www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Taalenderwijs; spelen met muziek en taal

Janneke 3 januari 2022

Een boek voor kinderen die willen spelen en zingen, bouwen met blokken, dansen en springen! Dat klinkt als muziek in mijn oren!

Het muzikale prentenboek; Taalenderwijs is van Annelijn van Asseldonk. Het is een boek met tien liedjes. Annelijn schrijft: Knutselen met de klanken van muziek en taal om zo een leuke, muzikale en leerrijke ervaring voor het kind te creëren. Voor mij is het niet taal of muziek, maar taal én muziek. Annelijn is muziekdocent en logopedist.

 Taalenderwijs

Het is een muzikaal prentenboek van 32 pagina’s met daarin 10 muziekactiviteiten die aansluiten bij alledaagse spelactiviteiten voor jonge kinderen (denk aan bellen blazen, een toren bouwen of spelen met de bal). De illustratie(s) met bijbehorend gedicht op de linker pagina zijn bedoeld om de spelactiviteit te introduceren of om met de kinderen te praten over het thema dat centraal staat. Op de rechterpagina staat het notenbeeld met de liedtekst. Daaronder de werkwijze en variatievormen. Met de variatievormen kan de activiteit, het materiaal en/of de tekst aangepast worden. Op deze manier kunnen de liedjes bij allerlei thema’s die gedurende het jaar centraal staan worden gebruikt. Dit boek is voor (vak)leerkrachten, logopedisten, pedagogisch medewerkers, begeleiders en ouders om spelenderwijs en muzikaal met taal aan de slag te gaan. 

 Wat vind ik er van

De liedjes zijn eenvoudig en geschikt voor met name jonge kinderen. De combinatie bewegen en zingen geeft een impuls aan het taalonderwijs. Ik vind het ideaal dat je zelf een manier kunt kiezen om de liedjes te beluisteren: via Spotify, YouTube of Apple music, alles is mogelijk. De liedjes nodigen meteen uit om bij te bewegen.
Bij elk liedje staat een versje en daarnaast een liedje. Ik vind het belangrijk dat versjes ook een onderdeel zijn van het taalonderwijs. Het is zo belangrijk voor kinderen om een ritme op te zeggen en te rijmen. Rijmen is een belangrijk onderdeel van de taalontwikkeling. Door ermee bezig te zijn, leren kinderen de overeenkomsten en verschillen van klanken. Daarom hebben kinderen die rijmwoorden kunnen herkennen en produceren een beter taalinzicht. En dat draagt weer bij aan de leesvaardigheid.

Bij de liedjes staan de materialen die je nodig hebt. Deze zijn vrijwel altijd overal voorhanden, dus je hoeft niet van alles op te zoeken. Er staat bij welke bewegingen kinderen kunnen doen en ook verschillende variatievormen zodat je het liedje ook aan kunt passen.

Het is:

• Simpel in gebruik

• Zingend taal ervaren

• Eenvoudige taalstructuren

• Veel herhaling

• Mogelijkheid om te variëren

Dit boek is voor (vak)leerkrachten van peuters, groep 1 en 2, logopedisten, pedagogisch medewerkers, begeleiders en ouders om spelenderwijs en muzikaal met taal aan de slag te gaan.

Meer informatie

Kijk snel verder voor meer informatie over Taalenderwijs, hét muzikale prentenboek waarmee het leren van taal nog leuker wordt!

Er is een website: www.totaalmuziek.nl. Daar kun je het boek bestellen. Daar kun je ook een poster vinden met een liedje voor elke week. Een topidee om toch aan het zingen toe te komen. Scan de QR code en je hoort het liedje. Voor elke week is er eentje. 
GD Star Rating
loading...

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!