www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

GOTD; Grej of the day, nu voor de onder/middenbouw

Janneke 6 september 2020

Al eerder heb ik jullie geprobeerd enthousiast te maken voor de GOTD; Grej of the day of in het Nederlands: Het ding van de dag.

Zo schreef ik een review over het Bovenbouwboek: Grej of the day; kennis is cool. Ook heb ik een bericht geschreven waarin ik heb uitgelegd hoe ik het werken met de Grej of the day vertaalde naar: de vraag van vandaag en hoe ik dit heb gedaan in mijn groep. Kijk voor dit bericht op: De vraag van vandaag.

In deze berichten kun je al veel informatie vinden. Ik heb met de groep een half jaar lang, zeer enthousiast allerlei presentaties bedacht en gemaakt en ik kan niet anders zeggen: over het algemeen zijn de meeste kinderen enthousiast. Vooral het oplossen van het raadsel vinden ze erg leuk en hier denken ze volop mee. Vorig jaar kwam ik echter gewoon niet meer toe aan het wekelijks bedenken van een vraag van vandaag en de bijbehorende presentatie erbij. 

Vlak voor de zomervakantie kwam het nieuwste boek uit: GOTD; Grej of the day en dan nu het middenbouwboek. Met 50 lessen geschikt voor de groepen 3 tot en met 5.

Ik werd hier wel nieuwsgierig naar. Kun je hier in de middenbouw wat mee? Heeft het de toegevoegde waarde zoals telkens wordt gezegd?

Algemene informatie

Ik heb het boek bekeken, verschillende presentaties gezien en ook uitgeprobeerd in groep 2/3. Het boek begint met de uitleg van GOTD oftewel : the grej of the day, hoe is het ontstaan en wat is het precies, wat zijn de effecten en hoe werk je er mee.

Als je er mee bekend bent weet je dat misschien al maar je begint met:

 1. De keuze van het onderwerp
 2. Presenteer het raadsel
 3. Lees je in over de feiten
 4. Maak je Powerpoint of gebruik het digitale materiaal

Ook vind je tips over hoe je het best de presentatie kunt maken; zo simpel mogelijk.

Daarna geef je de microles. Deze gaat als volgt:

 1. Bereid het voor
 2. Los het raadsel op
 3. Presenteer de feiten
 4. Maak aantekeningen en teken
 5. Beantwoord de vragen
 6. Thuisopdracht en raadsel voor de volgende Grej
 7. Leg verbanden met andere onderwerpen

Het boek

In het boek worden daarna 50 onderwerpen behandeld. Er zit een code in het boek waardoor je de presentaties meteen kunt gebruiken. Ook zijn er 50 kaartjes te downloaden die je bij de wereldkaart kunt gebruiken. De onderwerpen zijn eenvoudig en passen goed bij deze leeftijdsgroep. Er zijn heel wat onderwerpen doe niet alleen bij de middenbouw passen maar ook bij de onderbouw. De presentaties kun je ook net zo goed bij onderbouwgroepen gebruiken.

Mijn idee is overigens om hier niet eerder mee te starten dan in groep 2. De systematiek is prima voor de onderbouw maar groep 1 is nog teveel bezig met zichzelf, vanaf groep 2 is er wat meer aandacht voor de wereld om hen heen. Bovendien vind ik dat kleuters met name veel moeten handelen en daardoor leren en een presentatie van de leerkracht is meer luisteren voor kinderen. Toch ervaar ik de lessen als waardevol omdat er goed meegedaan en meegedacht wordt. Vooral de wow vragen geven stof tot nadenken, zelfs bij jonge kinderen.

Mijn groep 2/3 was erg bezig met hun raadsel: Het is krom en geel. Bij de uitkomst ging het van slak, tot macaroni maar de meesten wisten wat het was: banaan. Vooral de nieuwsfeitjes zijn leuk: dat er bakbananen zijn en waarom ze eigenlijk zo krom zijn. Simpel maar doeltreffend. Het maakt de wereld van jonge kinderen een stukje groter door onderwerpen te nemen waar ze dagelijks mee te maken hebben.

Wat vind ik van het boek?

Dit boek is voor mij eigenlijk dé oplossing om wekelijks met de vraag van vandaag aan de slag te gaan! Elke dag een raadsel bedenken is gewoonweg onmogelijk! Ook weet ik niet of het dan leuk blijft voor alle kinderen. Eén raadsel in de week is heel goed te doen en zeker met de onderwerpen, informatie en presentaties die je in dit boek vindt. De onderwerpen zijn vrijwel allemaal geschikt van groep 2 tot en met groep 5. Ze staan dicht bij het dagelijks leven en hebben toch meerwaarde. Ik ben er nu weer mee gestart en ben blij met dit boek!

Andere boeken

Voor de bovenbouw is dit boek zeer geschikt

GD Star Rating
loading...

GOTD; Grej of the day, nu voor de onder/middenbouw, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!