www.jufjanneke.nl


0
GD Star Rating
loading...

Mutsen, hoeden en petten om op te zetten

Janneke 19 januari 2013

Er zijn in een klas veel momenten om te werken over mutsen, hoeden en petten: tijdens het thema: dit ben ik, tijdens Carnaval of een feestproject, in de winter, voor Koninginnedag, Prinsjesdag of gewoon omdat het leuk is.

Ontwerpschema

Doel

Het thema: hoeden en petten is een leuk en vrolijk thema waarbij je drama centraal kunt stellen. Immers bij iedere hoed past een ander type.

Verder wil ik de kinderen het volgende leren:

 • Een hoed hoort bij speciale gelegenheden, ik wil de kinderen leren wanneer je een hoed kunt gebruiken
 • Hoe loop je met een hoed?
 • Wat kun je allemaal op je hoofd zetten?
 • Veel petten en hoeden hebben een functie: politiepet, brandweerhelm, bromfietshelm, etc. Hier gaan we ons extra in verdiepen. Ook kijken we bij welke beroepen een hoofddeksel hoort.

Boeken

Speelgoed

Onderzoek/uitstapjes

Aankleding van de klas

Opening van het thema

Dramatische expressie

In de kring liggen allemaal verschillende hoeden. De leerkracht pakt een hoed en beeldt uit wat er goed bij past. Bijvoorbeeld bij een hoed van een oude dame; heel deftig lopen of net doen alsof je met een rollator loopt, bij de indianentooi een indianendans doen, bij een bouwvakkershelm metselen, etc.
Nadat de leerkracht dit een paar keer heeft voorgedaan mogen de kinderen het proberen.

Zintuigspelletjes

 • Wat zit er onder de hoed? De leerkracht stopt wat onder een hoed en beschrijft wat het is. Daarna mogen de kinderen het raden.
 • Kimspel; wat zit er allemaal onder hoed? Leg verschillende dingen onder een hoed. Daarna haalt de leerkracht er een ding onderuit. Als de hoed eraf gaat, mogen de kinderen raden wat er weg is.

Knutselopdrachten


 • Een hele klas vol prachtige hoeden. Gebruik een plastic bakje als mal en laat de kinderen er van papier-maché een hoed van maken in de vorm die ze zelf willen. Anderen kunnen ook een helm maken van karton.

 • Zoek plaatjes van mooie hoeden en laat de kinderen zichzelf eronder tekenen

 • Print foto’s uit van de kinderen in het zwart-wit. Daarna mogen ze een mooie hoed plakken van halve of kwart cirkels
 • Verf een hoofd met een mooie hoed erop
 • Koksmuts maken
 • Rosa, Rosa, bloemen op je hoed maken van zoutdeeg
 • Hoeden op het platte vlak, versierd met allemaal veren. linten en andere mooie materialen

Hoeken


Hoedenwinkel in de klas

Nog een hoedenwinkel

Verteltafel: gewoon Fien

Feesthoeden maken van een band

Spel en beweging

Hoedencircuit in het speellokaal:

Spel: hoedje wip; maak een wip van een stander en daarop een plank die in het midden op de stander ligt. Leg een hoedje op de ene kant van de wip en zet een streep aan de andere kant. De kinderen mogen niet voorbij de streep komen (dat is niet veilig). De leerkracht duwt met een vaart de wip naar beneden waardoor de hoed omhoog vliegt. Wie kan de hoed pakken?

Spel: Hoed over een stok gooien; wie kan de meeste hoeden op een stok gooien?

Spel; Hoedenestafette; Leg twee hoepels tegenover elkaar. Doet dit nog een keer een eindje verder. In de ene hoepel komt een hoed te liggen met vijf ballen erin. In de andere staat een kind. Deze rent op een teken naar de overkant en pakt uit de hoed een bal. Deze wordt in de andere hoepel gelegd en daarna herhaalt zich dit totdat de hoed leeg is. Wie is het eerst klaar? Dit kind heeft gewonnen.

 • Rosa, Rosa, bloemen op je hoed; kringspel
 • Hoedendans; (stoelendans) De kinderen staan in een kring. Terwijl de muziek speelt, wordt een hoed doorgegeven. Als de muziek stopt is diegene die de hoed heeft, af.
 • Hoedje leggen (in plaats van zakdoekje leggen)
 • Joepie, Joepie is gekomen, heeft mijn hoedje meegenomen

Inleiding: Rennen met een hoed op is niet heel makkelijk…….hij valt snel af, kun je goed springen met een hoed op? Of huppelen? Probeer maar.

Muziek

Liedje over hoeden die je kunt gebruiken zijn:

 • Een, twee, drie, vier, hoedje van papier
 • Rosa, Rosa, bloemen op je hoed

Liedje over een pet: liedje

Klaas Krentje

Kijk, kijk daar komt Klaas Krentje
dat is me toch een ventje!
Op z’n kop
draagt ie een hoge dop,
en daarop een muts en daarop een pet,
en daarop nog drie paar hoedjes,
en vraag je hem:”Klaas, wat betekent dat toch?”

Wat denken de kinderen? Waarom zou Klaas Krentje zo veel hoedjes op z’n kop dragen?
Laat de kinderen Klaas Krentje tekenen met de hoedjes op z’n kop. Bespreek eerst hoe de verschillende hoedjes eruit zien.

Het antwoord is: dan zegt ie:”Ik had kouwe voetjes”.

 

Knijpkaarten

Knijpkaarten; Dit materiaal werkt als volgt: print de kaarten uit en plak ze beiden op een A4 (één op de voorkant en één op de achterkant). Lamineer de kaart. Daarna krijgt de leerling een kaart en 6 verschillende kleuren wasknijpers. De leerling kijkt aan de linkerkant van de kaart voor de ‘vraag’ en geeft aan de rechterkant het antwoord door daar de juiste kleur wasknijper op te plaatsen. Aan de achterkant kan de leerling zien of de kaart goed gemaakt is.

Materialen

Taal

Woordenschat
Hoed – pet – muts – hoofd – deftig – feestmuts – politiepet – bolhoed – sluier – trouwhoed – helm – brandweerhelm – baret – kroon – koksmuts – operatiemuts – mannenhoed – vrouwenhoed – indianentooi – cowboyhoed – hoedje van papier – puntmuts – wintermuts – ridderhelm – piratensteek

Rekenen/wiskunde

Sorteren van de verschillende hoedjes op de volgende kenmerken: hard – zacht, groot – klein, dames – heren, hoog – laag, etc. Ook kunnen de hoedjes op kleur gesorteerd worden.

Kralenplanken

Afsluiting van het thema

Bedankt

Deze pagina werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Margriet van Laar, Ina Schild, Stevie Stallaert en Marije Bouma. Heel erg bedankt hiervoor!

GD Star Rating
loading...

Mutsen, hoeden en petten om op te zetten, 2.6 out of 5 based on 19 ratings

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!