www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Hallo wereld!

Janneke 26 januari 2013

Van 3 t/m 13 oktober 2012 is het thema van de Kinderboekenweek: Hallo wereld. Een thema waar je heel veel kanten mee uit kunt. Op deze site kun je de volgende uitgewerkte thema’s al vinden:

Je kunt het ook op de volgende manieren aanpakken:

  • Mensen uit de wereld/ik in de wereld
  • Eten uit allerlei werelddelen/landen; hamburgers uit Amerika, couscous uit Marokko, sushi uit Japan, pizza uit Italie, Chinese rijsttafel uit China, etc. Laat op het laatst de ouders proeven van alle gerechten.
  • Dieren uit de wereld/leuke combinatie met dierendag.

Ontwerpschema en groepsplan

Doel

  • Ik wil de kinderen tijdens het thema: Hallo wereld laten kennismaken met de wereld als wereldbol en de verschillende werelddelen en landen
  • In de klas werken we verder het land: Italie uit en dat doen we door foto’s uit het land te bekijken, wat Italiaanse woorden te leren, de vlag na te maken, en aandacht te besteden aan het eten in Italie: pasta en pizza

Boekentips        

Voor de Kinderboekenweek wil ik jullie graag een paar leuke tips meegeven:

  • Om te beginnen een nieuw boek van Charlotte Dematons: Nederland. Ik ben helemaal weg van de boeken van Charlotte. Wat een informatie staat er op elke bladzijde. En het mooiste van alles is dat er geen letter aan te pas komt.
    Kinderen maar ook volwassenen kunnen zich met een pagina al tijden vermaken. Het mooiste van dit boek, maar ook van haar andere boeken, is dat er veel humor in zit en dat verleden en heden samenkomen op een bladzijde. Het boek laat Nederland zien met al zijn landschappen, gebouwen, feesten, schilders en historie.
    Het boek Nederland begint met twee bladzijden over de zee: ver weg en dichtbij. Daarna het strand van Zandvoort, de vijf eilanden, de wereldhaven van Rotterdam, Amsterdam op een zomerse avond, een stadsleven met een station, stadion en ziekenhuis, een stukje Den Haag op Prinsjesdag, Herfst in De Veluwe, Het Pretpark, een viaduct in de mist waarbij je meteen allerlei voertuigen ziet, Limburg, Kersttijd, Oud en Nieuw in Almere, Nieuwjaar aan de kust, overstromingen in Zeeland, Schaatsen in Friesland, Carnaval in Breda, Overijssel in het voorjaar, Drenthe en de Dierentuin, Bloembollenvelden, Koninginnedag aan de Zaanse Schans, de Waal bij Nijmegen, Molendag en Fietsdag, een stukje Groningen, Zeilen op de Friese meren en de Afsluitdijk tot slot. Alle facetten van Nederland komen aan bod.
    Elke pagina is een feest om te bekijken. En mocht je denken dat je alles hebt gezien, dan kun je op elke pagina nog zoeken naar een tuinkabouter, de tweeling Hielke en Sietse in de Kameleon, een gele ballon, een reiger, de kleine kapitein met zijn Nooitlek en een camperbusje.
    Je herkent het hele jaar met de seizoenen in het boek en in december mist zwarte Piet de boot en kun je overal zoeken hoe hij uiteindelijk toch weer terugkomt in Spanje. En als je denkt dat je alles al gevonden hebt, dan kun je op elke pagina nog boekenfiguren en bekende figuren tegenkomen!
    Achterin het boek zit een klein notitieboekje van Charlotte Dematons waarin enkele details zijn toegelicht.

  • Een ander boek van dezelfde schrijfster is: de gele ballon. Wat een geweldig boek! Het is ook een boek zonder tekst maar met schitterende, gedetailleerde platen. Een gele ballon stijgt op en vliegt over de wereld. Op elke plaat is iets te zien van de wereld: een stad, platteland, berglandschap, woestijn, steppes, oceaan, Noordpool, oerwoud, strand en zee, haven en een krottenwijk en een bos. Het leukste is dat je op elke plaat gaat zoeken naar de gele ballon want die vind je op elke bladzijde weer terug. De tekeningen zijn bovendien ook humoristisch: in de stad staat batman op een dak, Op het platteland zie je Roodkapje staan en vroeger en nu zijn door elkaar heen getekend. Een prachtig boek dat tijdens de Kinderboekenweek zeker niet mag ontbreken!
  • Materialen bij de gele ballon:
    Woordkaarten en telkaarten: de gele ballon. Tel de gele ballonnen die je ziet en leg voor elke gele ballon een kaartje neer. Tel ook de blauwe auto’s die je ziet en leg er een kaartje neer. Wat zie je meer? Ballonnen of blauwe auto’s?
    Boekje om te maken; teken landschappen waar je de gele ballon ziet

