www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Wahoe Edubox

Janneke 25 december 2022

Nieuwsgierigheid is de motor achter leren, het motto van Wahoe Edubox. In mijn groep zit een aantal zeer nieuwsgierige kinderen en daarom was ik benieuwd naar hun reactie op de inhoud van de Edubox. Nieuwsgierigheid en een groei-mindset zijn de belangrijkste eigenschappen om mee te gaan in onze snel veranderende wereld. Elke Wahoe Edubox bevat meerdere leuke en leerzame activiteiten om thuis te doen en ontdekken. Maar ook in de klas zijn ze goed te gebruiken in een kleine kring. Alle materialen die nodig zijn, zitten in de Edubox en zijn zoveel mogelijk binnen Nederland en duurzaam ontwikkeld.

Is nieuwgierigheid belangrijk?

Uit onderzoek ‘The business case for curiosity’ van Harvard Business Review blijkt dat mensen met een nieuwsgierige blik en een onderzoekende houding makkelijker hun weg vinden. Zij kunnen beter omgaan met onzekerheden en externe druk en zijn daardoor minder vatbaar voor een burn-out. Ze bewegen zich bovendien flexibel door de veranderende arbeidsmarkt en zijn gelukkiger in het leven. Nieuwsgierig zijn heeft dus veel voordelen. Maar op school is hier niet altijd even veel aandacht voor. In mijn groep merk ik dat kinderen die nieuwsgierig zijn vaak intensiever bezig zijn met uitdagende opdrachten. Ze willen graag ontdekken en hebben een onderzoekende houding en doen daardoor ervaringen op. Anderen die niet meteen zien wat er bedoelt wordt, gaan niet op onderzoek uit en gaan snel weer over tot de orde van de dag waardoor ze toch heel veel ervaringen missen. Ik probeer ze toch altijd te enthousiasmeren zodat ze toch door gaan zetten. Ook werkt het zien van het enthousiasme van een ander vaak aanstekelijk, waardoor ze het graag willen proberen. Deze boxen dragen daar zeker toe bij!

Wat zit er in een Wahoe Edubox?

Wahoe Edubox is een box vol verrassende activiteiten om een kind op spelende wijze te verwonderen en nieuwsgierig te maken naar de wereld. Omdat alles wat je nodig hebt in de box zit, kan ieder kind direct aan de slag! Vind jij een groei-mindset ook belangrijk voor je kind? En wil je je kind laten leren over onderwerpen die niet op school aan bod komen? Wahoe Edubox ontzorgt je met een uniek aanbod van leuke en leerzame activiteiten. Een Edubox is voor thuis te bestellen en de activiteiten kunnen ook los ingezet kunnen worden op school. Het is dus voor zowel ouders als voor leerkrachten.

– Drie of vier speel- en bouwactiviteiten rondom één onderwerp uit onze thema’s. Bijvoorbeeld Elektrische Circuits uit het thema Science.
– Alle activiteiten zijn afgestemd op de leeftijd, belevingswereld en motoriek van het kind. Elke box zorgt voor 2 tot 4 uur aan speel- en leerplezier.
– Alle materialen die je nodig hebt. Op een schaar en stiften na. Alle materialen zijn (zoveel mogelijk) duurzaam en in Nederland geproduceerd. Zo worden veel materialen geprint met een 3D printer met biologisch afbreekbare “inkt”.
– Een kleurrijke XXL poster met instructie van de activiteiten, met korte zinnen en duidelijke tekeningen per stap.

Voor thuis is de website www.wahoe.nl en voor op school www.wahoeindeklas.nl

Wahoe Edubox is beschikbaar voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en is aanvullend op de kerndoelen van het Nederlandse basisonderwijs.

Wie zijn de makers?

Dat zijn Jenna en Nicole. Wahoe Edubox is ontstaan uit de behoefte om hun eigen kinderen te helpen op te groeien in een veranderlijke wereld. Zij zetten hun jarenlange ervaring in de ontwikkeling van innovatieve, educatieve leeroplossingen in om met veel liefde en plezier Wahoe Edubox te ontwikkelen.

Ik ben ervan overtuigd dat goede educatie de basis biedt voor een gelukkig leven. Basisonderwijs moet daarom qua curriculum met de tijd mee gaan en zich focussen op het volledige spectrum van vaardigheden, kwaliteiten en kennis die we als samenleving nodig hebben. Helaas innoveert het onderwijs – ondanks alle goede inzet – langzaam. Zelfs in Nederland. Daarom hebben Nicole en ik Wahoe Edubox ontwikkeld”.

Wat zijn mijn ervaringen in de groep?

