www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

En toen……. boeken over lang geleden

Janneke 26 september 2020

De Kinderboekenweek gaat bijna van start! Tijdens de Kinderboekenweek is het een goed idee om rondom kinderboeken te werken of aandacht te besteden aan kinderboeken die bij het thema: En toen……passen.

Ik wil graag een paar boeken onder jullie aandacht brengen:

De boeken van Vos en Haas zijn bij mij in de klas altijd een succes! Er zit veel humor in en voor mijn groep 3 kinderen (ik heb een combigroep 2/3) zijn de teksten al vrij snel goed te lezen. In dit boek leest Haas een boek over het oude Egypte, daar zou ze graag eens heen willen gaan. Er wordt op de deur geklopt, het is Rob. En Rob heeft alles te koop. Maar zal Rob ook een reis naar Egypte hebben naar ver weg en lang geleden? Even later is Rob terug en neemt Vos en Haas mee. Hij is de gids en brengt hen overal met veel verhalen. Ze varen op de Nijl, komen in een Egyptisch huis met stoelen met poten, varen weer verder, komen in een Egyptische tempel met beelden, een God en een geheime kamer. Varen dan naar de markt met allemaal kraampjes en gaan naar een balsemzaal waar de verse vis van Vos wordt gebalsemd. Dan wil Haas nog de farao en de piramides zien en Rob neemt hen mee. Waar gaan ze dan heen? Nergens…ze gaan naar huis want het boek van Haas is uit. Dan wil de gids nog een fooi….

Het leuke van dit boek is dat er veel details van het Oude Egypte terugkomen in de verhalen. Een leuke start van een thema Egypte maar ook voor groep 3 kinderen om het boek zelf te lezen en zo meer over Egypte te weten te komen.

Reis door de tijd/het grote geschiedenis zoekboek is een boek vol zoekplaten: tijd van de dino’s, de eerste mensen, de Romeinen, de ridders, de ontdekkingsreizigers en tot slot nog informatie over de geschiedenis van de dieren en de mensen. Ook zitten er nog wat spelletjes in. De kinderen in mijn klas zijn dol op zoekboeken en ik denk dat ze hier ook heerlijk in kunnen kijken en zoeken!

Een voorleesboek mag natuurlijk ook niet ontbreken. Ik ben dol op de verhalen van Kolletje en de kinderen in de klas net zo! In het boek Kolletje en Dirk; het grote ridderfeest is de stad over een tijdje jarig want deze wordt 750 jaar. Dat is erg oud maar oud is dat? Opa Snor vertelt over het ontstaan van de stad. Binnenkort wordt er een groot ridderfeest gehouden met een echt kasteel. Ook in de klas wordt over het naderende feest gepraat en verkleed een meester zich als troubadour en zingt een lied. Maar hoe zullen ze zich gaan verkleden? Mama en papa zijn ook druk met het maken van een helm en het grote kasteel voor het feest. Natuurlijk spelen Kolletje en Dirk riddertje met zwaard en al en dan is het zover…..het grote ridderfeest! Iedereen jong en oud is prachtig verkleed het is een prachtig feest totdat het begint te regenen. Tijd om naar huis toe te gaan.

Nog een leuke voorleestip! Vivian de Hollander en Dagmar Stam hebben ook voor deze Kinderboekenweek een leuk voorleesboek geschreven en getekend over Lisa en Jimmy. Opa en oma gaan verhuizen en er moet worden opgeruimd. Natuurlijk willen Lisa en Jimmy graag helpen, vooral op zolder want daar ligt altijd heel veel! Ze vinden van alles, ook een fotoalbum. Daar staan foto’s in van de voorwerpen die ze net op zolder hadden gevonden! Er moet wel opgeruimd worden en ze brengen een heleboel naar de kringloopwinkel. Daar is het zo leuk dat ze ook weer van alles kopen….. Dat is heerlijk om mee te spelen en opa en oma komen ook nog wat spullen van vroeger brengen. Lisa en Jimmy maken een toneelstukje en laten dat zien aan papa, mama, opa en oma. Zelfs de poes krijgt een babyjasje aan… maar vlucht weg de boom in. De brandweer komt haar redden…. dat is ook leuk: brandweer!

De verhalen van Melle en de Gorgels worden vooral in groep 3 voorgelezen. Kinderen genieten van de geheimzinnige wereld van de Gorgels. Ook de opa van Melle weet van de Gorgels af. In het schuurtje ontdekken ze iets bijzonders over de betovergrootvader van Melle. Dan komt oma om haar appelkruimeltaart naar het recept van de appelkruimeltaart van haar oma, te laten proeven. Een kort verhaal als start in het boekje. Daarna kunnen de kinderen hun eigen geschiedenis gaan bijhouden door allerlei leuke weetjes te laten opschrijven door mama, papa, oma’s en opa’s. Als een soort van vriendenboekje worden allemaal vragen gesteld waardoor je veel over de geschiedenis van jezelf te weten komt als kind!

Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen op de volgende pagina’s met allemaal leuke tips en thema’s:

Ik wens jullie een hele leuke Kinderboekenweek toe!

 

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!