www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Beroepen in de Kinderboekenweek 2021

Janneke 11 september 2021

 

Worden wat je wilt is het thema van de Kinderboekenweek 2021.

Op deze pagina komt een verzameling tips en ideeën om van de Kinderboekenweek een feestelijke periode te maken waar veel aandacht voor boeken is.

Tip

Vergeet niet dat bij de start van dit thema je echt even uit moet leggen wat een beroep is en wat werk is. Kinderen zien hun ouders zo vaak thuis werken tegenwoordig dat ze niet helemaal in de gaten hebben wat het werk eigenlijk is, viel mij op. Ja iets met de computer……. maar dat kan heel veel zijn!

Ik ga de ouders vragen om iets van hun beroep mee te geven en een omschrijving van het beroep. Dat maakt het voor de kinderen een stuk duidelijker. Ook ga ik ouders over hun beroep laten vertellen. Hoe, dat zie ik nog wel maar meer om kinderen een beeld te geven wat het werk is dat hun ouder(s) doen.

Poster

Gebruik deze poster tijdens de Kinderboekenweek; Poster

Musical voor de onderbouw

Deze leuke musical heb ik samen met Liesbeth van de Berg-Hermsen gemaakt rondom de beroepenboeken van Liesbeth Slegers. Heel geschikt voor groep 1 t/m 3 als opening of sluiting van de Kinderboekenweek. Klik op de afbeelding om te bestellen.

Boekentips

Er zijn beroepen die iedereen kent. Maar er zijn ook beroepen die je misschien niet kent maar die je wel erg leuk zou kunnen vinden. In dit boek kom je een heleboel bijzondere beroepen tegen: zwanenbewaker, snoeikunstenaar, dinostoffer, begrafenisclown, wolkenkrabberglazenwasser en nog veel meer. Misschien zoek je iets creatiefs, iets gevaarlijks, iets lawaaierig, iets mysterieus, iets nauwkeurig, of juist iets glamoureus. Soms mag je voor je baan op reis, krijg je interessante collega’s, leer je nieuwe dingen, moet je de lucht in of juist niet. Misschien kies je juist voor een gruwelijke baan of voel je meer voor een baan voor schrijftalenten. Wil je juist spanning of rustig aan, ben je geduldig of zoek je een beroep met kleur of dieren. Er zijn ook buitenaards, bijzondere beroepen of wetenschappelijk op de aarde. Bij banen horen allerlei werkruimtes en allerlei kleren en soms komen er ook emoties bij kijken. Zit jouw unieke beroep niet in dit boek? Verzin er dan eentje zelf! 

Een boek voor kinderen in groep 2-5 waarin je zoveel verschillende beroepen tegenkomt die anders zijn dan je gewend bent. Leuk om de kinderen te laten nadenken over de verschillende facetten van een beroep. Wat wil je eigenlijk en wat hoort er allemaal bij.

 Sanne Ramakers en Merel de Vink schreven samen dit leuke boek. Het begint met een van mijn favoriete versjes van Toon Hermans: Wat wil je worden? Meester Sander heeft vroeger toen hij in de kleuterklas zat, getekend wat iedereen later wilden worden. Die tekeningen zijn in een tijdcapsule gestopt en begraven. Meester heeft deze tekeningen meegenomen en laat ze zien. De kinderen van de meester gaan dat nu ook doen maar dan met foto’s. Iedereen moet verkleed komen als wat hij later wil worden. Ramses weet het niet. Er komen allerlei beroepen voorbij en iedereen vertelt erover….maar Ramses weet het echt niet. Totdat hij met opa praat in zijn schatkamer vol spullen met een verhaal. Dan weet hij wat hij worden wil! Over 25 jaar gaan ze de tijdcapsule weer openen…..benieuwd wat iedereen dan is geworden.

De tekeningen van Marjolein Hund zijn werkelijk prachtig! De tekst is origineel en echt passend bij jonge kinderen. Het laat zien dat je jezelf mag zijn en dat is in deze wereld vol hoge verwachtingen ontzettend fijn om te lezen. Dit boek is een mooi startpunt van het thema: Worden wat je wilt.

 Het boek: Ik weet wat ik worden wil, onderscheidt zich van de anderen doordat er versjes in staan over 34 verschillende beroepen! Geweldig om elke dag een versje voor te lezen en de kinderen zich te laten verkleden in het bijpassende beroep en dit uit te spelen! Het gaat van de gangbare beroepen tot minister-president en pretparkdirecteur toe. Echt een must tijdens de Kinderboekenweek!

 Boer Boris boeken zijn een succes te noemen bij kinderen! Deze keer is er een boek over Boer Boris en Bakkertje Bas. Knol het paard is jarig. Boer Boris belt Bakkertje Bas om een taart te bestellen. Dat moet wel een fantastische taart worden voor een paard. Als de taart klaar is, gaat Bakkertje Bas hem bezorgen maar hij rijdt plots in een sloot. Komt de taart nog bij het paard?

Ook dit verhaal is eigenlijk net zo leuk als de vorige. Vaak heb je dat een paar delen goed aanslaan en het dan minder wordt maar dat is bij Boer Boris absoluut niet het geval. In groep 3 kan dit boek goed gebruikt worden bij het aanleren van de b als letter! Maar het geeft ook het spelen met klanken op rijm een flinke boost. De tekeningen blijven prachtig en hoe leuk is het om de taart voor het paard na te maken met loose parts of te schilderen!

