www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

De grot van Bruine Beer voor de Kinderboekenweek

Janneke 29 augustus 2023

Soms kom je een boek tegen waar je jezelf aardig in herkent! Dan kan in positieve maar ook negatieve zin zijn natuurlijk. Zo was ik in de afgelopen zomervakantie behoorlijk aan het opruimen. Gewoon omdat dat soms moet en omdat er geen plek meer is voor boeken en projectmaterialen. Bovendien geeft dat weer nieuwe ruimte in je hoofd en brengt het je ook weer op nieuwe ideeën. Zo kwam ik ook het boek: de grot van Bruine Beer tegen. Al lezende bedacht ik dat het een prachtig uitgangspunt is voor de komende Kinderboekenweek met als thema: Bij mij thuis.

 De grot van Bruine Beer

In het boek ontdekt Bruine Beer een grot en hij trekt er meteen in maar de grot voelt niet meteen als thuis. Hij gaat weer wandelen en ziet dat mensen ook een soort van grotten bewonen en die grotten staan vol met spullen die overal liggen! Zo begint Bruine Beer te verzamelen; spullen met wielen, met handvaten, in dozen, heel veel spullen. De vrienden willen de grot graag bekijken maar…er is geen plek. Als de vrienden later vragen of hij mee gaat vissen, gaat dat niet lukken….want Bruine Beer zit vast. Samen brengen ze alle spullen terug naar de mensen en dan kan Bruine Beer samen met zijn vrienden heerlijk in de grot liggen en dat voelt als thuis!

Wat kun je met het boek

Het leuke van dit boek is, dat je een mooie vergelijking kan trekken naar het hol van Bruine Beer en je eigen huis. Wat maakt voor jou een thuis nu als een thuis? Bruine Beer dacht dat veel spullen een oplossing zou kunnen zijn. Welke spullen heb je echt nodig? Wat kun je niet missen? Waar kun je wel zonder? Wat voelt voor Bruine Beer als thuis?

Welke hoeken/activiteiten passen erbij

  • Leeshoek; Je kunt in de klas een hol maken voor Bruine Beer en daar gezellig samen met je vriendjes en vriendinnetjes in gaan zitten om een boekje te lezen
  • Verzamelingen maken: Bruine Beer verzamelt veel spullen; welke spullen verzamel jij? Neem ze mee naar school en maak een verzamelingenmuseum
  • Bouwhoek; Bouw van blokken een hol waar Bruine Beer in kan wonen, past het precies? Of kunnen er nog meer beren in? Hoeveel beren passen in je grot?
  • Knuffelhoek; Neem je beren mee naar school en maak een gezellig knuffelhol voor de beren
  • Meten; Zet de beren van klein naar groot op een rij  
  • Vouw een huisje en teken jezelf erin. Wat hoort in jouw huis?
  • Teken of verf je eigen knuffelbeer na. Vertel daarna waarom juist jouw knuffelbeer zo lief is? Op elke beer uit de grot van Bruine Beer, lijkt jouw beer?

Download kleurplaat

 

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!