www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Ik ga naar mijn werk

Janneke 1 oktober 2021

Het thema van de Kinderboekenweek is: Worden wat je wil. Het uitgangspunt is beroepen.  Op het internet verschijnt momenteel een scala aan woordkaarten en materialen op het platte vlak. Ik ga de uitdaging aan om zoveel met spelactiviteiten te doen rondom het thema. Geniet mee van ons thema en kom regelmatig even kijken of er aanvullingen zijn.

Boeken

Er zijn beroepen die iedereen kent. Maar er zijn ook beroepen die je misschien niet kent maar die je wel erg leuk zou kunnen vinden. In dit boek kom je een heleboel bijzondere beroepen tegen: zwanenbewaker, snoeikunstenaar, dinostoffer, begrafenisclown, wolkenkrabberglazenwasser en nog veel meer. Misschien zoek je iets creatiefs, iets gevaarlijks, iets lawaaierig, iets mysterieus, iets nauwkeurig, of juist iets glamoureus. Soms mag je voor je baan op reis, krijg je interessante collega’s, leer je nieuwe dingen, moet je de lucht in of juist niet. Misschien kies je juist voor een gruwelijke baan of voel je meer voor een baan voor schrijftalenten. Wil je juist spanning of rustig aan, ben je geduldig of zoek je een beroep met kleur of dieren. Er zijn ook buitenaards, bijzondere beroepen of wetenschappelijk op de aarde. Bij banen horen allerlei werkruimtes en allerlei kleren en soms komen er ook emoties bij kijken. Zit jouw unieke beroep niet in dit boek? Verzin er dan eentje zelf! 

Een boek voor kinderen in groep 2-5 waarin je zoveel verschillende beroepen tegenkomt die anders zijn dan je gewend bent. Leuk om de kinderen te laten nadenken over de verschillende facetten van een beroep. Wat wil je eigenlijk en wat hoort er allemaal bij.

 Sanne Ramakers en Merel de Vink schreven samen dit leuke boek. Het begint met een van mijn favoriete versjes van Toon Hermans: Wat wil je worden? Meester Sander heeft vroeger toen hij in de kleuterklas zat, getekend wat iedereen later wilden worden. Die tekeningen zijn in een tijdcapsule gestopt en begraven. Meester heeft deze tekeningen meegenomen en laat ze zien. De kinderen van de meester gaan dat nu ook doen maar dan met foto’s. Iedereen moet verkleed komen als wat hij later wil worden. Ramses weet het niet. Er komen allerlei beroepen voorbij en iedereen vertelt erover….maar Ramses weet het echt niet. Totdat hij met opa praat in zijn schatkamer vol spullen met een verhaal. Dan weet hij wat hij worden wil! Over 25 jaar gaan ze de tijdcapsule weer openen…..benieuwd wat iedereen dan is geworden.

De tekeningen van Marjolein Hund zijn werkelijk prachtig! De tekst is origineel en echt passend bij jonge kinderen. Het laat zien dat je jezelf mag zijn en dat is in deze wereld vol hoge verwachtingen ontzettend fijn om te lezen. Dit boek is een mooi startpunt van het thema: Worden wat je wilt.

 Het boek: Ik weet wat ik worden wil, onderscheidt zich van de anderen doordat er versjes in staan over 34 verschillende beroepen! Geweldig om elke dag een versje voor te lezen en de kinderen zich te laten verkleden in het bijpassende beroep en dit uit te spelen! Het gaat van de gangbare beroepen tot minister-president en pretparkdirecteur toe. Echt een must tijdens de Kinderboekenweek!

 Later wil ik klein worden is een boek vol leuke versjes over beroepen. Het is totaal anders dan het boek dat ik eerder noemde over Ik weet wat ik worden wil. Zo wil de dochter van de fietsenmaker een ietsenmaker worden van bijzondere fietsen, een astronaut met een maanraket van een stapelbed waar de hele familie en de hond in past, een bijzonder restaurant, een vader vol plaatjes op zijn lijf, een musicalster met een rol als boom in een bos, een archeoloog met een prachtige schatgraafmachine en nog veel meer leuke, lieve ontroerende versjes met humor, passend bij jonge kinderen. In elk versje vind je wel iets stoers of het speelse van kinderen in een wereld waarin iedereen toch al veel moet. De tekeningen zijn prachtig en de versjes raken je in je hart. Knap gedaan!
Ik wil aan het einde van de dag een versje voorlezen en genieten van dit prachtige boek. 

