www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Maak plaats, een boek met 100 dieren

Janneke 28 augustus 2023

Maak plaats, een boek waar kinderen steeds kunnen tellen. Er staan wel 100 dieren in het boek maar….passen deze wel allemaal op een bladzijde? En zou de walvis er dan ook nog wel bij passen? Als iedereen nou een beetje plaats maakt, zou het dan passen?

100 dagen naar school

Doe je dit jaar ook weer mee met het 100 dagen naar school project? Het is bij mij al jaren een groot succes! Ken je het nog niet? Het is van www.slimmekleuters.nl. Je telt elke dag die je naar school gaat. Heb je er tien, dan maak je er een bundeltje van tien van, heb je tien bundeltjes dan maak je er een bundeltje van honderd van. Zo krijgen de kinderen inzicht in de 10 en 100 structuur. Bij 100 dagen is er reden voor een feestje want ga je 100 dagen naar school, dan ben je 100 dagen slimmer!

Maak plaats

In de periode vooraf de 100 dagen naar school, hebben we het boek: Maak Plaats van de Vier Windstreken gelezen. Het is geschreven door: Karen Yin en getekend door Nelleke Verhoeff. Het boek begint bijna leeg maar het wordt steeds voller en voller in het boek. Maar…..past de walvis er nog wel bij? Ja hoor, het past. Er passen zelfs honderd dieren op de plaat!

Ik ben begonnen met het liedje van Herman van Veen: Opzij, opzij, opzij. Na een paar keer zongen de kinderen het refrein al mee. Wat betekent dat eigenlijk? Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats? We hebben het samen uitgespeeld in kleine groepjes en toen was de betekenis wel duidelijk.

Daarna heb ik het verhaal voorgelezen uit het boek. Er was enthousiasme tijdens het voorlezen, want die walvis, zou dat wel passen? De meningen waren verdeeld, natuurlijk kan dat niet want een walvis is wel verschrikkelijk groot. Anderen gaven het nog wel een kans. Leuk die betrokkenheid bij het verhaal!

Tellen tot 100

In kleine groepjes hebben de kinderen geprobeerd om de honderd dieren te tellen. Je raakt natuurlijk snel de tel kwijt. Maar zo waren ze wel steeds bezig met het tellen en het oefenen van de telrij.
Hoeveel is 100 eigenlijk? We zagen de dieren in het boek en dat is lastig tellen. Hoe tel je handig tot 100? Zo kwamen de kinderen er zelf op om groepjes van 10 te maken.
We speelden darts en probeerden 100 punten te maken, we legden 100 van Kapla

We hebben tot 100 geprobeerd te tellen door in tweetallen een bal aan elkaar te geven en dan steeds verder te tellen 1-2-3-4- etc. Valt de bal? Dan begin je overnieuw. Wie komt er tot 100?

Tekenen over het boek

Daarna een tekenopdracht. Maak een tekening met daarop de 100 dieren. Welk papier zou je daarvoor willen gebruiken? De keuze was een a5, een a4 of een a3. Op een na koos iedereen het grootste papier. Daarna gingen ze aan de slag. Toch een hele klus om honderd dieren te tekenen!

Voor groep 3 een leuke oefening om in het begin van het schooljaar te leren rekenen in groepjes. Steeds een groepje van vijf maken door er een touwtje omheen te leggen. En een andere activiteit wie herkent de meeste dieren?

Wat vind ik van het boek?

Het boek heeft een korte tekst en biedt de kinderen de mogelijkheid om er zelf een verhaal bij te maken door te zien wat er allemaal op de platen gebeurt. De platen zijn eenvoudig en met felle kleuren getekend maar laten duidelijk zien welke dieren het betreft. Knap dat er zoveel verschillende dieren op een pagina getekend kunnen worden!
Elke keer zie je een stukje van de walvis en het blijft tot het laatste spannend of de walvis er nu al of niet op kan komen te staan.

Bij het leren tellen maar ook bij het plezier in lezen, is dit boek ontzettend leuk om te gebruiken. De kinderen beleven er veel plezier aan.

Wil je het boek bestellen?

Dat kan natuurlijk via onderstaande link!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!