www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Vriendjes, maatjes, kameraadjes

Janneke 11 september 2018

 doe-jij-mee-aan-bewegen-op-muziek 

Aan het begin van een schooljaar is het belangrijk om de groepsvorming te stimuleren en hier veel aandacht aan te schenken want daar heb je het hele jaar plezier van! 

In groep 2/3 gaan we o.a. aan de slag met de boeken van Vos en Haas van Sylvia Vanden Heede.

Ontwerpschema en groepsplan

Hier kun je een ontwerpschema downloaden over: vriendjes. Alle kernactiviteiten staan hier in genoemd met daarbij de activiteiten.

Doel

Tijdens de Kinderboekenweek staat het thema: Vriendschap; kom erbij centraal. Omdat ik het belangrijk vind dat dan ook boeken centraal staan en omdat de kinderen nu starten met lezen, kiezen wij voor de Vos en Haas boeken. Vos en Haas zijn vrienden. Daarnaast komen andere items over vriendschap aan bod.

Boeken

Boeken uitgelicht

Als je het thema vriendschap meteen wilt combineren met de herfst dan is: Appelliefde een goede tip! Het boek gaat over Bor die honger heeft en een grote rode appel vindt, hij gaat er heerlijk van eten. Loes heeft ook trek en vindt ook een rode appel. Ook zij eet er lekker van. Totdat ze elkaar in het midden tegen komen…… hoe loopt dit af, zijn ze net zo gek op elkaar als op de appel? Bij het boekje zijn miniboekjes te bestellen, een appel met rups en ook kun je gratis lesmateriaal downloaden bij het thema: over rupsen, appels, groente en fruit. Er zitten: spel en bewegingslessen in, knutseltips, kring- en gespreksideeën, spelletjes, werkbladen en een recept. Je hebt dus meteen een mooi totaalpakket en kunt na de Kinderboekenweek gewoon verder met dit boek! Bestellen?https://www.onderwijsstudio.nl/kinderboekenweek-2018

Vriendjes is een prentenboek dat niet mag ontbreken tijdens de Kinderboekenweek! Vriendjes is getekend door Mies van Hout en elke keer als ik daar een boek van laat zien en voorlees, geeft dat enorm veel inspiratie. Het verhaal is zo oud als de wereld: vrienden hebben het leuk met elkaar, maar zonder te weten waarom, krijgen ze ruzie.
Als ze zich vervelen gaan ze klieren en vechten. Nadat ze weggelopen zijn, schamen ze zich en hopen dat het weer helemaal goed kan komen. Het zijn immers echte vriendjes! Als je de kinderen daarna vriendjes laat tekenen met krijt op zwart papier, krijg je prachtige resultaten!
Kijk ook op de website van Mies van Hout voor lestips: http://home.planet.nl/~hout0299/vriendjeslestips.html


Musical

Klik op de afbeelding voor de musical Rikki en zijn vriendjes die Jeroen Schipper en ik gemaakt hebben bij het bijbehorende boek. Leuk om te gebruiken bij een opening/sluiting of gewoon als leuke voorstelling!

Onderzoek/uitstapjes

Opening van het thema

Maak op een plek in de klas of in de hal een zuil of een mooie achtergrond op een prikbord met hartjes etc. Hang hier namen en/of foto’s van de kinderen op. Nu gaan we allemaal leuke en lieve dingen bedenken die bij dit kind passen en dat schrijven we op, gaan we tekenen en hangen we bij de naam en/of de foto.

Knutselopdrachten

 • Maak een vriendjes-slinger. Vouw een strook als harmonica op en teken op het voorste papier een mensfiguur. Zorg er wel voor dat de handen aan de zijkant zitten. Knip dit figuurtje uit en laat de kinderen de mensjes inkleuren. Als het goed is houden de poppetjes elkaar aan de hand vast. Hang dit op in de klas en je hebt een heleboel vriendjes op een rij!


 • Teken een kring van kinderen. Maak eerst een kring in de klas, ga in de kring zitten en staan. Kijk hoe een kring er uit ziet. Maak daarna de tekening van de kring.

