www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

We gaan op reis met de auto

Janneke 25 mei 2021

We gaan op reis met de auto. Aan dit thema gaan we de komende tijd werken. Met de auto kun je alle kanten op. Je kan de grens over maar ook in eigen land blijven. En… als je met de auto op reis bent moet hij het ook goed doen. Daarom geef je de auto een beurt bij de garage en als er wat mis is, kun je de wegenwacht of een autohersteller inschakelen. Verder zijn er verschillende soorten garages: een garage bij je huis, een garage om je auto te laten repareren/controleren en een auto te kopen en een parkeergarage. Ik wil al deze garages onder de aandacht brengen.

Hier zie je de start van het thema. Het is in ontwikkeling en ik zal het regelmatig aanvullen.

Ontwerpschema en groepsplan

Hier kun je een ontwerpschema downloaden over met de auto op reis. Alle kernactiviteiten staan hier in genoemd met daarbij de activiteiten en de doelen.

Doel

Boeken

Het boek: Op reis met de auto is uit de Willewete reeks van Clavis. Een fijn informatief boek voor jonge kinderen.
Het boek start met Sam die met auto’s speelt, hij heeft een hele verzameling. Zijn papa heeft ook een auto. in deze auto kun je op reis. Auto’s van vroeger zagen er heel anders uit, nu zijn er andere auto’s, heel veel soorten. Met de auto kun je overal naar toe. Als je op vakantie gaat moet je het goed voorbereiden, de auto moet gereed zijn voor een vakantierit. Er zijn veel wegen en ook veel verschillende auto’s. Ieder met een eigen doel. Hoe vind je de weg naar een andere plek en er kan onderweg van alles gebeuren. Alle belangrijke items van auto’s worden belicht. Het is een fijn boek om als uitgangspunt van dit thema te gebruiken. Het geeft veel relevante informatie en een goed beeld en is daarom een duidelijke basis om het thema aan op te hangen.

Waarom is een garage eigenlijk nodig? Dit Willewete boek over de garage vertelt over de geschiedenis van de vervoermiddelen en hoe het zit met de motor en de onderdelen van een auto. Wie zorgt dat deze worden onderhouden en hoe. Wat gebeurt er als je pech hebt, de receptie van een garage. De showroom met daarin alle auto’s en het racecircuit waar de auto’s heel vaak nagekeken moeten worden. Alle zaken die met een garage te maken hebben, komen aan bod. In de klas wil ik een garage maken waar kinderen aan een nagemaakte auto kunnen sleutelen en werken. Door dit boek hebben ze veel informatie om hen bij het spel te helpen.

Ik ben dol op dit boek! Gust heeft een garage. Er komt steeds een dier langs op een voertuig. Bij de neushoorn is het zadel te klein, Gust heeft wel wat staan en maakt er een grotere zitplaats van, Gina giraffe heeft last van tocht, want ze heeft geen dak gekocht, Gust vindt daar weer wat op en zo gaat dat bij Walter de Walrus, mevrouw De Keyzer en Hendrik Haas. Dan is het donker, de dag is voorbij en Gust gaat smerig naar huis. Maar daar heeft hij ook iets voor bedacht!

Wat een leuk en grappig boek! De inventiviteit van Gust zal veel kinderen aanspreken maar ook de kenmerken van de dieren komen terug in elk verhaal en spelen daar een belangrijke rol. Misschien kunnen de kinderen deze kenmerken er ook zelf uithalen? Behalve Gust komen er overigens ook andere dieren op de garage erbij. Goed om de kinderen daar ook op te wijzen. Waar komen deze dieren vandaan en wat doen ze?

Het boek leent zich goed om te dienen als uitgangspunt voor techniek. Wat kun je allemaal maken en kan het ook anders dan we gewend zijn? Gust kan alles aanpassen. Kunnen wij dat ook?

Laat de kinderen het boek goed bekijken. Ik laat de platen zelf op het digibord zien omdat de leuke details anders niet duidelijk te zien zijn voor de kinderen. Een leuke tekenopdracht voor wat oudere kinderen kan zijn: kies een dier met een voertuig voor en na het bezoek van de garage. De kinderen mogen een dier kiezen uit het boek maar ook zelf iets bedenken. Ze moeten wel de kenmerken van het dier in de gaten houden. Jonge kinderen zouden de garage en de spullen van Gust kunnen tekenen. Wat ligt daar allemaal?

Speelgoed bij het thema

Er zijn allerlei garages te koop. Maar weinig van deze garages hebben een parkeerdek waar de auto’s daadwerkelijk kunnen staan.

Onderzoek/uitstapjes

We doen automerkenbingo. We gaan op stap en iedereen heeft een bingokaart. Kun je de automerken op de bingokaart vinden? Je kunt ook de automerken ophangen in school/in de klas en ze dan opzoeken.

Aankleding van de klas

 Deze leuke slinger maakt het tot een vrolijk geheel

Opening van het thema

– We gaan auto’s turven; Wat rijdt er op de weg?

 

Het doel van turven is dat je makkelijk in stapjes van vijf kan tellen.

Knutselopdrachten

 •  
  Auto’s schilderen

 • Knippen en plakken: de straat

 • Tekenen met zwarte stift en inkleuren met ecoline de straat 

Hoeken

 • Parkeergarage bouwen in de bouwhoek van twee verdiepingen
 • Auto in de klas; Wat een lol beleven we met deze auto in de klas. Wat heb je nodig? Voor de basis: Twee tafels voor en/of achter, vijf stoelen, vier autobanden, een dashbord en stuur van een sloopbedrijf en de rest nemen de kinderen vanuit huis wel mee.
    
    
    
 •  Om te mogen autorijden moet je autorijles nemen. Maak een L van karton en zet deze neer. Er worden veel aanwijzingen gegeven en uiteindelijk krijgen de kinderen een rijbewijs. Dit is een leuke aanvulling op het spel. Download rijbewijs
 • Garage;
  Download formulier garagewerkzaamheden 
 • Spiegelhoek

Wat moet er aan de orde komen?

– Verschillende soorten auto’s
 Snel en langzaam
–  Nummerborden
– Automerken

– Rijbewijs
– Wegwerkzaamheden
– Autopech
– Navigatie en landkaart
– Veiligheid in een auto
– Verschillende automerken
– File
– Autowasstraat
– Autoracen
– Wat neem je mee op reis
– De garage
– Parkeren en de parkeergarage

Spel en beweging

 •  Van bananendozen maken we auto’s die de kinderen zelf mee kunnen nemen naar buiten. Op een getekend parcours kunnen de kinderen dan gaan rijden.

Motoriek

Spuit wat scheerschuim op tafel. Laat de kinderen hier eerst mee experimenteren. Pak daarna wat speelgoedautootjes en laat ze sporen maken. Maak een lemniscaat met de auto, laat ze naar voren en naar achteren rijden, maak rondjes, van links naar rechts.

Schrijfbladen auto:

Muziek

Materialen

Groep 3

Taal

Woordenschat

Rekenen/wiskunde

Kralenplanken     

  

  

Afsluiting van het thema

Bedankt

GD Star Rating
loading...

We gaan op reis met de auto, 2.5 out of 5 based on 4 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!