www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Naar de kinderboerderij

Janneke 29 maart 2015

Het wordt lente! Lekker met de kinderen naar buiten, de natuur in. In heel veel plaatsen is wel een kleine of wat grotere kinderboerderij. daar kun je de lente beleven! Een leuke reden om dit thema te gaan doen in de klas. Deze pagina wordt nog regelmatig uitgebreid met nieuwe foto’s en materialen om te gebruiken.

Ontwerpschema en groepsplan

Hier kun je een ontwerpschema downloaden over:  de kinderboerderij. Alle kernactiviteiten staan hier in genoemd met daarbij de activiteiten.

Doel

Het is lente en dat gaan we beleven door de kinderboerderij te bezoeken. We besteden aandacht aan de dieren, aan de jonge dieren, het verschil tussen een gewone boerderij en een kinderboerderij en we maken in de klas een kinderboerderij waar we het kunnen uitspelen.

Boekentips

kinderboerderij 2015 500 De kinderboerderij van Betty Sluyzer

Betty Sluyzer heeft een nieuwe uitgave van de kinderboerderij uitgebracht die via haar webshop te bestellen is. Door op het boek te klikken kom je daar terecht.

Het boekje gaat over Bas en Marij, ze gaan naar de kinderboerderij. Elke keer horen ze een geluid en vragen zich af welk dier het is. Op de volgende bladzijde zie je dan welk dier of het is. Zo kom je een moedereend met kleintjes tegen, een varken met biggen, een paard met een veulen, twee kippen, een haan en kuikens, een koe met een kalfje, een schaap met lammetjes en konijnen. Daarna gaan ze weer naar huis.

Het boekje is zeer geschikt voor jonge kinderen: peuters en jongste kleuters. Het is op rijm geschreven waardoor kinderen al kunnen raden welk woord er komt. De tekeningen zijn duidelijk en het kleurgebruik is goed. Op elke bladzijde kom je een klein muisje tegen wat leuk is om op te zoeken.

Als je het boek nu koopt, krijg je er een leuke poster, gratis bij!

Boeken

Speelgoed bij het thema

Onderzoek/uitstapjes

Bij dit thema past het natuurlijk heel goed om een paar keer een uitstapje te maken naar de kinderboerderij! Ik heb de ouders gevraagd of ze laarzen mee wilden geven en die staan keurig in de gang te wachten totdat het thema is afgelopen. Zo kun je als direct op stap met de kinderen en is het niet erg als ze in de poep stappen.

DSC_8061 DSC_8067 DSC_8548

DSC_8076 DSC_8337 DSC_8342

DSC_8343 DSC_8344 DSC_8349

DSC_8382 DSC_8384 DSC_8527

DSC_8070

Opening van het thema

Knutselopdrachten

 • Ronella schaap Schaap van een bakje beplakt met watten
 • RIMG0026 Koe vouwen
 • IMG_1591 Knippen en plakken een koetje en een kalfje
 • IMG_1540 Dieren van de kinderboerderij schilderen
 • IMG_1535 Varken en biggen van zoutdeeg
 • DSC02565 Schaap met schrijfoefeningen
 • angela v.d. vlugt Koe van een rolletje en een bakje als kop
 • IMG_1547 Varken van zoutdeeg
 • DSC_8455 DSC_8456
  Pauwen gemaakt door een vel wit papier dubbel te vouwen en telkens aan de ene kant een verfvlek te maken, het papier dichtdoen en er overheen te wrijven. Doe je het papier open dan zie je de vlek ook aan de andere kant.
 • DSC_8460 Varken van cirkels
 • DSC_8461 
  Schapen van een bordje waarop wattenbollen zijn geplakt
 • DSC_8565
  Kip van papier mache op een ballon en een beker. Je maakt het helemaal af door er stukken van een boa op te plakken.

Hoeken

 • Verteltafel over het boek: Wil je met mij ruilen?
 • DSC_8108 DSC_8109
  Zandtafel: konijnen in holletjes
 • Kinderboerderij maken van dozen en knuffels

DSC_8564 DSC_8468 DSC_8391
DSC_8394 DSC_8466 DSC_8467
DSC_8469 DSC_8470 DSC_8471
DSC_8563 

 • RIMG0022 Kippenhok
 • DSC_8106 Bouwhoek

Spel en beweging

Links

Muziek

Knijpkaarten

Knijpkaarten; Dit materiaal werkt als volgt: print de kaarten uit en plak ze beiden op een A4 (één op de voorkant en één op de achterkant). Lamineer de kaart. Daarna krijgt de leerling een kaart en 6 verschillende kleuren wasknijpers. De leerling kijkt aan de linkerkant van de kaart voor de ‘vraag’ en geeft aan de rechterkant het antwoord door daar de juiste kleur wasknijper op te plaatsen. Aan de achterkant kan de leerling zien of de kaart goed gemaakt is.

Materialen

Oefeningen voor op het digibord

Taal

Vertelkast en wenskist 002
In de taalkast zitten voorwerpen waaraan verschillende taaloefeningen zijn gekoppeld: Ko Klapper: tellen woorden in zinnen en woordstukjes, Ria Rijm: voor rijmoefeningen, Henk Hak en Piet Plak: hakken en plakken, woordrups: begin en eindletters, Pipa Papegaai: voor luisterspelletjes: nazeggen zinnen, Lange Slang: lange en korte woorden herkennen, voorwerp passend bij het thema: raadsels, wel of niet goed, etc., vingerpopjes voor het geven van een voorstelling in het theatertje erboven, grote lade waar het boek van de week uitkomt en waar een map in ligt met daarin bladen met de auditieve oefeningen erop.

Woordenschat

de kinderboerderij – het hek – de schuur – de beheerder – de verzorger – aaien – de geit – het schaap – het lam – het konijn – de cavia – het hok – het gras – het hooi – het stro – het voer – het water – de ezel – de pauw – de koe – het paard – de kruiwagen – de traktor – de speeltuin

Rekenen/wiskunde

Kralenplanken

Kralenplank wit schaap klein Kralenplank varken klein Kralenplank traktor klein
Kralenplank schaap zwart klein Kralenplank pauw klein Kralenplank paard klein
Kralenplank kruiwagen klein Kralenplank koe klein Kralenplank kip klein
Kralenplank haan klein Kralenplank gans klein Kralenplank boer klein

Verkleedkleding

Afsluiting van het thema

Bedankt

Deze pagina werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van: Betty Sluyzer, Ina Schild (kralenplanken), Margriet van Laar, Marije Bouma, Hilda Luth, Margriet Holterman, Angela v.d. Vlugt en Ronella Koedam. Hartelijk bedankt hiervoor!

GD Star Rating
loading...

Naar de kinderboerderij, 3.9 out of 5 based on 7 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!