Boeken

Speelgoed bij het thema

Onderzoek/uitstapjes

  • We gaan zelf pizza maken in de klas en proeven
  • We gaan een pizzeria maken in de klas
  • Misschien is er een pizzeria in de buurt waar de kinderen een kijkje kunnen nemen?
  • Wereldhoek in de klas met: wereldbollen, kompas, landkaarten en atlassen

Aankleding van de klas

  • Verzamel vlaggetjes van verschillende landen en hang deze op.

Opening van het thema

Op onze school starten we het thema met een stoelendans voor de leerkrachten. Elke leerkracht die afvalt mag een land kiezen en dat wordt het land waar tijdens de Kinderboekenweek over gewerkt gaat worden.

Openingsvoorstelling: Kom binnen met een grote rugzak op, een verrekijker en een kompas. In de rugzak zitten allemaal foto’s en attributen van landen en werelddelen en een atlas of een kaart. Kom heel verward binnen en vraag jezelf af waar je bent? De kinderen helpen vast wel. Je was op reis en bent de weg een beetje kwijt geraakt. Je kwam uit het noorden en wilt naar het zuiden; kompas. Deel de foto’s uit aan de kinderen en laat ze in tweetallen bespreken wat er op staat. Hang daarna de foto’s op een duidelijk zichtbare plek op. Daarna wordt in de loop van het project duidelijk uit welk land of werelddeel de spullen komen.

Een ander idee is leuk om als gezamenlijke opening met de school te doen; maak een grote wereldbol door een cirkelvormig doek met een opening erin op te hangen. Van tevoren zijn de landen verdeeld over de groepen en iedereen heeft gezorgd voor kleding uit dat land. Telkens komt iemand door het doek tevoorschijn, daar wordt een foto van gemaakt, en de andere kinderen raden welk land het zou kunnen zijn. De foto’s komen op een herkenbare plek op school te hangen zodat iedereen weet welke groep met welk land aan de slag is.

Het volgende idee is ook goed te gebruiken: we hebben het al eens gedaan als laatste schooldag om de vakantie in te luiden:

 

Alle kinderen kwamen verkleed op school. De vraag was om je te laten inspireren door een vakantieland. We zijn gestart met een optocht om de school heen. De ouders mochten komen uitzwaaien. Eenmaal terug op het plein stonden er ouders klaar met het nummer van hun incheckbalie. Elk kind had een nummer gekregen en moest hetzelfde nummer opzoeken. Zo kwamen de groepjes tot stand. Met dit groepje zijn de ouders de klassen rondgegaan. In elke klas waren twee spelletjes rondom een bepaald vakantieland. Een paar voorbeelden:

Nederland: water dragen en kaasblokjesrace
Engeland: darten met reuzenpijlen en bootje blazen
Denemarken: spelen met lego en een puzzel maken van de zeemeermin
Noorwegen: skilopen
Italie: pizza gooien

Knutselopdrachten

Hoeken

  • Maak een wereldhoek in de klas waar je atlassen, kinderatlassen, een wereldbol, kleine wereldbollen, een kompas, een verrekijker en kleurplaten van de wereld neerlegt. Laat de kinderen onderzoeken hoe de wereld er uit ziet.
  • Vlaggenhoek; een hoek waar de kinderen de vlaggen kunnen natekenen en bekijken. Ook leuk om erbij te gebruiken zijn die kleine vlaggetjes op een cocktailprikker
  • Leg in de huishoek een rugzak neer met daarin een kompas, een verrekijker, een landkaart, etc. Ze kunnen de kinderen spelen dat ze een reis over de wereld gaan maken

Wat moet er aan de orde komen?

Spel en beweging

Muziek

 

Werkbladen

Materialen

Taal

Woordenschat

Rekenen/wiskunde

 

Kralenplanken

Afsluiting van het thema

Bedankt

Deze pagina werd mede mogelijk door bijdragen van: Margriet van Laar(werkbladen), Ina Schild (kralenplanken), juf Marieke (deel auditieve oefeningen).

GD Star Rating
loading...

Hallo wereld!, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!