www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

GOTD; Grej of the day; boek

Janneke 30 augustus 2019

Al eerder schreef ik een bericht over: Grej of the day. Ik ben er enthousiast over, vooral omdat het kinderen prikkelt tot zelf nadenken en niet direct het antwoord te hoeven reproduceren. Ze hebben de tijd om zich er zelf even in te verdiepen! Deze week ontving ik het boek: GOTD: Grej of the day.

Het boek

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar het boek. Daarom een review zodat je zelf kunt beslissen of het de moeite waard is om aan te schaffen.

Het boek is geschreven door: Micael Hermansson. Hij wilde dat de kinderen ‘wow’ zeiden na een les en bedacht tien jaar geleden deze aanpak. Hij schreef op een dag een raadsel op het bord en ontdekte dat de leerlingen er enthousiast mee aan de slag gingen, ook thuis. De volgende dag gaf hij er een korte les over. Dat viel in de smaak en zo was Grej of the day geboren. ‘Grej’ betekent letterlijk ‘ding’. Een Grej of the day is dus gewoon een ‘ding van de dag’. 

Wat vind je in het boek?

1. Achtergrond; Micael vertelt over zijn eerste Grej dat als doel had om de deelname van leerlingen te verbeteren. Het onverwachte effect was dat leerlingen anders met school om gingen, de school serieuzer namen. Na vijf jaar nam een collega het over en daarna ging het heel hard.

2. Wat is GOTD? Een Grej of the day is een microles die acht tot tien minuten duurt, in principe elke dag, rondom drie categorieën: mensen, plaatsen en gebeurtenissen/overig. Na een tijd gewerkt te hebben met GOTD ontdekte Micael de effecten. Bovendien zorgde het voor een leuke ochtendroutine en leerden de leerlingen interessante feiten. Kinderen oefenen verschillende vaardigheden tijdens het werken met GOTD.

3. Werken met GOTD stap voor stap; In dit hoofdstuk vind je heel veel tips om een goede les te maken!
Voorbereiding en planning: Kies een onderwerp, presenteer het raadsel, lees je in over de feiten en maak je PowerPoint.
Bereid de leerlingen voor

De microles stap voor stap
Heel duidelijk staat beschreven welke stappen je moet doen en waar je rekening mee moet houden. Ik heb zelf al verschillende lessen gemaakt en gegeven maar nu ik het zo lees, geeft het mijn eigen bevindingen weer een nieuwe boost.

4. 100 microlessen; Nu volgen beschrijvingen van 100 microlessen. Dit is ook het grootste hoofdstuk van het boek. De voorgaande informatie staat op zo’n 15 bladzijdes. Voorin het boek vind je een code waarmee je toegang kunt krijgen tot de 100 presentaties. Elke presentatie staat beschreven op twee pagina’s met bovenin het onderwerp en het raadsel. Op de linkerkant staat een uitgebreide beschrijving, rechts alternatieve raadsels, feiten, bijzonder en vragen. Ook staan er links die je kunt gebruiken of raadplegen. Er zijn 33 raadsels over personen, 33 over plaatsen en 33 gebeurtenissen/overig. De laatste is een presentatie voor de leerkrachten/het team.

Wat vind ik van het boek?

Het is fijn om voorbeelden te hebben van de presentaties! Het scheelt een hoop zoekwerk naar informatie, afbeeldingen, het maken van een presentatie etc. Vooral als je het elke dag doet, heb je nu een prachtige bron waaruit je kunt putten.
Is het boek geschikt voor de onderbouw? De uitleg en informatie om te gebruiken bij het maken van je eigen presentaties en de bedoelingen, zijn heel helder en stapsgewijs omschreven. Hier heb je zeker wat aan. Wat betreft de 100 microlessen, zijn er wat personen betreft geen geschikte lessen bij. Dit staat toch te ver van jonge kinderen af. Wat plaatsen betreft, vind ik drie wel geschikt voor jonge kinderen maar ook deze lessen liggen veelal buiten hun belevingswereld. De les over de vuurtoren, toren van Pisa en de bloemenveiling zijn wel te gebruiken. Wat betreft de gebeurtenissen/overig zijn er ongeveer tien lessen geschikt. Vooral dieren lenen zich goed voor presentaties.
Nu is de bedoeling van Micael wel om zoveel mogelijk te variëren met de onderwerpen. Ik denk dat dit voor de hogere groepen beter uit de verf komt. Wil je voor jongere kinderen dit succesvol gaan doen? Blijf dan bij onderwerpen waar ze zich over kunnen verwonderen en waar ze echt zelf een oplossing kunnen bedenken voor de raadsels. Dat geeft betrokkenheid en dat is juist de bedoeling.

Meer weten?

Wil je nog meer weten over de Grej of the day, of: de vraag van vandaag? Kijk dan op dit bericht: Vraag van vandaag

GD Star Rating
loading...

GOTD; Grej of the day; boek, 3.1 out of 5 based on 19 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!