www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Creatieve opdrachtkaarten op je bestellijst

Janneke 23 juni 2021

Ben je met de bestellijst voor het einde van het jaar bezig? Voeg dan deze creatieve kaarten toe! Deze kaarten zijn bedacht door Joeke van der Veen en Irma Smegen. Deze week heb ik het uitgeprobeerd in groep 3. Na het werk moesten ze een kaartje pakken en gaan doen. Iets anders dan ze normaal horen en de reactie was ahhhh, mogen we niet kiezen? Jawel, nadat je een kaart hebt geprobeerd. Met frisse tegenzin begonnen de eerste met de kaarten. Het duurde maar heel even en toen was de hele klas alleen en samen aan de slag met de opdrachten. Verwondering over wat de opdrachten waren en enthousiasme om er mee bezig te zijn! Al snel kwam de vraag, mogen we nog een kaartje pakken? Natuurlijk. Uiteindelijk is iedereen de hele tijd alleen maar met de kaartjes in de weer geweest. Mogen we morgen weer? Wat een enthousiasme!

Wat zijn nu die creatieve opdrachtkaartjes van Connect en Create?

In de kartonnen verpakking zitten 40 opdrachtkaartjes. Op de voorkant staan 2 stappen getekend en op de achterkant de derde stap. de kinderen kiezen of ze het alleen of met meerdere kinderen gaan doen. Ze pakken een kaartje, kijken of ze wat nodig hebben en gaan aan de slag. De opdrachten gaan over iets maken, observeren, je zintuigen gebruiken, uitproberen, experimenteren, jezelf uitdagen en verbinding vinden. Bekijk de eerste stap, dan de tweede en tot slot de derde stap op de achterkant van de kaart. Laat het op je inwerken, geef er je eigen invulling aan, start en laat je inspireren!
Voor de meeste kaarten heb je weinig materiaal nodig, voor sommige kaarten wat meer. Ik heb zelf een keuze uit de kaarten gemaakt en kan daardoor later ook andere kaarten toevoegen of weghalen.

Waarom zijn deze kaarten er?

Creativiteit is de een-na meest gevraagde kwaliteit in de wereld. Net als andere vaardigheden, kun je je creativiteit verder ontwikkelen als je oefent. Creativiteit ontplooit het best als je geprikkeld wordt met een inspirerende opdracht, en tegelijk voldoende ruimte hebt om je eigen weg te bewandelen. Daarom geeft Connect and Create vrijheid. Er is geen goed of fout en er is alle ruimte voor uitprobeersels, misbaksels, experimenten en wie weet ontstaan er wel prachtige kunstwerken.

Ben je er lang mee bezig?

Er zijn kaarten waar je kort mee bezig kunt maar andere kaarten bieden zoveel mogelijkheden dat kinderen er steeds weer opnieuw mee beginnen. Dat ligt aan de kaart maar kan ook aan het kind zelf liggen. Maar het mooie is dat alle mogelijkheden kunnen.

Is het geschikt voor op school?

Absoluut! Ik heb de kaarten nu ingezet als opdracht na het werk. Andere mogelijkheden zijn om een kaart aan te bieden en daar allemaal mee aan de slag te gaan aan de hand van een thema of natuuronderwijs. Ik vind het fijn dat de zelfstandigheid vergroot wordt en er weinig materiaal voor nodig is.

Kinderen van de middenbouw kunnen er snel zelfstandig mee aan de slag. De kaartjes laten de stappen duidelijk zien en laten ook eigen interpretaties toe. Kleuters kunnen dit ook zelfstandig maar dan zou ik een keuze maken uit de 40 kaartjes. Zelfs voor hogere groepen kunnen de kaartjes prima ingezet worden.

Verder is het geschikt voor:

  • Sociaal/emotionele vaardigheden
  • Kunst
  • Thematisch en projectonderwijs
  • Taal, ook geschikt voor kinderen die de taal (nog) niet goed spreken en voor kinderen die nog niet lezen
  • Natuur, een deel van de opdrachten doe je buiten
  • Duurzaamheid

In de klas

Om jullie even een beeld te geven hoe er mee gewerkt wordt, hier wat afbeeldingen:

Zo is er een kaartje met verschillende mogelijkheden om te tekenen:
Vastgebonden aan je arm, met de mond en tussen de tenen. Wat een hilariteit!

 

Of een kaartje waar iemand met een blinddoek moet voelen wat de ander geeft

 

Dit was ook een succes: Tekenen met een blinddoek voor

 

Op de rug tekenen met de vinger en een ander die het op het tekenpapier vastlegt. Al snel werd deze variant bedacht: tekenen met een stift op de rug en de ander op het papier op tafel. Daarna vergelijken.

Twee kinderen met de rug naar elkaar toe, zitten op een stoel of op de grond. De een ziet iets en beschrijft dit, de ander tekent het. Klopt het met het voorwerp?

Maak een stapel met stenen en teken dit na

 

Ga buiten ergens liggen (maar binnen kan ook natuurlijk;-) Blijf zo een tijdje liggen en luister wat je hoort. Maak daarna een mooie tekening.

Enthousiast

Het enthousiasme van de kinderen werkt aanstekelijk. Ze ontdekken nieuwe en andere vaardigheden en zijn veel samen bezig met een opdracht. Het is leuk om te zien hoe er mee gewerkt wordt en de kaartjes blijven zeker in de klas aanwezig.

Voor de prijs hoef je de aanschaf ook niet te laten want het kost maar € 10,- Klik op onderstaande afbeelding voor bestelinfo.

 

GD Star Rating
loading...

Creatieve opdrachtkaarten op je bestellijst, 4.3 out of 5 based on 24 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!