www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Cowboys

Janneke 18 januari 2013

Ontwerpschema en groepsplan

Doel

Boeken

Speelgoed bij dit thema

Boekentip

Uitgeverij Clavis heeft in de Willewete reeks geschiedenis, een boek uitgebracht over cowboys. Veel kinderen spelen cowboy en/of indiaan en daarom zal het onderwerp zeker aanspreken. Op de eerste pagina van het boek, komen al veel bekende details aan bod:cactus, bizon, paard, laarzen, sporen, koeien, adelaar. In ieder boek van deze serie begint het met een voor ieder kind herkenbaar detail; de slaapkamer. Van daaruit wordt een sprong gemaakt naar de situatie, in dit geval een cowboy. Wat doet een cowboy, wat betekent het woord, wat heeft een cowboy allemaal nodig, hoe leren cowboys nieuwe dingen, het paard, een cowboydorp, feest vieren, eten bij een kampvuur, beroemde cowboys, lijn dansen, echt alles wat voor een kind belangrijk is om te weten komt aan bod.
Als je met dit thema aan de slag gaat, is dit boek een must om erbij te gebruiken!

Onderzoek/uitstapjes

Aankleding van de klas

Opening van het thema

Meester- en juffendag

 • Thema cowboys

Knutselopdrachten


 • Cowboyhoed door een bakje in te pakken met folie en daar papier-maché omheen te plakken, zorg ook voor een brede rand. Als het droog is kun je de hoed in model knippen
 •  
  Bandana; lap tamponneren
 • Cowboyriem; vlechten
 • Stokpaarden maken van karton

 • Gedicht over cowboys met een tekening van zwarte stift ingevuld met ecoline.
  Het gedicht was een samenvatting van alles wat de kinderen hadden geleerd.

 • Vlag knippen en plakken

 • Gevouwen vlaggen in de klas met daarop afbeeldingen van cowboys.

Hoeken

Wat moet er aan de orde komen?

Spel en beweging

Links

Muziek

In het muziekkastje zitten opdrachten voor de volgende onderdelen van de muzikale vorming: ritmeopdracht, dansopdracht, luisteropdracht, muziekinstrumenten, liedjes om aan te leren.

 

 

 

Computer

Hier kun je een word bestand vinden waar de kinderen woorden na kunnen typen. Daarna kun je het bestand uitprinten. Als je daarna kiest voor niet opslaan, kan een ander kind de woorden natypen.

 • Woorden op de computer

Werkbladen

Materialen

Oefeningen voor op het digibord

 

Taal

In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: Ko Klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, Ria Rijm: voor rijmoefeningen, Henk Hak en Piet Plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, Lange Slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc., vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar een map in ligt met daarin bladen met de auditieve oefeningen erop.

Woordenschat

Rekenen/wiskunde

Kralenplanken

 

Afsluiting van het thema

Ter afsluiting is voor de ouders een voorstelling gehouden. Er is een line dance gedanst door de kinderen en er zijn allemaal cowboyliedjes gezongen: Cowboy Billie Boem, Old Mac Donald had a farm, etc.

Bedankt

Op deze pagina staan bijdragen van: Ina Schild en Marije Bouma. Bedankt hiervoor!

GD Star Rating
loading...

Cowboys, 2.5 out of 5 based on 4 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!