www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Kleuterwerk

Janneke 27 juli 2015

Al een tijd maken Ard en Annerieke Huizinga materialen die voor het onderwijs aan kinderen van 3 tot en met 6 jaar te gebruiken zijn. Dit doen ze onder de naam: Onderwijsstudio. Ze hebben nu een boek geschreven: Kleuterwerk. De meeste leerkrachten herkennen vast het gevoel dat je zo veel mogelijk wilt lezen over jouw vakgebied, nieuwsgierig en leergierig als we zijn. Vandaar dat het boek Kleuterwerk ook bovenaan de stapel boeken lag om in de vakantie te lezen.

Verwacht je een boek vol nieuwe ideeën om mee aan de slag te gaan in de klas? Dan moet ik je teleurstellen. Het boek heeft een ander doel. Het is bedoeld om door te bladeren, te lezen en mee aan de slag te gaan. Het wil je aan het denken zetten over hoe je het onderwijs in de kleutergroepen vorm kunt geven als onderdeel van de basisschool. Er is ruimte voor aantekeningen zodat je een eigen visie kunt vormen. 

Wat dat betreft is de vakantietijd een goede tijd om het boek door te lezen! Dat is toch altijd een moment om even alle puntjes op de i te zetten en eventuele veranderingen door te voeren in je eigen onderwijspraktijk.

Inhoud van het boek
Wat kun je in het boek verwachten? Het boek is verdeeld in vijf thema’s: de kleuter, het onderwijs, de klas, de leerkracht en de school. Over elk thema zijn verschillende korte stukjes geschreven. Het zijn herkenbare stukjes maar ook tips om te gebruiken, organisatorische elementen en informatie over allerlei zaken die je in je kleuterklas als onderdeel van de basisschool tegenkomt. Zaken die je aan het denken zetten: hoe is dat bij ons op school en hoe zou ik het willen? Er is volop ruimte voor aantekeningen zodat je het meer je eigen boek kunt maken.

In het thema: de kleuter, ontdek je dat de kleuter jou minder belangrijk vindt als je zou willen, waar moet je op letten bij het onderwijs aan kleuters, geef complimenten, waar let je op bij observeren en hoe zorg je voor stabiliteit zijn een paar zaken die aan bod komen. In thema onderwijs, vind je waar je op moet letten om een succesvolle methode te vinden, hoe je thema’s in kunt zetten, de digitale meerwaarde, het dagritme, waar je aan moet denken bij het opzetten van een beredeneerd aanbod of als je met de klas op stap gaat, hoe je werkbladen in kunt zetten. Bij het thema de klas staan wat tips over het gedrag en groepsklimaat en het hoekenwerk, bij thema de leerkracht, staan verschillende tips om als leerkracht goed en stralend voor de dag te komen en tot slot bij het thema de school staan stukken over de doorgaande leerlijn, de inspectie, vergaderen, de KLOS-sers en projecten die je met de hele school kunt geven.

Nogmaals wil ik je er op attenderen dat er geen kant en klare oplossingen in het boek staan zodat je weet hoe het moet. Ik zie het eerder als opstapjes om samen met je collega’s te gebruiken als uitgangspunt voor overleg over allerlei kleuter- en onderwijszaken. Ook denk ik dat het leuk is om aan een beginnende leerkracht te geven of als cadeautje aan een LIO stagiaire. 

Mijn mening over het boek
Wat vind ik van het boek? Toen ik begon met lezen vond ik het boek in eerste instantie wat tegenvallen omdat er veel onderwerpen in staan, maar wat er staat is niet nieuw. Leuk om te lezen vind ik dat er steeds op gewezen wordt dat de kleuters bij de basisschool horen en een wezenlijk onderdeel zijn van die school. Op zich natuurlijk bekend maar doordat het lesgeven aan kleuters toch anders is, wordt het ook anders gezien. De ondertitel van het boek is: inspiratie voor de leerkracht. Ik denk dat dit boek zeker voor beginnende leerkrachten en stagiaires een inspirerende meerwaarde heeft. Voor de ervaren leerkrachten zou het een uitgangspunt kunnen zijn voor overleg. Daarvoor zal ik het gaan gebruiken. 

Bestellen

GD Star Rating
loading...

Kleuterwerk, 4.0 out of 5 based on 2 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!