 Liesbeth Slegers heeft al heel wat boeken over beroepen op haar naam staan. Het nieuwste boek gaat over de sterrenkundige. Wie wil dat nou niet? Meer weten over al die sterren aan de hemel ’s nachts? In het boek leer je wanneer een sterrenkundige werkt en wat hij draagt. Wat is de sterrenwacht en wat is daar te zien en te doen. Sterrenkundigen gaan ook vaak op reis om ergens anders in de wereld sterren te bestuderen. Ze hebben ook vaak overleg met elkaar want er wordt best nog eens wat ontdekt in de ruimte. Een prachtig boek over een bijzonder beroep.

 Later wil ik klein worden is een boek vol leuke versjes over beroepen. Het is totaal anders dan het boek dat ik eerder noemde over Ik weet wat ik worden wil. Zo wil de dochter van de fietsenmaker een ietsenmaker worden van bijzondere fietsen, een astronaut met een maanraket van een stapelbed waar de hele familie en de hond in past, een bijzonder restaurant, een vader vol plaatjes op zijn lijf, een musicalster met een rol als boom in een bos, een archeoloog met een prachtige schatgraafmachine en nog veel meer leuke, lieve ontroerende versjes met humor, passend bij jonge kinderen. In elk versje vind je wel iets stoers of het speelse van kinderen in een wereld waarin iedereen toch al veel moet. De tekeningen zijn prachtig en de versjes raken je in je hart. Knap gedaan!
Ik wil aan het einde van de dag een versje voorlezen en genieten van dit prachtige boek. 

Tot slot nog het boek dat elke keer weer een topper is in de klas. De verhalen van Kolletje en Dirk. Deze keer een uitgave die past bij de Kinderboekenweek: Werk aan de winkel. 

 In de klas van Kolletje en Dirk wordt gesproken over beroepen. Dan komt er een vrouw aanlopen met een groot pak op wieltjes. Het is Natascha Stenvert ;-), zegt de juf. Zij geeft straks een poppenkastvoorstelling. Zij is ook illustrator. Als de kinderen nadenken over wat zij willen worden, komt de glazenwasser de ramen schoonmaken, ontdekken de kinderen dat er een schooljuf en schoolmeester op school zijn en praten ze over de beroepen van vaders en moeders. In het tweede verhaal gaan Kolletje en Dirk naar de kinderboerderij. Daar zijn ook nogal wat beroepen te vinden. Kolletje en Dirk verzamelen spullen om te verkopen, nu zijn ze echte winkeliers. Ook de postbode komt wat kopen. Wat zouden opa en oma vroeger eigenlijk voor werk hebben gehad? Opa werkte in het circus, hij wil het ook wel even voordoen. Maar of dat zo verstandig is? Er komt een nieuwe buurman in de straat wonen bij buurman Harry en de verhuizers brengen wat spullen. Als Doerak een van de verhuizers laat struikelen, helpt de nieuwe buurman hem. De oppas van Kolletje en Dirk kan een tijdje niet komen oppassen want ze heeft een baan op de camping, ondertussen komt de schilder nog langs. Zaterdags naar de markt met een ijsverkoper en een marktvrouw die Afrikaanse spullen verkoopt. Youssouf, een nieuw vriendje wil later bioloog worden en Dirk misschien wel kok. In de straat wordt gewerkt, wat zouden ze gaan doen? De mannen zeggen dat ze gaan schatgraven maar of dat klopt. Tussen de middag gaan ze schaften. Zo komen er in het boekje heel wat beroepen voorbij.

Het leuke van het boek is dat er in de verhalen veel humor zit. Ondertussen komen er veel beroepen langs en omdat veel kinderen daar nu over werken, herkennen ze dit zeker. Een leuk boek om uit voor te lezen.

Opening voor de onderbouw

 Wij gebruiken dit boek voor de opening van de Kinderboekenweek. Van tevoren vragen we de leerkrachten naar de beroepen waaraan zij in de klas aandacht besteden. Van deze beroepen nemen ze drie voorwerpen mee. Elke keer lezen we een versje voor over het beroep. Er komt een leerkracht tevoorschijn die allemaal verschillende voorwerpen/kledingstukken door elkaar om en aan heeft. Welke voorwerpen passen bij het beroep? De kinderen zoeken dit samen uit en zorgen dat de leerkracht de goede voorwerpen krijgt.

Activiteit voor de bovenbouw

Ik heb een speurtocht gemaakt met spreekwoorden en gezegdes voor groep 5 t/m 8

Worden wat je wilt tekenopdracht

Om te inventariseren wat de kinderen willen worden, een tekenopdracht. We starten met tweegesprekken waarbij de kinderen zo veel mogelijk beroepen mogen bedenken. Dan maken we een woordveld over Wat hoort er allemaal bij? Op die manier gaan de kinderen in kleine groepjes al aan het overleggen over al die verschillende beroepen die er zijn.

Taal

Woordenschat: allerlei beroepen, uniform, vervoersmiddelen bij beroepen, gebruiksvoorwerpen

Muziek

GD Star Rating
loading...

Beroepen in de Kinderboekenweek 2021, 3.1 out of 5 based on 25 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!