 • Nodig je vriendjes uit voor de verjaardag in de huishoek met deze heerlijke zelfgemaakte taarten
 •  
  Twee vrienden: Vos en Haas
 • Verteldozen over Vos en Haas
  Van een doos van ontbijtgranen zijn prachtige verteldozen gemaakt over Vos en Haas.
  De ene groep met poppen van toiletrollen en de andere groep met delen van een eierdoos,

 •  Wasco en ecoline; Vos en Haas
 •  
  Vos en Haas in het bos; tekenen met zwarte stift en inkleuren met ecoline

 •  Vriendschapsbandjes en kettingen maken met de breivork

  Kijk voor een filmpje hoe dit te gebruiken op: Hoe werkt de breivork

Hoeken

 • Leeshoek

  Vos en Haas zijn vrienden. Deze boeken voor beginnende lezers hebben we in een Vos en Haas hoek gezet zodat de kinderen de verhalen kunnen lezen en daarbij ook uitspelen

 • Logeren in de huishoek; Zet een bed in de huishoek en laat de kinderen bij elkaar logeren
 • Vriendschapsbandjes hoek; Maak hier de mooiste vriendschapsbandjes door te vlechten of met de breivork
 • Trouwen in de huishoek
 • Vriendenboekje maken
 • Samen spelen; spelletjeshoek met gezelschapsspelletjes
 • Verteltafel: Vos en Haas


 •  Vos zoekt koek, dus daarom hebben we een taartenwinkel in de klas.
 •  Klik op de afbeelding om de opdrachtkaart te downloaden
 •  Vriendjes op de lichtbak 

Spel en beweging

Spelles:

 • Kom er bij; De groep die wordt hoe langer, hoe dikker, de groep de wordt hoe langer….
 • Joepie, joepie is gekomen
 • Daar zat een heel klein vriendje, huilend op een steentje….
 • Blindemannetje; vertrouwen in elkaar is best lastig. Laat dat ervaren door in tweetallen te werken waarbij het ene kind de andere begeleidt terwijl deze de ogen dicht heeft en niks ziet of een blinddoek voor heeft.

Gym en beweging;

 • Geef een hoepel door in de kring terwijl iedereen de handen vast houdt. De handen mogen niet losgelaten worden. Lukt het om het samen op te lossen?

Doe het samen

Een leuke activiteit dat goed bij dit thema past is: samen tekenen.

Dat kan op twee manieren: De een zegt wat de ander gaat tekenen
Je bestuurt samen een potlood zonder te praten en maakt zo een tekening.

Muziek

In het muziekkastje zitten opdrachten voor de volgende onderdelen van de muzikale vorming: ritmeopdracht, dansopdracht, luisteropdracht, muziekinstrumenten, liedjes om aan te leren.

 •  Opdrachten voor het muziekkastje

Ruzie

Ik heb ruzie met mijn vriendje
om een stukje veterdrop,
want dat wou hij niet verdelen
en toen gaf ik hem een schop.

Ik heb ruzie met mijn vriendje,
daarom speelt hij verderop;
nu zit ik me te vervelen-
om zo’n stukje veterdrop.

Nannie Kuiper
uit: Zo kan het ook, Leopold

Materialen

Links en tips

Taal

Vertelkast en wenskist 002
In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: Ko Klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, Ria Rijm: voor rijmoefeningen, Henk Hak en Piet Plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, Lange Slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc., vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar een map in ligt met daarin bladen met de auditieve oefeningen erop.

Woordenschat

Vriend – vriendin – samen – alleen – ruzie – goed maken – knuffel – lief – samen spelen – stoeien – speelgoed – spelletjes – winnen – verliezen

Taalspelletjes:
Echo:
Zeg een zin. De kinderen herhalen het laatste woord
Als je ruzie hebt, ben je niet blij
Speel met elkaar een leuk spel
Vera speelt met haar vriendin
Bas en Piet hebben vaak ruzie
We spelen samen op het schoolplein
Ik trap op je teen
Fleur en Roos lopen hand in hand

Kettingspel
Variatie op: ik ga op reis en ik neem mee….

Met mijn vriendje speel ik graag….

Taalactiviteiten:

 • Gesprek: Gebruik hierbij een kartonnen hart. Laat de kinderen het hart doorgeven waarbij ze steeds iets vertellen: Wie is jouw beste vriend/vriendin? Waaraan merk je dat iemand je beste vriend is? Hebben vrienden wel eens ruzie?

Rekenen/wiskunde

Eerlijk delen; Als je met je vriendjes speelt en je krijgt wat lekkers of je speelt met iets samen dan is het niet eerlijk als de een meer heeft dan de ander. Leg een hoeveelheid snoepjes, blokjes, potloden neer en verdeel deze eerlijk onder twee, drie, vier of vijf kinderen.

Kralenplanken

Afsluiting van het thema

Bedankt

GD Star Rating
loading...

Vriendjes, maatjes, kameraadjes, 4.5 out of 5 based on 8 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!