www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Rouw in de klas

Janneke 31 december 2022

De dag waarvan je hoopt dat deze nooit zal gebeuren, is een dag waarop je de melding krijgt dat een ouder, kind, leerkracht of iemand anders die dichtbij de klas staat, komt te overlijden. De afgelopen periode heb ik gemerkt hoe fijn het is dat je dan materialen ter beschikking hebt om te gebruiken. Je weet het nooit van tevoren dus als er iets klaar ligt om te gebruiken, heb je daar altijd profijt van. Ik kreeg een bericht van een ouder dat de vader van een kind uit mijn groep was overleden. Niet geheel onverwacht maar toch hoop en wens je voor het kind dat het nog lang duurt……

Van het ene op het andere moment moet je dan bedenken wat je gaat doen en hoe je het gaat doen. Wat past bij het kind? En wat past bij de familie en de groep?

Het troostpakket van Kathleen Amant

Wat was ik blij met het troostpakket dat ik ergens had liggen voor het geval dat. 


Al eerder heb ik hier een review over geschreven. Klik op de afbeelding hierboven voor de review.

In de klas

Ik heb eerst een deel van het pakket gebruikt. Na een gesprek waarbij de leerling eerst verteld heeft wat er was gebeurd, heb ik de regenboog van hout en het fietsje laten zien. Daarna heb ik het boek erbij gepakt en voorgelezen. Het maakte indruk. De leerling wie het betrof gaf aan: “dat is toevallig, want mijn papa is ook overleden!” Juist dat is fijn want zo kan het verwerkingsproces plaatsvinden maar vanuit een andere invalshoek. De kinderen waren het er al snel over eens dat het steentje voor de leerling was. Zij heeft het dan ook de hele dag met haar handen verwarmd, net als in het boek stond.

  •  Een deel van het pakket.

Elke dag hebben we een klein onderdeel van het pakket bekeken en het verhaal regelmatig weer voorgelezen. De kinderen mochten zelf regenbogen maken.


  • Hoe bijzonder is het dat dit tafereel op de lichtbak werd gemaakt door een paar jongens
  •  
    In de klas maakten we een wolk met een regenboog en daaronder hartjes met een wensje of een tekening. We hopen dat de troost biedt.

Pakket en boek

Wat ben ik blij dat ik dit pakket had om te gebruiken. Het geeft zo veel handvatten en je kunt gebruiken wat je wilt en wat bij het kind past. Het heeft me gesterkt in het idee dat eigenlijk iedereen hierop voorbereid zou moeten zijn!

Hier is het boek dat ik gebruikt heb.

Aansluitende regenboogmaterialen om te gebruiken in de klas

Andere boeken om te gebruiken

Na de vakantie blikken we nog eens terug en ga ik het volgende boek voorlezen; Vogel is dood van Tiny Fisscher en Herma Starreveld

Het prentenboek gaat over vogels die een dode vogel vinden. Slaapt hij niet? Nee want: Op je rug+poten omhoog=dood. Is het echt waar? Ja dus. Dat is niet leuk. De vogels gaan samen huilen en maken ruzie met elkaar over wie het begraven gaat regelen. Er wordt nagepraat over vogel die dood is want hij was niet altijd leuk. Wat nu? Er wordt een gat gegraven en voorgoed afscheid genomen. Voorgoed is best lang en voor altijd. Een van de vogels wil iets zingen en dan; zand erover! Dag vogel! Is vogel nu voor altijd weg? Nee, want vogel zit in ons hoofd!

Ik ben echt weg van dit boek. Deze kun je altijd gebruiken als het nodig is. Het is erg mooi geïllustreerd en er worden verschillende kanten van de dood, op een warme, onomwonden manier belicht. Het prentenboek laat zien wat er gebeurt als iemand gestorven is en biedt kind en voorlezer alle ruimte om op hun eigen wijze over de dood te praten. De tekst is nuchter en bevat een droge humor waardoor het onderwerp niet te zwaar wordt. Ik vind het ook fijn dat niet alle vogels in het boek het eens zijn en ook op de dode vogel wel wat aan te merken hebben! Dat maakt het veel realistischer en biedt mogelijkheden voor kinderen om het op hun eigen manier te verwerken. Het boek geeft een mooie kijk op wat er gebeurt bij een overlijden en de emoties die erbij komen.

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!