Tot slot nog het boek dat elke keer weer een topper is in de klas. De verhalen van Kolletje en Dirk. Deze keer een uitgave die past bij de Kinderboekenweek: Werk aan de winkel. 

 In de klas van Kolletje en Dirk wordt gesproken over beroepen. Dan komt er een vrouw aanlopen met een groot pak op wieltjes. Het is Natascha Stenvert ;-), zegt de juf. Zij geeft straks een poppenkastvoorstelling. Zij is ook illustrator. Als de kinderen nadenken over wat zij willen worden, komt de glazenwasser de ramen schoonmaken, ontdekken de kinderen dat er een schooljuf en schoolmeester op school zijn en praten ze over de beroepen van vaders en moeders. In het tweede verhaal gaan Kolletje en Dirk naar de kinderboerderij. Daar zijn ook nogal wat beroepen te vinden. Kolletje en Dirk verzamelen spullen om te verkopen, nu zijn ze echte winkeliers. Ook de postbode komt wat kopen. Wat zouden opa en oma vroeger eigenlijk voor werk hebben gehad? Opa werkte in het circus, hij wil het ook wel even voordoen. Maar of dat zo verstandig is? Er komt een nieuwe buurman in de straat wonen bij buurman Harry en de verhuizers brengen wat spullen. Als Doerak een van de verhuizers laat struikelen, helpt de nieuwe buurman hem. De oppas van Kolletje en Dirk kan een tijdje niet komen oppassen want ze heeft een baan op de camping, ondertussen komt de schilder nog langs. Zaterdags naar de markt met een ijsverkoper en een marktvrouw die Afrikaanse spullen verkoopt. Youssouf, een nieuw vriendje wil later bioloog worden en Dirk misschien wel kok. In de straat wordt gewerkt, wat zouden ze gaan doen? De mannen zeggen dat ze gaan schatgraven maar of dat klopt. Tussen de middag gaan ze schaften. Zo komen er in het boekje heel wat beroepen voorbij.

Het leuke van het boek is dat er in de verhalen veel humor zit. Ondertussen komen er veel beroepen langs en omdat veel kinderen daar nu over werken, herkennen ze dit zeker. Een leuk boek om uit voor te lezen.

Startweek

Tijdens de startweek gaan we aan de slag met het thema om het te verkennen en te ontdekken welke kant we uitwillen.

We zijn gestart met een opening. We hebben een versje voorgelezen en de kinderen laten raden welk beroep het zou kunnen zijn. Daarna kwam een leerkracht tevoorschijn in uniform en met verschillende voorwerpen. Niet alles past bij het beroep. De kinderen hebben geholpen om de goede voorwerpen bij het beroep te zoeken.

Daarna hebben we de tijd genomen om veel boeken te bekijken en te lezen over beroepen.

We hebben een woordveld gemaakt; Wat weet je over beroepen en welke ken je?

We hebben verschillende gesprekken gevoerd:

  • Wat is een beroep?
  • Welke beroepen ken je allemaal?
  • Waarom gaan mensen aan het werk?
  • Kun je aan mensen zien welk beroep ze doen?
  • Heb je wat nodig om een beroep uit te oefenen?
  • Moet je een beroep doen?

In de klas hangen verschillende uniformen en voorwerpen van beroepen van ouders:

Om ons verder in het onderwerp te verdiepen hebben we allemaal een tekening gemaakt: Wat zou jij later willen worden?Hoeken

  • In de huishoek is een rek met verkleedkleren van allemaal verschillende beroepen. De kinderen spelen in de huishoek dat ze naar hun werk gaan. Dat kan van alles zijn!

Knutselopdrachten

  • Zoutdeegpoppetjes: Wat wil je later worden?
      

Taalactiviteiten

Rekenactiviteiten

GD Star Rating
loading...

Ik ga naar mijn werk, 3.2 out of 5 based on 22 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!