In mijn groep 2/3 heb ik een aantal van de activiteiten in kleine groepjes uitgevoerd; de kaleidoscoop, de thaumatroop, de dobbelsteen met dieren erop en de kaart bomen en bladeren. Via de website heb ik de uitleg geprint. Deze is gebruiksvriendelijk, duidelijk en geeft aan wat nodig is. De kinderen in mijn groep; 5, 6, 7 jarigen, konden hier al snel zelfstandig mee aan de slag.

De kaleidoscoop

Wil je kinderen nieuwsgierig maken? Dan is deze kaleidoscoop zo leuk om te doen! Bijgeleverd zijn cirkels, stickers, gekleurde pennen, een buis, een rietje, elastieken en een spiegelkarton. Het vouwen van het spiegelkarton was al een ontdekking op zich want als je de spiegel naar buiten toe vouwt, zie je dus niks. Zo grappig dat de een het wel goed had en de ander niet en dan de reacties! Met behulp van stickers en gekleurde pennen mochten de kinderen de cirkel versieren. Ik begon bij vier kinderen maar in een mum van tijd stond vrijwel de hele klas eromheen met de vraag; “mogen wij ook een cirkel versieren?”. Natuurlijk mocht dat en dan de reacties nadat er een gaatje in het midden zat en deze om een rietje was geschoven: “wow, wat prachtig, gaaf, wat een mooie kleuren, het beweegt, maar bovenal: mag ik ook?”
Deze bijgeleverde kleurenpennen zijn trouwens al een activiteit op zich. Want hoe krijg je nu de juiste kleur onderaan, zodat je er mee kunt schrijven en tekenen? Het was heel grappig om deze ontdekking te volgen bij de kinderen zonder meteen al te gaan vertellen hoe het werkt.

De thaumatroop

Wat een verrassend effect door zelf een thaumatroop te maken! Ik heb voorgelezen wat er gebeuren moest en de kinderen hebben het zelf gedaan. Door twee stickers aan de bovenkant van een platgedrukt rietje tegen elkaar aan te plakken en dan snel tussen de handen te draaien, krijg je een betoverend effect. Aan de ene kant een vis, aan de andere een kom en als je dan snel draait lijkt het toch werkelijk dat de vis in de kom zwemt! En het ontdekken gaat verder door de bijgeleverde stickers waardoor kinderen zelf kunnen tekenen en ontdekken of dat ook werkt!

 

De dobbelsteen

De dobbelsteen is vooral geschikt voor een activiteit buiten. Op de dobbelsteen staan verschillende dieren: eend of gans, bij, kevertje, poes, vliegende vogel en een slakje. Dieren hebben een eigen plekje. Gooi met de dobbelsteen en vertel waar deze dieren zouden kunnen wonen. Misschien kun je er ook eentje vinden. Zie je het dier niet dan kun je ook bewegen zoals het dier. Leuk om de kinderen in een groepje tijdens het buitenspelen te laten doen. Je kunt er ook een taalspelletje van maken door te gooien en te laten vertellen wat je weet over het dier.

    

Bomen en bladeren

Er zijn allerlei soorten bomen en deze bomen hebben ook hun eigen bladeren. Ga op zoek naar deze bladeren en verzamel ze. Gebruik alleen bladeren die op de grond liggen, niet de bladeren die nog aan bomen of struiken hangen. Op de kaart kun je zien of je de bladeren kunt herkennen. Als je ze daarna onder een wit blad legt en er met krijt overheen gaat, zie je de nerven en de vorm tevoorschijn komen. Heel verrassend voor kinderen. Leuk om deze kaart in het voorjaar, de zomer en de herfst mee naar buiten te nemen tijdens een wandeling of om bomen in de buurt van het plein te vergelijken.

Wat vind ik er van?

Ik heb een paar activiteiten van de box; optische illusie en ontdek de natuur mogen uitproberen. Heel verschillende boxen maar allebei goed bruikbaar. Vooral de box optische illusie is voor kinderen heel verrassend en nieuw. Ze doen daar ontdekkingen op en steken door hun enthousiasme andere kinderen aan. De andere box is ook echt de moeite waard maar geeft niet echt nieuwe activiteiten. Voor thuis is dit juist wel heel geschikt.
Het is fijn dat kinderen zelfstandig met de materialen aan de slag te kunnen gaan.
De andere boxen die worden verkocht lijken me ook echt de moeite waard om te proberen.
Het doel van de boxen is kinderen nieuwsgierig maken en dat gebeurt zeker! Ik was echt verrast hoe enthousiast de kinderen waren!

Bestel een Edubox voor thuis, in de klas maar je kunt het ook erg goed gebruiken bij een kinderfeestje. Weer eens wat anders!
Kijk ook gerust even op de website: Voor thuis is de website www.wahoe.nl en voor op school www.wahoeindeklas.nl

Bestellen?

Klik op onderstaande afbeelding voor de wijze waarop je de boxen kunt bestellen. Ik zou zeggen: doen!

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!