www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

In Holland staat een huis

Janneke 9 mei 2021

De kinderen wonen in een huis in hun woonplaats. Wat is hier allemaal te zien? De woonplaats ligt in een provincie en deze ligt in Nederland. Door vanuit hun eigen huis te starten, blijft het dichtbij de kinderen. Bovendien kun je met dit thema heel veel kanten op.

Ontwerpschema en groepsplan

Hier kun je een ontwerpschema downloaden over: In Holland/Hoogkerk staat een huis. Alle kernactiviteiten staan hier in genoemd met daarbij de activiteiten en de doelen.

Doel

De kinderen wonen in een huis, in een straat en deze staat in een plaats. We gaan het hebben over hoe je huis er uit ziet en vergelijken deze met elkaar. Hoe ziet je straat er uit en hoe je woonplaats. We gaan huizen en de woonplaats opzoeken op Google Earth en bekijken waar onze woonplaats ligt in Nederland. 

Boeken

 

Een huis bouwen:
Dit is een boek uit de Willewete reeks van Clavis. Dit is een reeks informatieve prentenboeken waarin antwoord gegeven wordt op vragen van jonge kinderen.

Dit boek begint met Tim die een huis bouwt van blokken. Binnenkort gaat hij zelf verhuizen naar een nieuw huis en dat is best spannend! Het boek laat stap voor stap zien hoe een huis wordt gebouwd en door wie. Daarnaast zie je hoe dieren wonen: een nest, een hol, een gang, een korf. Ook staan er veel verschillende huizen in het boek. Uiteindelijk ligt Tim in zijn nieuwe kamer in bed!

Dit boek is heel geschikt om te gebruiken als introductie van het thema wonen. Dit thema biedt allerlei verwerkingsmogelijkheden om mee verder te gaan!

De bouwvakker:
Liesbet Slegers heeft een hele serie boeken gemaakt over allerlei verschillende beroepen, waaronder de bouwvakker. Dat komt erg goed uit want ook dit boek is natuurlijk heel geschikt om bij dit thema te gebruiken! In het boek staat hoe een bouwvakker is gekleed en waarom hij dat aan heeft. Wat hebben bouwvakkers allemaal nodig bij hun werk? Wie maakt het plan om een huis te bouwen? Wat doen de bouwvakkers eerst en hoe komt uiteindelijk het huis tot stand? Alles staat erin! Gelukkig heeft Liesbet ook een paar vrouwelijke bouwvakkers aan het werk! Het boek geeft veel informatie over beroep bouwvakker en de kinderen krijgen daardoor een heel duidelijk beeld!

Dit is mijn huis:
Ook dit is een boek uit de Willewete serie. Huizen van vroeger, allerlei soorten woningen, bijzondere huizen, wie bouwt de huizen en wat doe je in een huis tot en met het verhuizen naar een nieuw huis. Alles komt aan de orde in dit boek. Een duidelijk overzicht voor jonge kinderen over de verscheidenheid aan allerlei woningen en het tot stand komen daarvan.

Onderzoek/uitstapjes

– Wordt er in de buurt een huis gebouwd? Neem eens een kijkje op de bouwplaats
– Maak een wandeling met de groep door de wijk en teken/noteer/fotografeer wat je allemaal voor bijzonders tegen komt
– Loop door een straat en bekijk de huisnummers, de tuinen en de voordeuren. Wat zou er achter de voordeur zitten? Teken dat maar. Gebruik daarvoor deze download: voordeur
– Ga tijdens de wandeling eens kijken naar de voortuinen. Leuke start om deze na te maken in de zandtafel.
– Huisnummerbingo spelen

Nederland is bekend om de tulpen. We zetten witte tulpen in allerlei kleuren ecoline. Wat zal er gebeuren? Waarom gaat dat gebeuren, denk je? In de klas bedachten de kinderen dat de tulpen de kleur zou krijgen van de ecoline en de tulp in water? Die werd vast doorzichtig 😉 Splits de steel een keer met een mes en zet deze in twee verschillende kleuren, wat gaat er dan gebeuren denk je?

 

 

Aankleding van de klas

 

Startactiviteit van het thema

We maken een wandeling door onze plaats. Waar wonen we en wat zien we daar allemaal? Waar houdt de plaats op? We bekijken het bord binnen/buiten de bebouwde kom.

Terug in de klas maken de kinderen met elkaar een woordveld.

Knutselopdrachten

 •  Wij wonen in? Hoogkerk. Maak het plaatsnaambord
 •  
  De koning en de koningin van Nederland

Hoeken

 •  
 • Bloemenwinkel in de klas want in Hoogkerk is een bloemenwinkel: Bloemenmozaiek Hoogkerk en en die wilde best wat bloemen sponsoren.
    

Spel en beweging

 • Huizendans; geef ieder kind een hoepel, dat is het huis. De kinderen lopen rond. Op een signaal rennen ze naar een huis. Pak steeds wat hoepels weg, zodat er minder huizen dan kinderen zijn.
 • Groen is gras; zangspel
 • Muur bouwen van blokken; wanneer valt deze om? Lopen over de blokken/bakstenen

Links

Muziek

Materialen

Groep 3

Wat hoort er allemaal bij de plaats waar je woont? Groep 3 schreef zelf op wat er allemaal bij Hoogkerk hoort


Schrijf over je huis. Plak er een foto van je eigen huis boven.

Taal

Woordenschat

Rekenen/wiskunde

 • Huisnummers herkennen; hoog/laag getal
 • Buurgetallen/buren
 • HuisnummerbingoWe gaan naar buiten. Alle kinderen of per tweetal krijgen een bingokaart en gaan op zoek naar deze huisnummers. Gevonden? Zet dan een kruis door het nummer.
 • Plattegronden
 • Bouwtekeningen maken vooraf en achteraf een bouwwerk

Kralenplanken
Afsluiting van het thema

Bedankt

GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!