes op de namen van de kinderen; altijd weer een groot succes!
 • Samen een groot onzinrijm maken en daar een tekening bij maken
 • Rijmspelletjes/rijmlotto’s
 • Liedjes, versjes en gedichten.

Andere rijmtips:

 • DSC_1986 DSC_1987
  Rijmdoosje of rijmkoffertje; Een kind neemt het rijmkoffertje mee naar huis. Daarin zit een voorwerp. Ze zoeken thuis iets dat rijmt op het voorwerp en stoppen dat in het koffertje met een nieuw voorwerp. Op school halen we de twee rijm voorwerpen eruit en het nieuwe voorwerp gaat weer mee met een ander kind. De voorwerpen die rijmen, zet ik op de foto en hang ik op in de klas en ook doe ik een exemplaar in het koffertje. Zo ontstaat er uiteindelijk een zelfgemaakt rijmboek. De voorwerpen komen in een mand te liggen in de rijmhoek zodat we er daar nog mee kunnen rijmen
  Informatie voor de ouders
 • Rijmhoek in de klas.
  DSC_1807 DSC_1876
  Op het whiteboard hangen plaatjes die rijmen en staan woorden die rijmen. Er staat een rijmspel om te spelen en rijmboeken. Waaronder natuurlijk het boek van Harmen van Straaten!
GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!